Pretraga

Ideja godine 2023.: Donosimo odgovore na sva često postavljana pitanja

A- A+

Počela je Ideja godine 2023., poslovno natjecanje za srednjoškolce. Rani rok za prijave zatvara se 11. travnja, a svi koji svoj poslovni plan pošalju do tada, dobit će povratne informacije žirija i mogućnost da svoju prijavu poprave. Finalni rok zatvara se 25. travnja u 23:59h. Deset timova ili pojedinaca proći će u finale, a finalnog pobjednika koji kući nosi 1.300 € bruto dobit ćemo 4. svibnja.

ideja godine 2023

Krenule su prijave za natjecanje Ideja godine!

Što je Ideja godine?

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje. Tim ili pojedinca s najboljom poduzetničkom idejom, ali i najboljim poslovnim planom i njegovom prezentacijom, nagrađuje s 1.300 €. Ideje trebaju iskoristiti neku od suvremenih tehnologija i tržištu ponuditi nešto novo. Ideja godine 2023. je XI. izdanje natjecanja. 

Organizator projekta Ideja godine je portal srednja.hr.

Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Effectus nudi moderan je i dinamičan studij koji cjelovito integrira brojne pravne, financijske i ekonomske predmete te na taj način spaja dva komplementarna područja: financije i pravo. Naglasak je na obrazovanju i znanju koje studentima prenose najkvalitetniji predavači te praktičnoj primjeni pravničkih i financijskih znanja. Više o njima pročitajte na njihovim stranicama. 

Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija te Span. 

Hrvatska zajednica županija je krovna nacionalna udruga regija kojoj je cilj jačanje suradnje između hrvatskih županija. Promiču regionalnu samoupravu te zagovaraju ravnomjeran gospodarski i društveni razvitka svih županija. Osim toga, potiču ulaganje u obrazovanje kao osnivači srednjih škola, a prvenstveno žele da ono bude jednako dostupno u svim krajevima Hrvatske. 

Span je globalna IT tvrtka sa sjedištem u Hrvatskoj i uredima koji se nalaze diljem svijeta: u Velikoj Britaniji, SAD-u, Sloveniji, Azerbajdžanu, Ukrajini, Njemačkoj i Švicarskoj. Specijalizirana je za pružanje profesionalnih usluga za projektiranje i razvoj informacijskih sustava te tehničku korisničku podršku za poslovne korisnike i korporacije. 

Privredna banka Zagreb d.d., članica Intesa Sanpaolo Grupe, jedna je od najvećih finanskih institucija u Hrvatskoj. Usmjerena je na suvremene oblike bankarskog poslovanja i inovaitne proizvode. Pruža usluge fizičkim i pravnim osobama, obavlja kartično poslovanje, bavi se investicijskim i privatnim bankarstvom, ali i nizom drugih usluga. Od svojih početaka je nositelj investicijskih programa koji razvijaju gospodarstvo naše zemlje.

Pokrovitelji projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. 

Svaki tim mora imati minimalno jednog člana, a maksimalno tri. Svi moraju biti srednjoškolci/e, a nije nužno da su svi članovi iz iste škole. 

Mentor može biti samo srednjoškolski profesor ili profesorica, ali nije nužno da je iz iste škole od kuda dolazi tim. Mentori pomažu učenicima osmisliti poslovnu ideju i pripremiti njeno izlaganje. Tim ne mora imati mentora. 

Više od pola prijava na projekt dolazi iz strukovnih škola, a pobjednici pet izdanja Ideje godine bili su iz strukovnih škola. 

 1. izdanje – Eva Perković, Dora Dubravec i Mirna Lazar – I. gimnazija Varaždin – Mentorica Kristina Oršić Manojlović – Projekt Croatian Beaches 
 2. izdanje – Ilija Perić – Tehnička škola Ruđera Boškovića – Mentor Milan Korać – Projekt In My Wave 
 3. izdanje – Kristijan Žic, Marin Nižić i Slavica Blašković – Prirodoslovna i grafička škola Rijeka – mentor Matija Rubinić - Projekt Trampolin 
 4. izdanje – Eva Šimec, Marija Djerdjaj i Denis Cvijanović – Srednja škola Vladimir Gortan Buje – mentorica Dolores Mihelić-Malbašić – Projekt Road Aid Black Box 
 5. izdanje – Ante Toni Debelić – Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti – mentorica Alenka Šuljić Petrc – Projekt GrowCity 
 6. izdanje – Roko Radanović, Toma Puljak i Dražen Barić, mentorica Marija Rakić Mimica – III. Gimnazija/Elektrotehnička škola, Split – Projekt LiftOFF 
 7. izdanje – Duje Štolfa i Antonio Nikolić, mentor Ante Bartulović – III. Gimnazija Split – Projekt SortIT 
 8. izdanje - Ramal Salha - Elektrotehnička i prometna škola Osijek – Projekt Quillix 
 9. izdanje - Leo Janković i David Špiljak – Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka – Projekt Nevera 
 10. izdanje – Marijo Marić – Srednja škola Ilok – mentor Ivan Martinović – projekt Iločani 

11. travanj u 23:59h - Rok za rane prijave

12. travanj - online edukacija s početkom u 11 sati

25. travanj u 23:59h - Finalni rok za prijave

28. travnja - Proglašenje finalista

4. svibanj - Finale u prostoru EFFECTUS veleučilišta, zlatnog partnera Ideje godine

5. svibanj - doručak, obilazak partnera, odlazak kući

Ako pošaljete poslovni plan do trenutka završetka ranih prijava (do 11. travnja u 23:59h), možete dobiti recenziju od žirija i priliku da popravite projekt do konačnih prijava. U slučaju da ne iskoristite tu priliku, nema nikakvih sankcija. 

Poslovni plan možete preuzeti ovdje. 

Poslovni plan se osim uvoda i uputa za pisanja sastoji od sljedećih poglavlja: 

 • Poslovna ideja 
 • Tržište prodaje 
 • Marketinške aktivnosti 
 • Financijski podaci 
 • Društveno odgovorno poslovanje 

Da, ove godine smo natjecateljima odlučili dodatno pomoći u osmišljavanju njihovih poslovnih ideja i pisanju plana. Organizirat ćemo online edukaciju putem platforme Zoom na kojoj ćemo detaljno proći poslovni plan, dati vam savjete i upozoriti vas na najčešće greške koje viđamo u prijavama. Kako biste sudjelovali na edukaciji, morate se prijaviti putem ovog linka. Prijava na edukaciju ne znači i da ste se prijavili na Ideju godine. Edukacija će se održati 12. travnja s početkom u 11 sati, a link za sudjelovanje poslat ćemo vam na mail s kojim ste se prijavili. 

Na projekt Ideja godine primaju se prijave koje u poslovnu ideju imaju uključene novu tehnologiju. Korištenje jedne od novih tehnologija poput interneta je preduvjet ulaska u finale. Koristiti možete, primjerice, umjetnu inteligenciju, Internet stvari, digitalno proširenu stvarnost, robote, blockchain, virtualnu stvarnost, bespilotne letjelice, 3D ispis... Bilo koja nova tehnologija je dobrodošla! 

Prijava se šalje ispunjenjem poslovnog plana (Pogledajte pitanje ‘Gdje mogu vidjeti poslovni plan?’) i slanjem putem obrasca ovdje. 

Naravno da ima, lajkajte page Ideja godine. 

Poziv na finale u Zagrebu dobiva 10 najboljih projekata iz cijele Hrvatske. Finale se održava u prostorima EFFECTUS veleučilišta, 4. svibnja 2023. godine. 

Članovi žirija predstavnici su naših partnera. Njihova imena ćemo otkriti uskoro. 

Pobjednička ideja, odnosno tim ili pojedinac koji ju je osmislio dobiva 1.300 € bruto. 

Svi timovi koji prođu u finale dobivaju smještaj u Zagrebu i obilazak tvrtka koje su prijatelji Ideje godine, mogućnost daljnjeg rada na projektu s mentorima, priznanje za sudjelovanje. 

Ne, u slučaju da na natjecanju pobijedi tim, članovi tima među sobom dijele iznos novčane nagrade na način koji žele. Odgovornost za raspodjelu iznosa nagrade je na timu, ne na organizatoru. 

Timovi prezentiraju svoje ideje pred članovima žirija i ostalim sudionicima. Ovdje možete pogledati kako je izgledalo finale prošlogodišnjeg izdanja natjecanja. 

U slučaju da će epidemiološka situacija biti takva da će finale biti nemoguće održati uživo, finale će se održati online. 

Za sve sudionike natjecanja koji dođu do finala, a nisu iz Zagreba, osigurali smo smještaj u hostelu. Na dan finala osiguran je ručak i večera za sve sudionike. Dan nakon finala obilazimo tvrtke partnere, a potom se svi sudionici vraćaju doma. 

Popisali smo greške koje smo u prethodnim izdanjima natjecanja najčešće viđali: 

 • U uvodnom dijelu prijave potrebno je vrlo jasno odgovoriti na najbitnija pitanja o projektu – kako funkcionira i za koga je namijenjen. To je prvo što žiri vidi i to je prvi dojam kojeg će žiri imati o vašem projektu. Stoga se potrudite da bude što bolje (dodatni vizualni prikaz je itekako poželjan)! 
 • U tablici troškova pokušajte biti što precizniji. Izbjegavajte pisanje nekih općenitih stavaka iz kojih se ne može razlučiti o kakvim se troškovima radi. Istražite i procijenite koliko će pojedine stavke vašeg projekta koštati te ih sve napišite. 
 • Opišite tehnologiju koju koristite u vašem projektu. Jasno naglasite radi li se o softwareu koji već postoji, hoćete li ga preraditi ili ćete sami osmisliti cijeli software. Napišite što detaljnije kako bi žiriju bilo jasno o čemu se točno radi. 
 • Istražite konkurenciju! Često natjecatelji imaju dojam da je njihova ideja unikatna, ali zapravo u većini slučajeva već postoje razne tvrtke koje se bave sličnim rješenjima diljem svijeta. To nije ništa loše, nego prilika da naučite što drugi rade dobro, a gdje vi vidite priliku poboljšati postojeće proizvode. 
 • Nije čudno ako tvrtka posluje u minusu prvih nekoliko godina. Primjećujemo kroz godine da timovi već u prvoj godini očekuju nerealnu zaradu, pripazite na to. Konzultirajte se s ljudima iz branše u kojoj raspisujete rad i pitajte ih koja su realna očekivanja. 
 • Precizno definirajte svoje potencijalne kupce, bilo to fizičke ili pravne osobe. Bolje je jasnije odrediti nišu kupaca, nego napisati bez obrazloženja da su sve dobne skupine i sve pravne osobe potencijalni kupci. Unutar tih 'svih' odredite tko su prioritetni kupci. 

Ideja godine 2023 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija, Span i Privredna banka Zagreb. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Online edukacija o pisanju poslovnog plana održat će se 12. travnja s početkom u 11 sati, a za nju se prijavite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap