Pretraga

Obnova srednjih škola nakon potresa u Zagrebu ponovno produljena: U nekima radovi i do 2025.

Više od tri godine otkako je Zagreb pogodio razoran potres i dalje traju radovi na obnovi nekih škola. Radi se o srednjim školama jer je Grad dovršio obnovu na svim osnovnim školama koje su bile pogođene. Za pet srednjih škola rokovi završetka radova ponovno su produljeni, kod nekih i na 2025. godinu. No, dobra je vijest što bi se ovog mjeseca trebali dovršiti radovi dogradnje na posljednjoj trosmjenskoj školi u Zagrebu, iako i ti radovi kasne.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

U dosadašnjem mandatu nove gradske uprave Grada Zagreba završeno je 13 projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i cjelovite obnove škola vrijednosti 121 milijuna eura. Što se obnove škola nakon potresa tiče, do sada su cjelovito obnovljene sve osnovne škole, a preostalo je još pet srednjih škola. No, radovi su ponovno produljeni.

– Ističemo da su četiri osnovne i dvije srednje škole u Zagrebu prve i jedine završene cjelovite obnove objekata u javnom vlasništvu, bilo da je riječ o gradskim, županijskim ili državnim objektima. Podsjećamo da su u svibnju 2021. godine, netom prije mandata nove uprave, temeljem zaključaka Međunarodnog povjerenstva za obnovu kulturne baštine Ministarstva kulture radovi na cjelovitoj obnovi škola ili obustavljeni ili znatno usporeni, obzirom da nijedan projekt obnove škola pod zaštitom nije imao potrebne konzervatorske suglasnosti, odnosno, nije bio u skladu sa zakonom, objašnjavaju nam iz Grada Zagreba.

‘Tijekom 2022. godine uložili smo ogromne napore da zatečeno stanje pročistimo’

Dodaju da je, unatoč tome, prethodna uprava pokrenula radove čime su kršili propise o zaštiti baštine.

– Tijekom 2022. godine uložili smo ogromne napore da zatečeno stanje pročistimo, uskladimo projektnu dokumentaciju obnove svih škola s propisima, ishodimo sve potrebne suglasnosti, pokrenemo nove postupke nabave za izvođače radova te se obnova uopće pokrene, a potom i ubrza. Činjenica da smo, unatoč navedenom, završili obnovu čak šest školskih objekata najbolji je dokaz da smo u tome uspjeli, govore iz Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

Oko tisuću učenika čeka da im se obnovi škola: ‘Problem su bili apartmani unutar same škole’

Unatoč tome, radovi na obnovi pet srednjih škola ponovno su produljeni

No, svi ti napori nisu bili dovoljni da se obnova na pet srednjih škola dovrši u roku koji su sami predvidjeli. Prema podacima koje su nam dali prošle godine i prema podacima koje smo dobili sada, radovi na obnovi od potresa koji je pogodio Zagreb 2020. kasne od pola godine pa do godinu dana.

– Preostali su radovi na pet najsloženijih projekata cjelovite obnove i to Gimnazije Tituša Brezovačkog, čije otvorenje očekujemo u rujnu 2023., te Prve ekonomske škole i Gornjogradske gimnazije, na kojima završetak radova očekujemo u ljeto 2024. Uz to, uskoro započinje javna nabava za Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te izgradnju nove škole za Umjetničku plesnu školu Silvije Hercigonje. Trenutno je planirani završetak radova na obje škole krajem 2024., odnosno, početkom 2025. godine, navode iz Grada Zagreba.

Podaci o svim rokovima završetka radova obnove i njihovim produljenjima | Izvor: Grad Zagreb

Za jednu školu odustalo se od obnove i kreće se u gradnju nove zgrade na novoj lokaciji

U tablici iznad možete pogledati za koliko su se radovi na obnovi ovih škola produljivali. Generacije tih škola koje su krenule u prvi razred srednje 2020. neće dočekati povratak u svoje ‘stare’ škole, već će svoje srednjoškolsko obrazovanje dovršiti kao gosti u drugim školama.

Najveća promjena, kako su nam otkrili iz Grada Zagreba, zapravo se dogodila za zgradu Škole za klasični balet. Iako je bila planirana obnova s dovršetkom do kraja 2023. godine, taj plan je obustavljen i kreće se u izgradnju novog objekta na novoj lokaciji.

