Pretraga

U izradi zakon o studentskom radu: Ministarstvo otkrilo o kojim se promjenama raspravlja

A- A+

Kao što smo i pisali u nekoliko navrata, trenutno je u tijeku izrada novog zakona kojime bi bio uređen studentski i učenički rad. Ipak, do sada javnosti nije bilo poznato tko sve sudjeluje u izradi tog zakona, iako je radna skupina koja na njemu radi održala već tri sastanka, kao niti o čemu se na tim sastancima raspravljalo. Također, studentima koji su se pokušali uključiti u raspravu, konkretno studentu koji je pokrenuo peticiju s prijedlogom da se rad posredstvom student servisa omogući i izvanrednim studentima, Ministarstvo nije odgovaralo na upite. Zastupnička pitanja vezana uz ovu problematiku Ministru Pavi Barišiću u čijoj je nadležnosti izrada tog zakona, postavio je SDP-ov Bojan Glavašević.

Foto: srednja.hr

Zastupnik SDP-a, Bojan Glavašević prije gotovo dva mjeseca ministru obrazovanja, Pavi Barišiću, postavio nekoliko pitanja vezanih uz novi zakon o studentskom i učeničkom radu: tko su članovi radne skupine koja radi na izradi tog zakona i zašto njihova imena nisu bila javno objavljena; zašto Ministarstvo ignorira upite studenata vezane uz novi zakon, a pozvalo je sve zainteresirane da sudjeluju u njegovoj izradi te je zamolio da se uz odgovore prilože i zapisnici koji pokazuju o čemu se sve raspravljalo.

Izdvojeni članak

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ignorira molbu 7.000 studenata

U radnoj skupini jedan predstavnik učenika i jedan predstavnik studenata 

Radna skupina, odgovara mu ministar Barišić, formirana je još 10. ožujka, a u nju je ukupno imenovano 13 članova i četiri zamjenska člana. 

Voditelj radne skupine je pomoćnik MZO-a, Tomislav Sokol, a osim njega, u izradi zakona sudjeluju sljedeće osobe: Željko Tufekčić (državni tajnik u Ministarstvu financija), Marija Knežević Kajari (pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava), Zdeslav Milas (Hrvatska udruga poslodavaca, zamjenica: Jasminka Martinović), Marko Lepoglavec (Studentski zbor UNIZG, zamjenik: Šimun Rogoznica, SZ UNIRI), Marko Potrebica (ravnatelj SC Dubrovnik, zamjenik. Ivan Žižić, SC Split), Lucija Barjašić Špiler (NSZVO), Mirela Matijević Erceg (NSZSŠ), Karlo Horvat (Vijeće učenika RH), Mirjana Drlje (Samostalni sektor za pravne poslove, MZO), Ivana Krznar (Uprava za visoko obrazovanje, MZO), Željka Nenadić Tabak (Uprava za visoko obrazovanje, MZO), Vlatka Klašnja (Uprava za odgoj i obrazovanje, MZO).

– Zadaća Radne skupine je izraditi nacrt prijedloga zakona kojim će se na sustavan i cjelovit način urediti sva pitanja koja se odnose na zapošljavanje i rad učenika i studenata. Rok za izradu nacrta prijedloga zakona iz stavka 1. ove točke je 30. lipnja 2017. godine, stoji u pismenom odgovoru na zastupničko pitanje.

Izdvojeni članak

Izvanredni studenti krenuli u borbu: Žele pravo na rad preko student servisa

Rasprave o tome kome će se omogućiti studentski rad i treba li uvesti minimalni broj ECTS-a 

Spomenuta radna skupina, od kada postoji do sada se sastala tri puta, a na prvom od tih sastanaka pravne izvore te probleme vezane uz obavljanje studentskih poslova iznio je voditelj radne skupine, Tomislav Sokol iz MZO-a. 

Utvrđeno je kako bi se trebali bolje definirati uvjeti pod kojima studenti mogu ostvariti pravo na ovu vrstu obavljanja poslova, koji sve studenti mogu obavljati studentske poslove kao i definirati uvjete za obavljanje djelatnosti posrednika. Smatra radna skupina, potrebno je i urediti sustav zaštite studenata te definirati uvjete i način zaključivanja ugovora o obavljanju studentskog posla. 

Sadržajna je bila i druga sjednica održana sredinom travnja, a moguće promjene o kojima se raspravljalo su: kome se sve treba omogućiti obavljanje studentskih poslova, trebaju li se studentski poslovi obavljati samo putem studentskih centara kao jedinih ovlaštenih ustanova, treba li ograničiti broj sati rada tjedno i povećati minimalne naknade, treba li uvesti minimalni broj ECTS-a i povećati satnicu za noćni rad. 

Iako je prvi nacrt prijedloga zakona izrađen, napominje ministar Barišić, neka su pitanja ostala otvorena i o njima se raspravljalo i na trećoj sjednici, kada je dogovoreno da je potrebna dorada nacrta prijedloga.

Izdvojeni članak

U pripremi prvi Zakon o studentskom i učeničkom radu: Doznajte što bi mogao sadržavati

Novi zakon neće se doticati oporezivanja studentske zarade 

Budući da je ove godine došlo do određenih izmjena u pogledu oporezivanja studentskog rada, jedno od Glavaševićevih pitanja odnosilo se i na taj segment studentskog rada i zarade. Naime, i ministar Marić i premijer Plenković su nakon bure u javnosti oko oporezivanja studentskog rada najavili kako će se formirati tijelo koje će se baviti isključivo time.

– Dogovorili smo da ćemo na razini Vlade oformiti jedno tijelo jer je evidentno da ovdje govorimo samo o poreznim aspektima rada učenika i studenata, a radi se o tematici koja je dobrim dijelom neadekvatno uređena. Preporučit ćemo Vladi formiranje tog radnog tijela, da jednim zakonskim rješenjem reguliramo i propišemo tematiku rada studenata, kazao je Marić u siječnju. 

Ipak, ovo tijelo i novi zakon, čini se, uopće se neće baviti oporezivanjem studentskog rada. 

– Temeljem mišljenja Ministarstva financija, ovim Vas putem obavještavamo da ovim zakonom nije predviđeno reguliranje područja djelovanja Ministarstva financija u pogledu uređivanja poreza, stoji u odgovoru ministra Barišića. 

Bilo kako bilo, nacrt prijedloga zakona bit će objavljen na portalu e-Savjetovanje, gdje će se zainteresirana javnost imati priliku uključiti u raspravu. Do tada, u nastavku možete pročitati potpuni odgovor Ministarstva obrazovanja na pitanja zastupnika Glavaševića.

Odgovor Na Zastupničko Pitanje_ Zakon o Studentskom Radu by srednja.hr on Scribd