Pretraga

Zakon o studentskom radu još ni nije stupio na snagu, a već se pojavio problem oko ugovora studenata

A- A+

U siječnju 2017. prvi put je Vlada spomenula zakon koji će uređivati institut studentskog rada. Bilo je to nakon neuspjelog pokušaja izmjene načina oporezivanja studentske zarade. Zbog ‘aljkavosti’ na gotovo svakom koraku procesa izrade, Zakon o obavljanju studentskih poslova na snagu stupa 8. studenog 2018. No, za njegovu potpunu primjenu studenti će morati pričekati jer niti spomenute dvije godine Ministarstvu nisu bile dovoljne da izradi pravilnike prema kojima će se Zakon provoditi. Tako, primjerice, SC-i neće moći izraditi novi obrazac ugovora koji će biti usklađen sa Zakonom, jer njegov oblik mora propisati ministrica, poviše spomenutim provedbenim pravilnikom kojeg još nema na vidiku.

Foto: srednja.hr

Prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova na snagu stupa u četvrtak, 8. studenog 2018. Zamijenit će Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata, koji tog istog datuma prestaje važiti.

Novim zakonom mijenja se oblik ugovora

Izdvojeni članak

Veliki studentski centar izašao u susret izvanrednim studentima: Mogu raditi već od četvrtka

Spomenuti pravilnik iz 1996. propisuje, između ostaloga, i koje sve podatke treba sadržavati ugovor o djelu redovitog studenta: ime i prezime redovitog studenta, JMBG, broj članske isprave, puni naziv i sjedište poslodavca, rubrike za vrstu posla, broj radnih sati, cijenu i iznos zarade te za ovjeru i potpis poslodavca i potpis studenta.

Nakon što na snagu stupi Zakon o obavljanju studentskih poslova mora se promijeniti sam naziv ugovora. Više to neće biti samo ugovor o djelu redovitog studenta, jer pravo na obavljanje studentskog posla zakonski dobivaju i izvanredni studenti.

Uz to, novi zakon propisuje i što sve mora sadržavati taj ugovor: broj rješenja kojim je izdana dozvola za posredovanja, zatim ime, prezime i OIB izvođača te broj studentske iskaznice, kada je to primjenjivo. Novi obrazac ugovora mora imati i puni naziv, sjedište i OIB naručitelja posla i posrednika, podatke o vrsti posla i mjestu obavljanja posla, podatke o početku i očekivanom trajanju posla, podatke o neto cijeni sata posla ili količine posla, podatke o doprinosima prema posebnim propisima te podatke o uvećanju naknade i iznosu naknade.

Oblik ugovora mora propisati ministrica, a novog pravilnika – nema!

Izdvojeni članak

Napokon poznato kada će izvanredni studenti moći raditi preko student servisa

Izgled starog ugovora kakav je propisan pravilnikom iz 1996., dakle, prestaje važiti u četvrtak, kada na snagu stupa zakon. I tu dolazimo do problema – novi oblik obrasca ugovora mora propisati ministrica Blaženka Divjak. Izgled novog ugovora uređuje se provedbenim pravilnikom, ali on još uvijek nije donesen, napominje to studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu, Barbara Šimić, s kojom smo razgovarali prošli petak..

– Dolazimo do toga da se de facto neće moći 8. studenoga početi taj zakon primjenjivati. Zašto? Zato što piše da će ministar donijeti pravilnik po pitanju članka 11. stavka 12., a to je članak kojime se definira oblik ugovora. To je zapravo apsurdno, zato što u novom zakonu piše što ugovor mora sadržavati. Taj 11. članak zapravo je cijeli podređen studentskom ugovoru, a u zadnjem stavku stoji kako ministar pravilnikom propisuje oblik obrasca ugovora. SC će sada imati dobar argument da kaže ‘ministar nije donio pravilnik u kojemu piše kako ugovor mora izgledati, prema tome mi ugovor ne možemo izdati’, rekla nam je Šimić u petak.

Mišljenja je da se proces donošenja provedbenih pravilnika ne bi trebao odugovlačiti.

– Dolazimo do nekakve sive zone, nekakvog međuprostora. Sada sve kockice padaju na Ministarstvo. Već se dvije godine radi na ovom zakonu i ako će njima sada stvarno trebati svih 60 dana da donesu te provedbene pravilnike, onda je to malo upitno jer se ne zna što sada u ovom trenutku vrijedi, rekla nam je Šimić prošli petak.

Ugovori će se temeljiti na nevažećem pravilniku

Iako studenti već gotovo dvije godine nestrpljivo čekaju svoj zakon, Ministarstvu se s donošenjem novog pravilnika, izgleda, uopće ne žuri.

Izdvojeni članak

Vlada i Ministarstvo ponovno izigrali studente: Još jedna akademska godina kreće bez Zakona o studentskom radu

– Kao što stoji u Zakonu Ministarstvo će pravilnike donijeti u roku 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona, odgovor je MZO-a na naše pitanje kada će točno pravilnik biti donesen.

Ali u istom tom Zakonu kojeg se Ministarstvo drži ‘kao pijan plota’ navedeno je i da njegovim stupanjem na snagu prestaje važiti pravilnik iz 1996. Ipak, kažu iz Ministarstva, student servisi će svoje usluge nastavljati obavljati temeljem ugovora čiji izgled propisuje baš taj, od četvrtka nevažeći pravilnik.

– Posrednici će svoje usluge nastavljati obavljati prema postojećim obrascima dok se ne donesu novi, kratak je odgovor Ministarstva.

Podsjetimo za kraj, iako pravilnici kojima će se provoditi Zakon o obavljanju studentskih poslova još uvijek nisu doneseni, Studentski centar u Rijeci već je najavio kako će kod njih izvanredni studenti pravo rada moći realizirati već u četvrtak. Više o tome možete pročitati ovdje.

Dopuna tekstu 7. studenog 2018. u 18:15

I Studentski centar u Zagrebu objavio je kako će od 8. studenog izvanredni studenti imati pravo na rad njihovim posredstvom, a do donošenja pravilnika kojim će ministrica Ministarstva znanosti i obrazovanja propisati oblik obrasca ugovora koristit će se stari obrazac ugovora o djelu redovitog studenta uz obvezno potpisivanje posebne izjave od strane studenata. Više o ovoj vijesti čitajte ovdje.