Pretraga

Infekcija rane nakon operacije može biti opasna, ideja dviju sestara iz Siska mogla bi to iskorijeniti

A- A+

Rijetko je što gore od situacije kada se pacijentu nakon teškog operacijskog zahvata inficira rana. Sestre Lea i Anja u finalu su natjecanja za učenike, Ideja godine, predstavile svoju ideju kojom bi iskorijenile ili barem smanjile broj takvih slučajevima. Riječ je o inteligentnom medicinskom koncu koji bi mijenjao boju kod promijene pH vrijednosti koja indicira da je rana u predupalnom stanju.

Anja i Lea Gnjatović na Ideji godine 2024. | foto: Stella Ćaleta, srednja.hr

U finale ovogodišnjeg poduzetničkog natjecanja Ideja godine plasirale su se i dvije sestre, Anja i Lea Gnjatović, učenice Gimnazije Sisak. U konkurenciji od šezdesetak timova, njihov tim GimSialke u top deset ušao je u svojom idejom inteligentnog medicinskog konca koji mijenja boje ovisno o tome nalazi li se rana u predupalnom ili upalnom stanju, a sve na temelju promjene pH vrijednosti.

Žele prevenirati infekciju rana kod bolesnika

Svrha njihove ideje, koja uključuje i aplikaciju koja pruža dodatne informacije liječnicima o stanju rane, prevencija je inficiranja rana nakon kirurških zahvata.

– Nakon sastavljanja čitavog popisa ideja s kojima bismo se mogle prijaviti, na ovu smo se ideju odlučile zato što smo uočile da toga nema, a bilo bi korisno da postoji. Kako sam ja i prošle godine sudjelovala u finalu, smišljanje nove ideje počelo je, zapravo, već tada. Prava razrada ideje, od njenog odabira pa do ove prezentacije, trajala je oko dva i pol mjeseca, govori nam Lea.

Pravila natjecanja nalažu da učenički timovi ili pojedinci mogu, ali  ne moraju imati mentora. Sestre Gnjatović u finalu su bile jedini tim koji nije imao mentora.

– Osobno sam vuk samotnjak i volim ovisiti sama o sebi, pa smo na natjecanje odlučile doći bez mentora. Ipak, mentora je uistinu dobro imati, da nas povremeno usmjeri. Međutim, nama je naš otac pomogao dosta oko svega. Tako da, iako nije profesor niti učitelj, rekla bih da je on bio naš mentor, kaže Lea.

Izdvojeni članak

Kao Tinder, samo za instrukcije: Dvije učenice iz Pule smislile aplikaciju koja spaja nastavnike i učenike

Plan je širiti se i na europsko tržište

Anja je u prezentaciji kazala kako smatraju da imaju veliki tržišni potencijal, s obzirom na to da nemaju konkurenciju. Pa bi se širile po zemljama Europske unije i SAD-u, za što će, smatraju, biti dovoljan jak marketing.

– Objave na društvenim mrežama bile bi i na drugim europskim jezicima, a organizirale bismo i edukacije u bolnicama drugih zemalja. Samim time što je naš proizvod inovativan, izazvao bi veliko medijsko zanimanje, a na određenim lokacijama imali bismo i svoje podružnice, kaže Anja.

Sisačke gimnazijalke pitamo i jesu li očekivale plasman u finalni dio natjecanja.

– Bilo je teško procijeniti hoćemo li ući u finale, ranije iskustvo mi je pokazalo da su svake godine ideje sve jače i jače. Primjerice, ja pretprošle godine nisam uspjela ući u finale i eto, vratila sam se. Nada za ulaskom u finale uvijek postoji, ali iznenadile smo se brzom odgovoru da smo pozvane, kaže Lea.

Dodaju, komentare koje su dobile od žirija već su ranije čule. Kritike smatraju objektivnima i konstruktivnima.

– I same smo razmišljale o tome. Naravno da svaka ideja ima svoje nedostatke i svoje prepreke, međutim smatram da je najvažnije da te kritike u startu budu konstruktivne kako se kasnije ne bismo obeshrabrile, navodi Lea.

Izdvojeni članak

Učenik Dobren radi na aplikaciji za sve srednje škole: ‘Svatko može pristupiti informacijama o željenoj školi’

Učenici imali prilike iskazati svu kreativnost

Ističe i da joj se format ovog natjecanja sviđa, budući da kroz njega do izražaja dolazi upravo kreativnost učenika, umjesto da je naglasak na naučenom gradivu.

– Meni se ovakvo natjecanje jako sviđa zato što nije uobičajeno natjecanje na kojem se samo pokazuje neko znanje nego pokazujemo svoju kreativnost i snalažljivost, način razmišljanja i prezentacijske vještine. I po meni se u ovakvom tipu natjecanja puno više nauči nego što se nauči na nekom natjecanju iz školskog predmeta, smatra Lea.

Anja kaže kako planiraju nastaviti razvijati svoju ideju inteligentnog medicinskog konca. Sljedeći korak je patentirati je. Na kraju razgovora pitamo naše sugovornice i pruža li obrazovni sustav učenicima poput njih dovoljno poticaja da se bave ovakvim ili sličnim projektima.

– Obrazovni sustav ima neke svoje potencijale, međutim u ovom trenutku nije dovoljno poticajan za učenike da se bave ovakvim projektima. Još uvijek se u većini slučajeva, unatoč Školi za život, i dalje vrednuje ono što se ‘nabuba’ napamet. Ne vrednuje se ono što ostaje trajno stečeno i što će nam uistinu biti potrebno za život. Svakako ima prostora za napredak, zaključuje Lea.

Cijelo finale možete pogledati na našem YouTube kanalu, a ideju GimSialki od 1:45:45 h.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem