Pretraga

Zgrada zagrebačkog faksa postala gradilište: Krenula obnova, poznato koliko će trajati radovi

A- A+

Nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020. godine potresne snimke stigle su s nadzornih kamera Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Glavna zgrada na Šalati značajno je oštećena, a sada je konačno započela njena obnova. Prema procjeni bi radovi trebali trajati dvije godine.

S Medicinskog fakulteta u Zagrebu priopćeno je da je u prvim danima nove godine na zagrebačkoj Šalati započela je sanacija i drugih objekata fakulteta stradalih u potresu. Podsjetimo, još je u listopadu 2022. krenula obnova nastavne baze tog fakulteta Škole narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’.

Sanacija objekata na Šalati je, navode s MEF-a, financirana iz programa Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom, a prvi objekt na kojemu će se izvoditi radovi je Šalata 3 gdje su smješteni Zavod za biologiju, Zavod za fiziologiju, Zavod za histologiju i Zavod za kemiju.

– Kako se radi o poprilično oštećenoj zgradi obnova predstavlja veliki tehnički izazov, ali i onaj organizacijski jer je iz objekta bilo potrebno preseliti ljude i opremu u alternativne prostore kako bi se nastavilo s nastavom i djelatnošću. U pripremnoj fazi sanacije već je i dekanat Fakulteta, a procjenjuje se da će radovi na cjelokupnoj obnovi trajati dvije godine, stoji u priopćenju Medicinskog.