Pretraga

Završena je obnova zagrebačkog fakulteta: Radovi su koštali skoro 3,5 milijuna eura

A- A+

Obnova zgrade Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je završena pa su se studenti i svi djelatnici fakulteta vratili u prostorije iz kojih su, prošle godine morali otići. Ovo je prvi fakultet od njih 42 koji je cjelovito obnovljen nakon potresa 2020. godine. Na svečanosti predstavljanja obnovljene zgrade, osim studenata i djelatnika fakulteta, prisustvovali su i rektor Stjepan Lakušić, dekan Josip Šimunović te ministar Radovan Fuchs.

Katolički bogoslovni fakultet

Katolički bogoslovni fakultet | foto: KBF

Studenti i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta, nakon godinu dana, su se vratili u zgradu ovog fakulteta koja je morala proći cjelovitu obnovu nakon potresa u Zagrebu 2020. godine. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako je zgrada ovog fakulteta koja je sagrađena u 19. stoljeću, cjelovito obnovljena, odnosno doslovno iz temelja promijenjena i učvršćena.

– Konstruktivna i cjelovita obnova zgrade Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu završena je i od današnjega dana Fakultet opet živi, radi i ostvaruje svoju misiju i poslanje u zgradi u Vlaškoj ulici broj 38, rekao je Josip Šimunović, dekan KBF-a.

Svečanosti predstavljanja obnovljene zgrade, prisustvovao je i rektor Sveučilišta u Zagrebu, Stjepan Lakušić koji je, odmah nakon potresa, još kao dekan Građevinskog fakulteta obavio inicijalne procjene oštećenja zgrade ovog fakulteta, ali i svih drugih.

Izdvojeni članak

Obnova srednjih škola nakon potresa u Zagrebu ponovno produljena: U nekima radovi i do 2025.

– Svi dekani koji su bili tada na čelu svojih ustanova znaju koliko smo predavanja održali da bismo ih upoznali s procesom cjelovite obnove. Mnogima je taj proces bio nepoznat, ali smo željeli u suradnji s Ministarstvom znanost i obrazovanja krenuti s obnovom i nadogradnjom u potpunome obimu. Znali smo da nam je potrebna kvalitetna priprema i na temelju toga danas možemo uživati u ovim novoobnovljenim prostorima, rekao je Lakušić.

Dodao je i da ova zgrada izvana možda izgleda kao prije jer je fasada u istoj boji i jer su vrata ostala ista, ali da je ona sada prilično jačana, stabilnija te da su njene prostorije sada puno sigurnije.

– Na kraju ovog zahtjevnog procesa možemo reći da je ovo dobro odrađen posao i vjerujem da će obnova KBF-a biti primjer i drugim zagrebačkim fakultetima, zaključio je rektor Lakušić.

Vrijednost radova nakon završetka iznosi 3.420.958,26 eura s PDV-om, a radovi su trajali od 9. rujna 2022. do 20. rujna 2023. godine. Također, zgrada KBF-a je obnovljena prva od 42 zgrade fakulteta kojima je potrebna cjelovita obnova.