Pretraga

Plenković posjetio zagrebačku gimnaziju koja je stradala u potresu: ‘Obnova je možda trebala biti brža’

A- A+

Zgrada Gimnazije Tituša Brezovačkog teško je stradala u potresu koji je pogodio Zagreb 2020. godine. Zbog instalacije na pukotini vanjskog zidu u obliku slomljenog, ali zašivenog srca, postala je simbol solidarnosti nakon potresa. Od tada je prošlo tri godine i devet mjeseci, a danas je svečanim otvorenjem obilježen povratak 436 učenika i nastavnika u zgradu škole na Gornjem gradu. Na svečanosti je bio gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, a došao je i premijer Andrej Plenković te ministar Radovan Fuchs i ministar Branko Bačić. Premijer se prisjetio svojih školskih dana i kako je zbog sportskih natjecanja dolazio u Tituš, ali je komentirao i kako je obnova, ne samo škola, već i općenito, ipak mogla biti brža.

Premijer Andrej Plenković, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog Damir Jelenski i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Nakon skoro četiri pune godine 436 učenika i njihovi nastavnici vratili su se u svoju staru, ali obnovljenu zgradu Gimnazije Tituša Brezovačkog na Gornjem gradu. Zgrada ove škole postala je simbolom borbe Grada Zagreba s posljedicama potresa i to zbog instalacije slomljenog, ali zašivenog srca na vanjskom zidu zgrade gimnazije. Na svečanosti otvorenja bio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, premijer Andrej Plenković te ministar Radovan Fuchs i ministar Branko Bačić.

– Danas smo u najsigurnijoj zgradi na Gornjem gradu. Konačni dolazak u matičnu školu učenicima je, vjerujem, jedan od najljepših trenutaka u njihovom školovanju. Zahvaljujem roditeljima naših učenika na strpljenju i podršci školi dok smo bili gosti u Prvoj gimnaziji koji su nas isto tako lijepo ugostili. Zahvaljujem i svim djelatnicima Gimnazije što nikada nisu klonuli duhom. Svim školama koje još čekaju na dovršetak obnove poručio bih da budu strpljivi jer će i oni dočekati kraj radova i povratak u svoje matične škole, rekao je ravnatelj Tituša Damir Jelenski.

Ova škola je bio jedan od najkompliciranijih projekata obnove

S cjelovitom obnovom Gimnazije Tituša Brezovačkog u mandatu Tomislava Tomaševića završeno je 15 projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i cjelovite obnove škola vrijednosti 127,5 milijuna eura, od čega je cjelovito obnovljeno čak sedam školskih objekata koje pohađa više od 2.500 učenika.

– Ova škola je bio jedan od najkompliciranijih projekata obnove. Radi se o dosta staroj zgradi koja je izgrađena otprije skoro 400 godina, a obnova je i zbog toga je bila toliko kompleksna. Upravo su zbog specifičnosti obnove tijekom izvođenja radova dolazili i studenti arhitekture koji su u praksi mogli vidjeti kako se rade neke stvari, izjavio je Tomašević.

Plenković: ‘Možda je sve skupa moglo biti malo brže obnovljeno’

Dodao je kako je prva škola s kojom je započela obnova odgojno-obrazovnih ustanova u Zagrebu bila Osnovna škola Petra Zrinskog, na što se nadovezao premijer Andrej Plenković čija djeca pohađaju upravo tu školu.

– Slušao sam gradonačelnika koji je rekao da su obnovu počeli sa školom Petar Zrinski, meni tamo idu i sin i kći u školu, nije bila nikakva štela da je baš ta škola bila obnovljena na početku. Što se tiče same obnove, ne samo sada ove škole nego i općenito, možda je sve skupa moglo biti malo brže obnovljeno, ali da smo slučajno išli u blic varijantu obnove u povratak u prijašnje ili površno stanje, bili bismo optuženi za diletantizam, komentirao je Plenković.

Sa završetkom obnove Gimnazije Tituša Brezovačkog preostale su još četiri srednje škole, Gornjogradska gimnazija i Prva ekonomska škola na kojima završetak radova očekujemo u ljeto 2024. te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna te izgradnja nove škole za Umjetničku plesnu školu Silvije Hercigonje, a trenutno je planirani završetak radova na obje škole krajem 2024., odnosno, početkom 2025. godine.