Pretraga

Učenice svojom idejom žele pomoći svim slijepim i slabovidnim: Ovo će im olakšati svakodnevne aktivnosti

A- A+

Aplikaciju koja uz kameru na mobitelu i umjetnu inteligenciju vidi što se nalazi ispred osobe i to pretvara u zvučni zapis osmislile su za Ideju godine učenice Vanesa Kereš, Tena Horvat i Lea Ivičin iz Prve srednje škole Beli Manastir. Svojom idejom koja bi trebala olakšati svakodnevne aktivnosti slijepim i slabovidnim osobama osvojile su drugo mjesto, a otkrile su nam da to nisu očekivale. Njihova aplikacija dostupna je na više jezika pa tu vide potencijal za širenje i izvan Hrvatske.

Ideja godine 2024_AISight - Vanesa Kereš, Tena Horvat i Lea Ivičin-2

AISight – Vanesa Kereš, Tena Horvat i Lea Ivičin | foto: srednja.hr

Drugo mjesto na Ideji godine 2024. osvojile su učenice Vanesa Kereš, Tena Horvat i Lea Ivičin iz Prve srednje škole Beli Manastir. Osmislile su aplikaciju AI Sight za pomoć slijepim i slabovidnim osobama koja bi trebala riješiti probleme s kojima se oni susreću, od otežane orijentacije u prostoru do nemogućnosti primanja informacija u prostoru u kojem se nalaze.

Aplikacija nudi i čitanje teksta te navigacijsku podršku

– Aplikacija uz pomoć umjetne inteligencije i kamere mobitela vidi što se nalazi ispred osobe i to pretvara u zvučni zapis. Njome se upravlja pomoću sučelja, glasovnim unosom i bežičnom tipkovnicom, odnosno tipkalom koje smo napravili kao prototip. Tipkalo je povezano s aplikacijom i može se prilagoditi tako da se određena naredba aktivira pritiskom na tipkalo, kazale su učenice trećeg razreda srednje škole koje su za nagradu osvojile stipendiju za Effectus veleučilište u iznosu od 2.000 eura.

Aplikacija nudi i čitanje teksta te navigacijsku podršku. Ima naredbe poput ‘boja na slici’ koja prepoznaje koje boje se nalaze ispred osobe, a slijepim i slabovidnim osobama to može pomoći prilikom odabira odjevne kombinacije. Naredba ‘opis lokacije’ govori gdje se osoba nalazi, ako je primjerice ispred nje krevet, reći će da je to spavaća ili dnevna soba. ‘Trenutna adresa’ osobi daje točnu ulicu i kućni broj gdje se nalazi, naredba ‘čitanje teksta’ čita tekst ispred osobe, poput stranice u knjizi ili račun. Motivaciju za ideju dobile su jer njihova prijateljica ima slijepu osobu u svojoj obitelji.

– Svaka naredba u aplikaciji ima vlastite postavke koje se mogu uređivati, može se prilagoditi i jezik. Upravo zbog toga što nudimo više jezika mislimo da se možemo uz Hrvatsku proširiti i na europsko područje. Sada ćemo prvo popraviti ono što su nam savjetovali udruge slijepih u Osijeku koje su isprobale aplikaciju, sve kako bi im više odgovarala i bila pristupačnija, otkrile su učenice.

Dvije učenice iz ovog tima lani su sudjelovale na Ideji godine i osvojile treće mjesto. Ove godine pripalo im je drugo pa su nam kazale da sljedeće godine ciljaju na sam vrh.

Izdvojeni članak

Učenici Mihael i Ivan osmislili aplikaciju koja će pomoći gluhima: ‘Može se koristiti globalno’

‘Mislimo da bi svi učenici trebali pokušati osmisliti svoju neku ideju i pritom više vjerovati u sebe’

– Nismo očekivale drugo mjesto. Kad smo čule tko je treći, nismo baš očekivale da ćemo biti druge. Bilo je stvarno dobrih ideja i prezentacija, nismo mislile da ćemo uspjeti. Najviše su nam se svidjeli pobjednici ShowMe, ali i ideje Connect te Omiške britve. Mi smo na našoj ideji radile šest mjeseci, tri mjeseca smo programirale, ostala tri dovršavala sve ostalo. Svaki dio bio nam je podjednako zahtjevan, opisale su nam učenice.

U razvoju aplikacije koristile su AI tehnologiju, ChatGPT Vision koji interpretira vizualne informacije i pretvara ih u detaljne audio opise. Uz to, učenice su kreirale i prilagođeni Arduino uređaj za asistenciju koji korisnicima olakšava korištenje aplikacije.

– Mislimo da bi svi učenici trebali pokušati osmisliti svoju neku ideju i pritom više vjerovati u sebe. Sviđa nam se ovakva vrsta natjecanja, a u obrazovnom sustavu svakako mislimo da nedostaje učenja za život. Nitko nas ne priprema za životne prepreke ili kako platiti račune, zaključile su Vanesa, Tena i Lea.

Cijelo finale Ideje godine možete pogledati na našem YouTube kanalu. Prezentacija projekta AI Sight započinje na 1:09:00.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem