Pretraga

Znanstvenici će moći koristiti umjetnu inteligenciju pri pisanju radova, ali samo pod ova dva uvjeta

A- A+

Nature će objavljivati znanstvene radove i članke u čijoj je izradi sudjelovao i ChatGPT ili neki drugi alat umjetne inteligencije. No, za to imaju dva uvjeta, a prvi i glavni od njih je da ni jedna umjetna inteligencija neće biti navedena kao autor rada, jer ne može imati odgovornost koju nosi autorstvo.

osoba tipka na laptop

Foto: Unsplash

Posljednjih nekoliko mjeseci u javnosti – barem njenom angažiranom akademskom dijelu – ne prestaje se pričati o ChatGPT-u. Prvi je to chatbot tako lako i široko dostupan masama, a pokazalo se da može napisati pjesmu, dosta dobre recepte, seminar za faks. Sve to u određenim je skupinama ljudi, prvenstveno profesorima u školi i na faksu, izazvalo strah i paniku.

Što ako im učenici krenu predavati zadaće koje je napisao chatbot? Što ako tako napišu završni ili čak diplomski rad? Neki su krenuli sa zabrana, dok su se drugi, svjesni razvoja tehnologije i specifično umjetne inteligencije, već dali u regulaciju.

Izdvojeni članak

Tražili smo da nam umjetna inteligencija napiše seminarski rad: Ispao je zastrašujuće precizan

Nature će dozvoliti umjetnu inteligenciju

Takav pristup ima i znanstveni izdavač Springer Nature koji, među ostalim, izdaje svjetski poznat i cijenjen Nature časopis. Oni su već ranije pisali o znanstvenicima koji umjetnoj inteligenciji daju da im obradi podatke ili napiše dio akademskog članka. No, sada, kada je jedan takav chatbot postao dostupan širim masama, koje se njime ne znaju uvijek služiti ili će pokušati zaobići pravila koje su njegovi tvorci upisali u kod, o tome treba više pričati.

Springer Nature tako je odlučio da će regulirati ChatGPT i njegovo korištenje. Odlučili su da istraživačima koji objavljuju svoje članke i znanstvene radove u njihovim izdanjima neće zabranjivati korištenje inteligentnog chatbota, već im to dozvoljavaju. Ipak, postoje dva pravila.

Izdvojeni članak
umjetna inteligencija

Fakulteti u Hrvatskoj znaju za chatbot koji piše i radove: Pitali smo ih kako se planiraju ‘boriti’ protiv njega

Imaju dva uvjeta

Prvo pravilo kaže da ChatGPT, ali ni jedan sličan alat koji će se razviti u bliskoj budućnosti, ne može biti naveden kao autor na istraživačkom radu. Razlog tomu je što autorstvo nad radom podrazumijeva i odgovornost za taj rad, dok alati umjetne inteligencije ne mogu, po svojoj naravi, podnositi ili imati takvu odgovornost.

Drugo, svi autori i istraživači koji će koristiti inteligentne chatbote i druge alate umjetne inteligencije prilikom pisanja rada, u završnoj verziji tog rada to moraju i naznačiti. Bilo da to napišu u metodama ili u zahvalama, Springer Nature od svojih autora traži da naznače ako su koristili chatbot. Ako već tu ne naznače, mogu to učiniti u uvodu ili nekoj drugoj sekciji svog akademskog rada.