Pretraga

Završila obnova jedne od zgrada Medicinskog fakulteta: Koštala je više od 11 milijuna eura

A- A+

Radovi na obnovi Škole narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’ Medicinskog fakulteta u Zagrebu, trajali su 17 mjeseci te su koštali više od 11 milijuna eura. Kraju se privode i projekti cjelovite obnove još tri potresom oštećene zgrade Fakulteta na Šalati.

Škola narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’. Foto: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Nakon 17 mjeseci radova, završena je cjelovita obnova Škole narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je u potresima 2020. godine pretrpjela velika oštećenja. Obnova je koštala nešto više od 11 milijuna eura, a na svečanom otvorenju Škole ovoga ponedjeljka, sudjelovali su premijer Andrej Plenković s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, Sabora te Sveučilišta u Zagrebu.

– Škola narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’ institucija je posebnog statusa ne samo u Hrvatskoj, nego nosi ime osobe čiji je rad snažno utjecao na zdravlje ljudi diljem svijeta. Škola nije prestala s radom niti za vrijeme pandemije COVID-a 19, niti nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa 2020. godine, nego je s radom nastavila na drugim lokacijama i to u nesmanjenom opsegu, izjavila je ravnateljica Škole, Mirjana Kujundžić Tiljak.

Svoju riječ dao je i dekan Meidicnskog fakulteta, Slavko Orešković, istaknuvši da je Zgrada Škole narodnog zdravlja prva i najveća do sada cjelovito obnovljena zgrada stradala u potresu. Napomenuo je i da se privode kraju i projekti cjelovite obnove još tri potresom oštećene zgrade Fakulteta na Šalati, što će omogućiti studentima u idućoj akademskoj godini održavanje nastave u novo obnovljenim prostorima.

Izdvojeni članak

Kreće obnova nastavne baze Medicinskog fakulteta: Radovi su vrijedni preko 80 milijuna kuna

Što se tiče samih detalja o obnovi zgrade, navodi se da je nosiva konstrukcija ojačana novin armiranobetonskim zidovima kroz sve etaže, a zahvat je u cijelosti projektiran na način da se smanji potrebna energija za grijanje i hlađenje, da se osigura pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, kao i zaštita od požara.

Pročelje je obnovljeno izvedbom novog sloja, kao i sva unutarnja i vanjska stolarija, a sve u suradnji s  konzervatorskim nadzorom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Na sklopu prostorija ravnateljstva izvorno su sačuvani prozori, koji su se obnovili uz nužne popravke. Izvedeni su novi sanitarni čvorovi, podne i zidne obloge su obnovljene ili izvedene nove, a sve nove instalacije su izvedene u skladu s novim standardima kako bi se osigurali uvjeti potrebni za rad djelatnicima i studentima