Pretraga

Učenici Mihael i Ivan osmislili aplikaciju koja će pomoći gluhima: ‘Može se koristiti globalno’

A- A+

Mihael Purar i Ivan Stepinac imaju Ideju godine. Osmislili su aplikaciju za video pozive koja uz pomoć umjetne inteligencije uživo prevodi znakovni jezik kreirajući tekstualni prijevod. Prototip su prikazali stručnom žiriju Ideje godine i svim okupljenima u prostorijama Effectusa te su kući otišli s glavnom nagradom.

Mihael Purar i Ivan Stepinac s članovima žirija. Foto: srednja.hr

Ideja godine, poduzetničko natjecanje za srednjoškolce, ove se godine održala dvanaesti put, a pobjedu su odnijeli učenici Mihael Purar i Ivan Stepinac iz Elektrotehničke škole Split za svoju ideju ShowMe. Među ukupno deset timova ili solo natjecatelja koji su predstavljali svoje projekte u prostorima Effectusa, projekt Mihaela i Ivana osvojio je najviše glasova žirija, ali i srca publike.

Ideja im je došla još prošloga ljeta

Oni su, naime, osmislili aplikaciju za video pozive koja uz pomoć umjetne inteligencije uživo prevodi znakovni jezik kreirajući tekstualni prijevod. Kako su nam Mihael i Ivan sami otkrili u razgovoru, cilj tog projekta je da komunikacija bude olakšana i dostupna – apsolutno svima.

– Sama ideja nam je došla već krajem prošloga ljeta, ali tada nismo znali ništa o AI-ju, a ni o znakovnom jeziku. Nekoliko smo se mjeseci onda uhodavali u priču kako bi izabrali točno tehnologije koje nam trebaju. Projekt je zapravo započeo kao sustav prevođenja znakovnog jezika, ali smo to brzo razvili i onda smo oko prosinca odlučili da idemo još korak dalje te da ćemo napraviti cijeli sustav, objašnjavaju nam Mihael i Ivan.

Prototip aplikacije prikazali su žiriju i svim okupljenima, pa su tako svi imali priliku vidjeti kako točno funkcionira simultano prevođenje sa znakovnog jezika, a pritom i naučiti možda poneki znak. Inače, Mihael i Ivan kažu da nisu očekivali pobjedu na Ideji godine, ali su svakako težili prema tome. Motiv im je, dodaju, prvenstveno bio napraviti projekt koji će zaživjeti u budućnosti, a koji će pritom biti koristan ljudima ne samo u Hrvatskoj, već i na drugim tržištima.

Izdvojeni članak
Finalisti Ideje godine 2024

Pobjednici Ideje godine oduševili aplikacijom koja će pomoći svim gluhim osobama

‘Smatramo da dosta toga ovisi o nastavnicima’

– Aplikacija je takva da je jako laka za koristiti globalno. Još ćemo u aplikaciju dodati sve varijacije znakovnog jezika, stoga će se moći koristiti i na ostalim tržištima, uključujući naravno i tržište Europske unije. Osim toga, planiramo se prijaviti i na neke EU fondove koji bi nam pomogli u financiranju ovog projekta, kako bi naše globalno širenje zaista i uspjelo, napominju pobjednici Ideje godine.

Za kraj, upitali smo ih smatraju li da obrazovni sustav dovoljno potiče učenike da rade na ovakvim dodatnim projektima u nastavu. Dečki nisu dugo o tome razmišljali i odgovorili su da taj dio ne ovisi o sustavu, već i o samim nastavnicima koji su tu da potiču učenike na tako nešto.

– Smatramo da dosta toga ovisi o nastavnicima. Ako su oni dovoljno uhodani, zanimljivi učenicima i potiču ih na neki dodatan rad izvan okvira, onda se mogu očekivati i ovakvi projekti. Imamo takvih primjera, kao što je naš mentor Marin Ivandić. Važno je samo da je nastavnik otvoren za rad izvan školskog kurikuluma i da je spreman uložiti svoje privatno vrijeme u učeničke projekte, zaključuju.

Cijelo finale Ideje godine možete pogledati na našem YouTube kanalu. Prezentaciju projekta ShowMe započinje na 33:50.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem