Pretraga

Zapela objava Zakona o studentskom radu: Ministarstvo obrazovanja davno premašilo rok koji je zadao Plenković

A- A+

Datum kada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja na javnu raspravu trebalo staviti nacrt prvog Zakona o studentskom radu trebao je biti 30. lipnja. Taj datum postavila je Vlada još u veljači, istoga dana kada je imenovana i radna skupina za izradu Zakona. Da će posao do tada biti obavljen, ponovio je i bivši ministar obrazovanja, Pavo Barišić u odgovoru na zastupničko pitanje Bojana Glavaševića. No, 20-ak dana od isteka roka, nacrt Zakona o studentskom radu još uvijek nije objavljen i dostupan za javnu raspravu.

Foto: srednja.hr

Studente je prvih dana ove godine poprilično šokirala vijest o oporezivanju njihove zarade. Naime, prema novom Zakonu i Pravilniku o porezu na dohodak, limit neoporezive zarade trebao je iznositi 15.000 kuna. Nakon buke koju je ta odluka izazvala, ministar financija Zdravko Marić, sve je nazvao ‘nesporazumom’. A potom se, brže-bolje, bacio na izradu novog Pravilnika u kojemu je objašnjeno kako će limit neoporezivih prihoda ipak iznositi 60.600 kuna. Već tada najavljeno je i donošenje prvog Zakona koji će uređivati područje studentskog rada, kako do spomenutih situacija više ne bi došlo.

Početkom 2017. došlo je i do nove inicijative koju je pokrenuo student Marko Leskovar. Marko je želio da se pravo rada putem student servisa omogući i izvanrednim studentima, jer se veliki broj poslodavaca ustručava zaposliti izvanrednog studenta, znajući da oni uz posao, imaju i određene obaveze na fakultetima. S druge strane, brojni su izvanredni studenti koji moraju pohađati predavanja, izlaziti na ispite i kolokvije, pa zbog toga ne mogu započinjati stalni radni odnos s punim radnim vremenom. Peticiju koja bi omogućila pravo rada studentima u izvanrednom statusu, potpisalo je čak 7 tisuća osoba.

U veljači kao rok izrade nacrta zadan 30. lipanj

Izdvojeni članak

U pripremi prvi Zakon o studentskom i učeničkom radu: Doznajte što bi mogao sadržavati

Sve to kulminiralo je odlukom o izradi prvog Zakona kojime će detaljno biti uređeno područje studentskog rada. Imenovana je radna skupina za njegovu izradu, a premjer Plenković zadao rok za izradu nacrta prijedloga Zakona – 30. lipnja.

Da će nacrt prijedloga Zakona sigurno biti dovršen do tog datuma, govorio je još početkom lipnja bivši ministar znanosti i obrazovanja, u čijoj je nadležnosti izrada ovog Zakona.

– Zadaća Radne skupine je izraditi nacrt prijedloga zakona kojim će se na sustavan i cjelovit način urediti sva pitanja koja se odnose na zapošljavanje i rad učenika i studenata. Rok za izradu nacrta prijedloga zakona iz stavka 1. ove točke je 30. lipnja 2017. godine. (…) Ministarstvo planira da se nakon održane četvrte sjednice Radne skupine iste održavaju svakoga tjedna sve do donošenja konačnog nacrta prijedloga Zakona, a vodeći računa da je sukladno odluci Vlade RH od 2. veljače 2017., konačan rok za izradu nacrta prijedloga Zakona 30. lipnja 2017. godine, stoji u pismenom odgovoru Pave Barišića na zastupničko pitanje Bojana Glavaševića.

Čak je i Hrvatski studentski zbor naglašavao važnost skore izrade i usvajanja zakona.

– Nadamo se da će ovaj Zakon biti usvojen u Saboru do ljetne stanke, kazali su nam iz HSZ-a.

Početak javne rasprave planira se tek za kraj rujna

Izdvojeni članak

U izradi zakon o studentskom radu: Ministarstvo otkrilo o kojim se promjenama raspravlja

Prošao je 30. lipanj pred nekih dvadesetak dana, Sabor je raspušten na ljetne praznike, a nacrt prijedloga Zakona negdje je zapeo i još uvijek ga nema na javnoj raspravi.

– Novi Zakon nije izrađen radi promjene u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao nosiocima izrade zakona. Nadam se da će se nakon promjene, Ministarstvo ustabiliti i ponovno se usredotočiti na nastavak izrade zakona. Vjerujem da će predstavnici ministarstva znanosti i obrazovanja prije početka nove akademske godine, ako ne i ranije, sazvati sastanak povjerenstva koji bi mogao donijeti i konačan prijedlog Zakona, kako bi isti bio stavljen na javnu raspravu. Također se nadam da će isti Zakon biti i usvojen do kraja kalendarske godine u Hrvatskom saboru, kako bi se isti počeo primjenjivati najkasnije 1.siječnja 2018. godine, kazao nam je Marko Lepoglavec, studentski predstavnik u radnoj skupini za izradu Zakona.

I dok prolazi još jedno ljeto u kojemu izvanredni studenti nemaju pravo na rad putem student servisa, a redovni muku muče s poslodavcima koji ih iskorištavaju, iz Ministarstva kratko poručuju – početak javne rasprave i objavu nacrta Zakona pomaknuli su tek za kraj rujna.

– Ovim Vas putem obavještavamo da je sljedeća sjednica Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona planirana krajem mjeseca kolovoza. Pokretanje javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova planirano je krajem mjeseca rujna, a obavijest o otvaranju javne rasprave bit će dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva, kazali su nam iz MZO-a.