Pretraga

[Ideja godine ’18] Prošlogodišnji pobjednik Ante Toni Debelić: Samo dva mjeseca nakon pobjede je otvorio vlastitu firmu

A- A+

S Manile na Filipinima nam stiže video aktualnog pobjednika natjecanja Ideja godine. Dok je boravio na Manili prošle godine, Ante Toni Debelić je dobio poslovnu ideju koju je prijavio na projekt Ideja godine i osvojio prvo mjesto. Samo dva mjeseca nakon zauzimanja prvog mjesta je otvorio vlastitu firmu, a svoje iskustvo je odlučio podijeliti sa svima te vas motivirati da se i sami prijavite.

1. mjesto, tim GrowCity – Ante Toni Debelić, mentorica Alenka Šuljić Petrc – Salezijanska Klasična Gimnazija s pravom javnosti, Rijeka foto:Ivan Božić|srednja.hr

Kada je prošle godine došao na finale natjecanja Ideja godine, Ante Toni Debelić je bio učenik tek drugog razreda Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti u Rijeci, a danas je ponosni vlasnik vlastite firme. Uz pomoć mentorice, Alenke Šuljić Petrc, Ante Toni je prošle godine pobijedio na Ideji godine i to mu je otvorilo brojne mogućnosti za razvoj poslovne ideje.

Sa svojim projektom GrowCity je briljirao na prošlogodišnjoj završnici projekta. Oduševio je cijeli žiri, ali i ostale natjecatelje, te je za nagradu osvojio put u Istanbul, ali i, ono što je još bitnije, jako puno novih znanja i jako puno novih mogućnosti.

Prilika koja se ne propušta

Inspiraciju za ideju koja mu je donijela pobjedu, Ante Toni je dobio na putovanju na daleke Filipine, a ono što ga je dovelo do realizacije i prijave na natjecanje zapravo je sportska ozljeda. A kada se danas prisjeća Ideje godine, ističe kako je to iskustvo potpuno promijenilo tok kojim mu se kretao život.

Izdvojeni članak

Sportska ozljeda dovela ga do pobjede na Ideji godine: Ante Toni osmislio automatiziran sustav uzgoja hrane u brodskom kontejneru

– Ideja Godine bila je prekretnica koja je započela moje poduzetničko putovanje. Prošlo je godinu dana od osvajanja nagrade te, gledajući unatrag, moj život je neprepoznatljiv. Veliku većinu svoga vremena provodim radeći u firmi, koja je nastala 2 mjeseca nakon prošlogodišnjeg finala. Natjecanje je napravilo onaj ključni ‘aha!’ trenutak koji me odgurnuo u jedan potpuno novi smjer, koji me natjerao da naučim toliko novih vještina i znanja da bih opstao na tržištu, riječi su kojima Ante Toni opisuje utjecaj Ideje godine na njegov životni razvoj.

Odlučio je ovim putem i motivirati druge srednjoškolce da razvijaju svoje ideje i da se prijave na natjecanje, jer tko zna kamo ih to može odvesti.

– Ideja Godine je idealna prilika da pokažete svoju proaktivnost i da se barem na trenutak odmaknete od našeg nažalost tromog i zastarjelog obrazovnog sustava. A tko zna, možda će baš vaša ideja postati tvrtka zbog koje će te putovati po svijetu i stvarati nova radna mjesta.

____________________________________________________________________________________________

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a glavni partner projekta je Effectus – Studij financija i prava. Prijatelji projekta su IN2 i Razvojna agencija Zagreb i Tehnološki park Zagreb. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook pageu Ideja godine, na stranici www.srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila [email protected]