Pretraga

U pripremi prvi Zakon o studentskom i učeničkom radu: Doznajte što bi mogao sadržavati

A- A+

Nikada u javnosti toliku buru nije izazvao studentski rad, koliko se o tome piše i priča od prvih dana ove godine. Bilo je problema s limitom oporezivanja nakon donošenja Zakona i Pravilnika o porezu na dohodak, a pobunili su se i izvanredni studenti koji traže da se i njima omogući rad posredstvom student servisa. Svi takvi budući potencijalni problemi mogli bi biti spriječeni prvim Zakonom o zapošljavanju studenata i učenika, čija je izrada u tijeku.

Foto: Srednja.hr

S novom je godinom Vlada donijela novi Zakon o porezu na dohodak i Pravilnik vezan uz taj zakon, u kojemu je stajalo kako će studenti porez morati plaćati nakon prijeđenog limita od 15 tisuća kuna. Nakon što su se virtualno pobunili, Vlada je to pripisala nesporazumu, ali je ipak brže-bolje izradila novi Pravilnik u kojemu je jasno naznačeno da se prihodi ispod 60.600 kuna neće oporezivati. 

Nezapaženo nije prošla niti peticija koju je pokrenuo student Marko Leskovar, a potpisalo ju preko 7.000 osoba. Svi oni izrazili su želju da se i izvanrednim studentima omogući pravo na rad posredstvom student servisa. Kažu, unatoč mišljenju da većina izvanrednih studenata radi, takvih je zapravo vrlo malo. Uglavnom je to zato što poslodavci ne žele, na puno radno vrijeme i ugovor o radu, zapošljavati osobe za koje znaju da će morati izostajati zbog akademskih obaveza poput predavanja i ispita. 

Izdvojeni članak

Glasali ste: Izvanrednim studentima treba omogućiti pravo na rad putem student servisa

Pravo na rad za sve studente 

Sve to kulminiralo je odlukom o donošenju prvog Zakona kojim bi se uredila pravila i uvjeti rada i zapošljavanja studenata i učenika, koji je za sada uređen samo pravilnicima.

Aktivnosti na izradi Zakona radu i zapošljavanju učenika i studenata već su započele, a upravo je na prošlotjednoj sjednici Hrvatskog studentskog zbora održana rasprava predstavnika Zajednice Studentskih centara i HSZ-a na tu temu. 

– U raspravi predstavnika Zajednice Studentskih centara i predstavnika HSZ-a, HSZ je iznio svoje stavove za koje smatramo da su bitni da budu dio novog Zakona. Prije svega smatramo da treba omogućiti svim studentima da rade posredstvom Student servisa. To znači izvanrednim studentima, studentima državljanima RH koji studiraju van RH te ERASMUS studentima i stranim studentima u RH. HSZ će tražiti najbolji mogući model kako sve ove skupine uključiti u sustav rada studenata i kada se taj model nađe, zastupat ćemo taj model, poručuju iz Zbora. 

Borit će se, kažu, i za to da studenti za poslove obavljene putem student servisa na zahtjev mogu dobiti potvrde o radnom iskustvu. Tako će jedan sat rada biti jednak jednom satu iskustva. 

– Nadalje, ne želimo ograničavanje maksimalnog broja radnih sati za studente zbog toga što tijekom ljetne sezone student može raditi sati koliko želi kako bi zaradio više novca za drugi dio godine, dodaju iz HSZ-a.

Izdvojeni članak

Sa zakašnjenjem od šest dana, objavljen novi Pravilnik o porezu na dohodak

HSZ želi da zakon bude usvojen prije ljetne stanke

Iz Zbora također najavljuju kako Zakon žele dovršiti u što kraćem mogućem roku, pa će se zbog toga i Povjerenstvo koje radi na njemu od sada sastajati svaki tjedan i izvještavati javnost o napretku. 

– Nadamo se da će ovaj Zakon biti usvojen u Saboru do ljetne stanke, kažu iz HSZ-a.

Iako javna rasprava započinje tek nakon što se objavi prijedlog ovog Zakona, Hrvatski studentski zbor već je pozvao studente da se priključe sa svojim prijedlozima. Gotovo očekivano, dosada još nitko od studenata nije poslao niti jedan jedini prijedlog. 

– Mi ćemo i dalje pozivati da nam se jave svi zainteresirani. Najlakše bi bilo da nam se jave preko Facebook stranice u inbox, poručuje Vanja Uzelac iz Hrvatskog studentskog zbora.