– Zgrada Škole za klasični balet je pod konzervatorskom zaštitom, iz prve polovice 19. stoljeća, i nije namjenski građen za plesnu školu. Za cjelovitu obnovu spomenutog objekta i namjenu baletne škole potrebni su opsežni radovi obnove, ali i rušenja postojećih i izgradnje novih krila zgrade, sidrenja objekta te druge preinake. Uz navedeno, potrebno je i temeljenje i ojačavanje susjednog objekta na koji je škola naslonjena, a koji je u privatnom vlasništvu, što dodatno komplicira i povećava vrijednost obnove objekta, objašnjavaju iz Grada Zagreba.

Izdvojeni članak

Nakon osam mjeseci kašnjenja: Konačno je obnovljena zagrebačka škola, ali ne u potpunosti

Dok se nova škola ne izgradi, učenici će nastavu imati u Pučkom otvorenom učilištu

Uzevši u obzir kompleksnost radova, procijenjeni iznos cjelovite obnove škole na Ilirskom trgu iznosio bi više od 4.000 eura po metru kvadratnom.

– Uz navedeno, obzirom da je riječ o objektu starom gotovo 200 godina, postoji značajan rizik dodatnih, potencijalno vrlo skupih, izvantroškovničkih radova, koje je nemoguće unaprijed predvidjeti. Stoga smo donijeli smo odluku o preseljenju škole, odnosno, gradnji nove, namjenski građene plesne, baletne škole. Dotad će Škola djelovati u Pučkom otvorenom učilištu, s kojim radimo na prenamjeni dodatnih prostora za potrebe Škole, kako bi u ovom privremenom razdoblju učenici imali sve potrebne uvjete za rad, ističu iz Grada.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Posjetili smo jednu od najmodernijih škola u Hrvatskoj, jedna stvar nas je posebno oduševila

Uz obnovu na srednjim, traju radovi rekonstrukcije i dogradnje na osnovnim školama

Uz radove cjelovite obnove nakon potresa, u dosadašnjem je mandatu završeno je i sedam projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije škola nevezano za potres i to u vrijednosti od 70 milijuna eura. Radi se o Područnoj školi Pongračevo, Osnovnoj školi D. Domjanića, Hotelijersko-turističkoj škola, XII. gimnaziji, Osnovnoj škola Ksavera Šandora Gjalskoga, Područnoj škola Blato i Osnovnoj školi Jure Kaštelana.

U tijeku su radovi na još četiri škole: Područna škola Kupinečki Kraljevec, Osnovna škola Bukovac, Osnovna škola Jakuševec i posljednja trosmjenska škola u Zagrebu – Osnovna škola Ante Kovačića u Šestinama.

– Završetak dogradnje Područne škole Kupinečki Kraljevec i Osnovne škole Ante Kovačića očekujemo ovog mjeseca, a završetak radova na izgradnji Osnovnoj školi Bukovac tijekom jeseni. U slučaju OŠ Bukovac, radovi će biti završeni tijekom kolovoza, međutim, za ishođenje uporabne dozvole potrebno je testiranje svih sustava, za što je uvjet da HEP izmjesti postojeću trafostanicu i instalacije koje se nalaze na parceli škole, poručili su iz Grada.

Izdvojeni članak

Nakon 16 godina čekanja počela dogradnja zadnje trosmjenske škole u Zagrebu

U kolovozu ove godine bi trebali biti gotovi radovi na posljednjoj trosmjenskoj školi u Zagrebu

Dodaju da, nakon što HEP izvrši potrebne radove, za što je planirani rok sredina rujna, u roku mjesec dana završit će se potrebna ispitivanja sustava i radovi na uređenju okoliša te će škola započeti s radom. Ističu i kako su nedavno otvoreni radovi na izgradnji nove Osnovne škole Jakuševec, a se čiji završetak očekuje u kolovozu 2024. godine.

Podaci o svim rokovima završetka radova i njihovim produljenjima na osnovnim školama u Zagrebu | Izvor: Grad Zagreb

U tablici iznad možete pogledati koji su radovi na osnovnim školama, nevezani uz obnovu, u tijeku na području grada Zagreba i kada se očekuje njihov dovršetak. Ako se radovi neće ponovno prolongirati, učenici Osnovne škole Ante Kovačića možda bi iduću školsku godinu mogli konačno imati u dvosmjenskoj, a ne trosmjenskoj nastavi. No, podsjetimo, gradonačelnik Tomislav Tomašević je početkom 2022. godine, kada su krenuli radovi, rekao da bi trebali biti dovršeni do početka 2023., što znači da i ti radovi kasne i to oko osam mjeseci.