Pretraga

Inventura je dosadan i težak posao? Ove učenice su to odlučile mijenjati i to uz pomoć – umjetne inteligencije

Inventura. Dosadan je to i težak proces koji nitko ne voli raditi, bilo u dućanu, školi ili manjem poduzeću. No, da taj posao ne mora biti tlaka pokazale su Tena Horvat i Vanesa Kereš, učenice Prve srednje škole Beli Manastir koje su pomoću umjetne inteligencije odlučile svima promijeniti način na koji vide i provode inventuru. U finalu Ideje godine 2023., poduzetničkog natjecanja za srednjoškolce koje održavamo već 11 godina, njihov je tim Dynamic duo T&V odnio visoko treće mjesto.

Finalisti natjecanja Ideja godine 2023.

Tena Horvat, Vanesa Kereš, Prva srednja škola Beli Manastir | Foto: srednja.hr

U četvrtak 4. svibnja održano je finale poduzetničkog natjecanja za srednjoškolce Ideja godine 2023. koje portal srednja.hr s partnerima organizira već 11 godina. Partneri ovogodišnjeg izdanja bili su Zagrebački inovacijski centar – ZICER, tvrtka Span, Hrvatska zajednica županija, Privredna banka Zagreb koja je omogućila 1.500 eura nagrade za pobjednice te Effectus Veleučilište kao sada već tradicionalni domaćin.

Treće mjesto na Ideji godine 2023. zauzele su Tena Horvat i Vanesa Kereš, učenice Prve srednje škole Beli Manastir. Njihov tim Dynamic Duo T&V, koji je mentorirao profesor Mario Salai, osmislio je aplikaciju koja bi djelatnicima škola, tvrtki i manjih poduzeća uz pomoć umjetne inteligencije pomogla izvesti – inventure. Aplikacija može razumjeti ljudski govor, izvršavati naredbe i upite.

ChatGPT ih potaknuo na razmišljanje

Učenice koje stoje iza ove sjajne ideje pitali smo kako su do nje došli. JEdnom su profesorici pomagale popisivati inventuru škole. Nije im trebalo dugo da shvate kako je taj proces dosadan i težak.

Kako je u to vrijeme izašao ChatGPT počele su razmišljati o tome kako bi ga mogle upotrijebiti. Tu se negdje počelo formirati ono što je ovoga tjedna postalo treće mjesto na Ideji godine 2023.

– Taj je proces trajao pet mjeseci, kažu nam učenice na pitanje koliko je vremena prošlo od ideje do realizacije.

Izdvojeni članak
pobjednice ideja godine

Aplikacijom pobjednica Ideje godine lovit ćemo mitološka bića: Sve je krenulo od odmora na selu

‘Imali smo dosta vremenskih prepreka’

No, nije uvijek sve bilo lagano.

– Imali smo dosta vremenskih prepreka, obaveze u školi, financijskih prepreka, također usvojeno znanje u skoli nije bilo dovoljno da razvijemo ovakvu aplikaciju, tako da smo morale nauciti puno novih tehnologija, istaknule su Tena i Vanesa iz tima Dynamic duo T&V.

Tenu i Vanesu mentorirao je profesor Mario Salai, inače inženjer elektrotehnike. Njegove su učenice posebno zadovoljne načinom na koji ih je pripremao za ovo natjecanje i čemu ih je naučio.

– Mentor nas je usmjeravao u učenju novih tehnologija, u otklanjanju gresaka prilikom razvoja aplikacije i pomogao nam se rijestit straha od javnog nastupa, kazale su nam.

@srednja_hr Imaš ideju? Nemoj čekati!Pripreme za Ideju Godine 2024. počinju već danas. Okupi tim, nađi mentora i ispričaj nam svoju ideju. 💪😎#IdejaGodine #justsrednjathings #srednjahr #inovacije #NaMladimaSvijetOstaje #srednja ♬ original sound – srednja_hr


‘SVAKA IDEJA MOŽE BITI USPJEŠNA’

Tena i Vanesa zadovoljne su otišle s ovogodišnje Ideje godine. Ne znaju što ih se više dojmilo, žiri koji je bio jako ljubazan ili natjecatelji koji su ih podržavali iako su svi bili konkurencija. Imaju i poruku za buduće natjecatelje i natjecateljice.

– Budućim natjecateljima bi smo poslale poruku da se ne trebaju bojati javnog nastupa  pred publikom jer svaka ideja može biti uspješna ako je dobro razrađena i ako koristi zajednici, zaključuju.


Prijenos finala i izlaganja svih natjecatelja pogledajte na našem YouTube kanalu.

 

Ideja godine 2023 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županijaSpan i Privredna banka Zagreb. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.