Pretraga

[Ideja godine ’18] Splitski genijalci osmislili aplikaciju koja će biti slamka spasa svim vlasnicima dronova

A- A+

Dronovi na hrvatskom tržištu nisu nikakva novost, a na razvijenom zapadu još manje. Kako su uglavnom namijenjeni vanjskom korištenju, vlasnici dronova suočavaju se s povećim problemom – nepredvidivi vremenski uvjeti ponekada u potpunosti mogu uništiti njihov skupi uređaj. Taj problem riješit će aplikacija LiftOff, umotvorina trojice splitskih učenika (nadaju se budućih FESB-ovaca) – Roka Radanovića i Tome Puljka iz III. gimnazije Split i Dražena Barića iz tamošnje Elektrotehničke škole. Glavna nagrada je studijsko putovanje u Europi koju je osigurao glavni partner Effectus – studij financija i prava, visoko učilište gdje se finale i održalo. Njihova tročlana ekipa na Ideji godine 2018. odnijela je pobjedu svojim projektom, a kako je on osmišljen i koji je recept za uspjeh na ovom natjecanju te kakvu im je korist ono donijelo, državni viceprvaci iz informatike otkrili su nam u kratkom razgovoru.

LiftoOff na Ideji godine 2018.|foto: Ivan Božić, srednja.hr

Dronovi su, kako to kažu junaci priče koja je pred vama, u posljednjih nekoliko godina postali prepoznatljiv ako ne i integralan dio moderne tech scene. Proizvod koji se nekada koristio samo uvojsci i najvećim filmskim studijima danas je postao dostupan i najobičnijem čovjeku. Ovaj komad tehnologije koristi se u razne svrhe, a većina dostupnih dronova dizajnirana je za upotrebu na otvorenom zraku. I tu vlasnici nerijetko nailaze na problem koji im može pošteno isprazniti novčanik – nepredvidivi vremenski uvjeti. Roko Radanović i Toma Puljak iz III. gimnazije Split i Dražen Barić iz tamošnje Elektrotehničke škole taj će problem vlasnika riješiti svojim aplikacijom LiftOff.

– LiftOff je multifunkcionalna aplikacija za ljubitelje dronova koja nudi korisnicima raščlanjenu analizu prikladnosti sadašnjih i budućih vremenskih prilika za let. Podržano na raznim platformama, rješenje je prilagođeno amaterima i iskusnim pilotima koji se susreću s često neizvjesnim pitanjem: kakvo će biti vrijeme za polijetanje? Uz popratne funkcionalnosti poput pronalaska popularnih lokacija i bilježenja letova i statistike, sustav omogućuje korisnicima da se uz pomoć LiftOff-ove real-time kontinuirane procjene vremenske situacije, oblikovane u suradnji s profesionalcima, nikad više ne nađu u dvojbi gdje i kada mogu pronaći idealne uvjeta za let svojim dronom, pojašnjavaju mladići koji su se na natjecanju Ideja godine 2018. natjecali također pod imenom LiftOff.

Na ideju su došli kada ih je kolega zamolio za pomoć

Izdvojeni članak

U finalu VI. izdanja natjecanja Ideja godine, pobjedu odnijeli Splićani u timu LiftOff s aplikacijom koja nudi analizu vremenskih prilika za ljubitelje dronova

Na ideju su došli kada im je pristupio kolega iz lokalne udruge programera koji je koristio takvu vrstu aplikacije, ali je bio nezadovoljan samim rješenjem.

– Rekao je ‘OK, ja trebam nešto vezano za ovo’, a mi smo mu obećali pomoći. Našli smo se i nakon par kava složili generalnu ideju te krenuli kontaktirati ljude i shvatili što je najbolje i najpotrebnije. Tako je sve nastalo, kaže nam Dražen.

Temeljna funkcionalnost njihove aplikacije je FlySafe podsustav koji pribavlja podatke o vremenskim prilikama i analizirajući ih kroz vlastite autorske algoritme isporučuje procjenu prikladnosti vremenskih uvjeta za let dronom. Korisnik dobiva intuitivnu gradiranu ocjenu i tekst sa sažetim pojašnjenjem vremenske situacije i odgovarajućim savjetima. Spomenuti vremenski podaci prikupljaju se profesionalnim servisom koji pomoću satelita visoke preciznosti dohvaća najsvježije podatke o trenutnom stanju vremena.

Kako navode u svom radu, od konkurencije su naučili da korisnici zahtijevaju da su im sve informacije prisutne čim uđu u aplikaciju, no na njihovim rješenjima su ti podatci prikazani kao samo nabacani na neintuitivan i nepromišljen način.

LiftOff može se koristiti na više platformi, a aplikacija je primjenjiva, primjerice, u fotografskim studijima, geodetskim uredima, agencijama za nekretnine, zračnim lukama i slično.

Jaka konkurencija na Ideji godine 2018.

Njihova ideja i poslovni plan osvojili su ovogodišnji žiri Ideje godine, koji je svojim glasovima odlučio kako su upravo Splićani zaslužili prvo mjesto. Svoju sreću pobjedom LiftOff-ovci nisu skrivali.

Izdvojeni članak

[FOTO] Splitski tim iz dvije škole se okrunio na Ideji godine: Ovo su najupečatljiviji trenuci s finala

– Iskreno, bili smo nervozni do posljednjeg trenutka, jer stvarno ekipe koje su bile ove godine na natjecanju su iznimne. Ima tu naravno i onih koji su se više pokazali, ali definitivno nam nije bilo svejedno do kraja samog proglašenja. Tu ima fenomenalnih projekata i fenomenalnih učenika i vrlo, vrlo opasne konkurencije, kazao nam je Roko.

I više no zadovoljna rezultatom je i mentorica tima LiftOff, profesorica Marija Rakić Mimica iz III. gimnazije Split.

– Jako sam sretna, danas je bilo veliko zadovoljstvo gledati sve ove mlade ljude koji su tako sposobni i zapravo koji odskaču od nekakvog hrvatskog prosjeka. To su ipak đaci koji su uspješni i mogu puno toga smisliti sami, napraviti i izrealizirati. To je tako uvijek i ovi moji momci – oni su zapravo sami napravi cijeli posao. To su djeca koja ne trebaju pomoć, oni sve zapravo naprave sami, toliko su sposobni i kreativni, toliko toga mogu postići samostalno da je to danas bilo divno gledati cijeli dan. Pohvale i svim ostalim sudionicima, bilo je baš predivno, poručuje profesorica Rakić Mimica.

Među glavnim sastojcima u receptu za pobjedu, voli misliti trojac iz Splita, njihov su profesionalizam i ozbiljan pristup.

– Smatramo da je tu daleko najvažniji ‘can do attitude’, odnosno nekakav stav i želja da se to izvede na što višem nivou u svim aspektima projekta, rekao nam je Roko.

Dražen smatra da je presudan korak ka pobjedi bila i želja članova tima za improviziranjem.

– Ovo je već drugo natjecanje, a promijenili smo skroz način na koji prezentiramo i pokušavamo improvizirati i pronaći najbolji način koji će nam na kraju u životu koristiti. Tako da što više natjecanja, to su bolja iskustva i generalno imamo bolje stavove, dodaje Dražen.

Ideja godine 2018.

Ideja godine – ‘Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha’ poslovno je natjecanje za srednjoškolce. Održano je šestu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, u suradnji s glavnim partnerom Effectus – studij financije i pravo, uz prijatelje projekta IN2, Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb.
U stručnom žiriju ‘Ideje godine’ ove su godine bili Marko Matijević, osnivač i glavni urednik portala Srednja.hr, Jelena Uzelac, dekanica Visokog učilišta Effectus, Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, Ivan Brezak Brkan, osnivač i glavni urednik portala netokracija.com i Ante Mandić, osnivač i član uprave IN2.

Splitski trojac državni je viceprvak iz informatike

Nije čest slučaj da tim koji se natječe na Ideji godine čine članovi iz različitih škola. Dvojica splitskih Miočana i učenik Elektrotehničke škole upoznali su se u Udruzi programera DUMP. Kažu kako im je ta organizacija i dala potrebno znanje i vještine kako bi ovakav i slične projekte mogli ostvariti.

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’18] Jelena Uzelac, dekanica Effectusa: Ideje koje se pojave na natjecanju nerijetko dožive svoju realizaciju i uspjeh

– Oni su nas uvelike uputili i obučili kako izvesti ovakve projekte, tako da bismo ih definitivno ovom prilikom voljeli istaknuti. Mislimo da je to super prilika i za sve srednjoškolce i studente da pronađu mjesto gdje će se moći i obrazovati i raditi s drugim ljudima koji imaju entuzijazam i žar za takve stvari, kaže Roko.

Inače, kako je Dražen spomenuo, ekipa je s istom idejom sudjelovala na ovogodišnjem InfoKupu,državnom natjecanju iz informatike za učenike srednjih škola u Hrvatskoj. Ondje su bili drugi, a važno im je, kažu iskustvo koje su s tog natjecanja ponijeli kući. InfoKup više je tehničko natjecanje, dok Ideja godine potiče ideje, izradu poslovnog i marketinškog plana, tako da su na dva različita natjecanja Splićani zapravo imali različite izazove.

– Tu su se prepoznavale stvari koje se tiču same tehničke izvedbe. Ideja godine je malo drugačiji tip natjecanja gdje se malo više cijene aspekti poput poduzetništva i takve projektne inicijative, ocjenjuje Roko i dodaje kako su otvorene mogućnosti da s ovim projektom sudjeluju na još nekim natjecanjima jer su im dosadašnja iskustva bila zabavna.

‘Komentari žirija jedna su od najboljih stvari koje smo mogli dobiti na ovome natjecanju ‘

Izdvojeni članak

[Ideja godine ’18] Prošlogodišnji pobjednik Ante Toni Debelić: Samo dva mjeseca nakon pobjede je otvorio vlastitu firmu

Za Ideju godine saznali su od prijateljice koja je na natjecanju sudjelovala prošle godine pa su se i oni odlučili prijaviti.

– Mislimo da je ovo stvarno odlično natjecanje koje dopušta učenicima s idejom da ju realiziraju jer oni stalno govore o svojim vezama, kako će oni svima pomoći, dakle to je jedna jako dobra gesta koja će pomoći bilo kome tko tu dođe. Komentari žirija jedna su od najboljih stvari koje smo mogli dobiti na ovome natjecanju jer su to iskusni i profesionalni ljudi. Takve savjete ne bismo mogli dobiti ‘guglajući’ ih na internetu, za njih je potrebno životno iskustvo, a oni su to prenijeli na nas, smatra Toma.

Pobjednički trojac ovogodišnje Ideja godine kaže kako njihov projekt već sada ima puno toga za ponuditi, a procjenjuju mu blistavu budućnost.

– Sada je malo prilagođeniji za natjecanja, ima tu još podosta posla da to bude adekvatno za tržište, ali definitivno u budućnosti mislimo napraviti nešto konkretno novoga uz podršku toga što smo do sada ostvarili na natjecanjima, zaključuje Roko, a mi ne sumnjamo kako će u svojim planovima i naumima i uspjeti.

Pogledajte video pobjedničkog projekta tima LiftOff: