Pretraga

Tražili smo da nam umjetna inteligencija napiše seminarski rad: Ispao je zastrašujuće precizan

A- A+

O ChatGPT-u priča se već tjednima. Osim što ovaj chatbot može služiti za zabavu, odgovarajući na neka ‘blesava’ pitanja, pišući pjesme i slično, neki će ga iskoristiti i za akademsko nepoštenje. Odlučili smo ga testirati ‘do krajnjih granica’ te smo mu zadali da napiše seminar o Sovjetskom Savezu u Drugom svjetskom ratu. Dobili smo rad koji je zastrašujuće precizan.

foto: srednja.hr

Chatbot za sintezu teksta iza kojeg stoji tvrtka OpenAI, ChatGPT, glavna je tema na društvenim mrežama proteklih tjedana. Za one koji ne znaju, riječ je o chatbotu koji pomoću umjetne inteligencije reproducira tekst. Osim što se on može koristiti za pozitivne zadatke, poput pisanje pjesama ili odgovaranje na pitanja, teško je izbjeći i njegovo iskorištavanje za neetične radnje – pisanje seminara na fakultetu, odnosno promicanje akademskog nepoštenja.

Naime, zamislite jednog studenta povijesti koji mora napisati kratki seminar o ulozi Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu. Konkretne naputke nije dobio od profesora, važno je samo da nešto dostavi prije kraja semestra, kako bi mogao kompenzirati svoje izostanke, kojih je značajno više od ona tri dozvoljena u silabusu.

No, student je lijen izvršiti taj zadatak, a nakon što je doznao za ChatGPT-u, odlučio ga je iskoristiti za varanje i obmanu. ‘Tko ga fućka, ak’ prođe prođe’, rekao je student povijesti i svoj budući seminar na brzinu podijelio u poglavlja kako bi umjetnoj inteligenciji olakšao posao.

Uvod

Student je za uvod odlučio napisati nešto općenito o Drugom svjetskom ratu. Evo što mu je chatbot odgovorio.

Povijest Sovjetskog Saveza

Za sljedeće poglavlje, htio je nešto općenito o Sovjetskom Savezu te njegovoj povijesti. Da malo čitatelja (profesora) uvede u sve to, a i da se doima kao da daje širu sliku. Ovoga puta je upitao ChatGPT-a da koristi literaturu, pa mu je ovaj naveo i izvore.

Uloga Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu

Nakon toga, dolazi do teme seminara, odnosno uloge Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu. Tu se student htio ‘isprsiti’, pa je naredio ChatGPT-u da koristi velike paragrafe i citatnice. Chatbot je, doduše, umjesto citatnica koristio citate, ali nema veze. Ispalo je dobro.

Sovjetski Savez nakon Drugog svjetskog rata

Sličnu taktiku je primijenio i u četvrtom poglavlju, no ovoga puta bez uspjeha. Izvori nisu bili navedeni, kao ni literature i citatnice. ‘Bolje išta nego ništa’, pomislio je naš student povijesti.

Zaključak

Student povijesti je već došao do zaključka u svega nekoliko minuta od početka ‘pisanja’ seminara. Naredio je ChatGPT-u da se osvrne na gubitke u ratu. Chatbot se u jednom trenutku zbunio i stao je s pisanjem usred rečenice, no uz frazu ‘nastavi’ nastavio je s pisanjem i donio je sasvim prihvatljiv zaključak seminara.

Student povijesti je nakon svega ovoga kopirao tekst u Word, malo ga ‘uredio’ i promijenio neke stvari i u samo nekoliko trenutaka dobio je seminar od gotovo 1.200 riječi, što je vrlo zabrinjavajuće. Iako su i profesori zasigurno upoznati ovim chatbotom, u ovom je trenutku gotovo nemoguće razaznati je li ga student koristio kao pomoćnika u varanju. Kako je seminar na kraju izgledao, možete pogledati u nastavku teksta.