Pretraga

Pobjednici Ideje godine oduševili aplikacijom koja će pomoći svim gluhim osobama

A- A+

Finale dvanaeste Ideje godine, poduzetničkog natjecanja za srednjoškolce, održano je danas. Deset finalista svoje je poslovne ideje predstavilo žiriju, ali samo tri projekta nagrađena su vrijednim stipendijama za Effectus veleučiliste. Na prvom mjestu našli su se Mihael Purar i Ivan Stepinac iz Elektrotehničke škole Split, na drugom Vanesa Kereš, Tena Horvat i Lea Ivičin iz Prve srednje škole Beli Manastir, a na trećem Nirmal Karl Hadžić, Lovro Dundović, Simon Seifert iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo iz Rijeke.

Finalisti Ideje godine 2024

Svi finalisti dvanaeste Ideje godine | Foto: srednja.hr

Ideja godine, natjecanje za učenike, danas je na finalu okupilo srednjoškolce s najboljim poslovnim idejama. Deset timova ili solo natjecatelja je u prostoru Effectus veleučilišta predstavljalo svoje poslovne projekte kako bi žiri uvjerili da je baš njihova ideja najbolja.

Održali su sedmominutne prezentacije u kojima su objasnili kako svoje ideje planiraju pretvoriti u uspješne poslovne pothvate, a čuli smo i kako se planiraju proširiti na druga tržišta Europske unije.

Najviše bodova prikupili su učenici Elektrotehničke škole iz Splita, Mihael Purar i Ivan Stepinac, s projektom ShowMe. Mentorirao ih je nastavnik Marin Ivandić. Projekt Mihael i Ivana koja gluhim osobama olakšava komunikaciju s ljudima u njihovoj okolini.

Riječ je o aplikaciji za video pozive koja uz pomoć umjetne inteligencije uživo prevodi znakovni jezik kreirajući tekstualni prijevod. Žiriju i okupljenima pokazali su potpuno funkcionalan prototip svoje aplikacije, pa su se tako svi okupljeni imali priliku vidjeti kako funkcionira simultano prevođenje sa znakovnog jezika, a i naučiti poneki znak.

Osvajanjem prvog mjesta osigurali su si stipendiju u iznosu od 3.000 € za Effectus veleučilište. Učenici su sudjelovali i na prethodnom izdanju Ideje godine. Na to su se osvrnuli u svom pobjedničkom govoru.

– Možemo reći da smo kroz dvije godine sudjelovanja na Ideji godine dobili odlična iskustva u razvoju poslovnog plana i svega ostalog. Nadamo se da će idućih godina učenici biti i bolji nego što smo mi danas, rekao je Mihael.

Iako prošle godine nisu bili među prva tri mjesta, to ih nije omelo da se opet prijave, dodao je Ivan.

– Prošle smo se godine kući vratili bez prva tri mjesta, ali to nam je dalo dodatnu motivaciju da se ne odustajemo. Pozdravili bismo i našeg mentora, Marina Ivandića, koji nažalost nije mogao doći, istaknuo je Ivan.

Učenice razvile aplikaciju za slijepe osobe

U finalu ovogodišnje Ideje godine istaknulo se još projekata koji razvijaju proizvode namijenjene osobama s invaliditetom. Žiri je posebno oduševio projekt AI Sight kojeg su razvile učenice Vanesa Kereš, Tena Horvat i Lea Ivičin iz Prve srednje škole Beli Manastir, stoga su se one plasirale na drugo mjesto.

Učenice su razvile inovativnu aplikaciju koja slijepim i slabovidnim osobama nudi audio opise njihove okoline, čitanje teksta
i navigacijsku podršku. Kao što ime njihovog projekta kaže, u razvoju aplikacije koristile su AI tehnologiju, ChatGPT Vision, koji interpretira vizualne informacije i pretvara ih u detaljne audio opise. Uz to, učenice su kreirale i prilagođeni Arduino uređaj za asistenciju koji korisnicima olakšava korištenje aplikacije.

Vanesa, Tena i Lea su također na Ideji godine drugi put, a njihov mentor Mario Salai istaknuo je kako mu je čast što i ove godine predstavljaju njihovu školu. Osvojeno drugo mjesto osiguralo im je stupendiju za Effectus veleučilište u iznosu od 2.000 €.

– Prošle godine su bile na trećem mjestu, stoga im hvala što su pristale sudjelovati i ove godine. Drago mi je da su sudjelovale, super su, istaknuo je mentor.

Učenici imaju spas za sve koji ne znaju s biljkama

Na treće mjesto smjestio se projekt Arden. Razvili su ga učenici Nirmal Karl Hadžić, Lovro Dundović Simon Seifert iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka.

U finalu Ideje godine predstavili su svoju pametnu vazu koja olakšava uzgoj biljaka kroz emitiranje svjetlosnih obavijesti. Popratna mobilna aplikacija koju su razvili dodatno olakšava brigu o biljkama slanjem notifikacija na uređaje korisnika.

Arden vaze opremljene su LED svjetlima koji su povezani s Arduino platformom. Zeleno svjetlo označava da je razina vlage optimalna, crveno da je biljku potrebno zaliti, a plavo da je biljka previše zalivena. Pomoću njihove aplikacije, korisnici mogu mijenjati način rada i tako vaze prilagoditi različitim biljkama.

– Ponosna sam na svoje učenike. Pokazali su kako ostvariti financijski plan. Imali smo ideju, ali uz njihov trud i ja sam naučila druge stvari. Od srca im hvala, navela je mentorica Dolores Kapović.

Treće mjesto na Ideji godine donijelo im je nagradu – stipendiju za Effectus veleučilište u iznosu od 1.000 €. Svim učenicima koji i sami sanjare o upuštanju u poduzetništvo, ali sprječava ih strah, Nirmal je poslao važnu poruku.

– Moj savjet svima koji ne znaju što je poduzetništvo, jest da je najbitnije što želite raditi i stvoriti nešto što je vaše. Mi kao srednjoškolci možda nemamo iskustvo, zbog čega nas neki neće shvatiti ozbiljno, ali to nas ne smije zaustaviti, već nam može biti samo motivacija, poručio je učenik Nirmal.

Naposlijetku, ove je godine prvi put uručeno priznanje za najbolju prezentaciju. Uručeno je timu Omiške britve kojeg čine učenici Albin Ahmeti, Luka Ivanović i Mihael Periš, a mentorirala ih je nastavnica Elvira Sorić. Nastavnica Elvira, inače, mentorirala je prošlogodišnji pobjednički tim, naziva Odmetnuti anđeli.

Prvi put u finalu svi učenici imali prototipe

Do sad se nije dogodilo da svi finalisti na natjecanje dođu s razvijenim prototipom, komentirao je Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr i član žirija.

– Ovaj presedan znak je motiviranosti učenika, ali i nastavnika koji ih potiču da idu van svojih granica, istaknuo je Marko.

Članica žirija Iva Pintauer Šmit iz Hrvatske zajednice županija naglasila je kako su učenički projekti koje gleda na Ideji godine svakog puta sve bolji, što je raduje.

– Svima velika pohvala. Svi ste prezentacijski bili odlični. Ideje su mi sve bile super, nijanse su na kraju presudile, rekla je Iva, dodajući kako čestita i mentorima učenika na postignutom uspjehu.

Znala je da neće biti lako odabrati pobjednika, naglasila je Jelena Uzelac s Effectus veleučilišta, a tako je zaista i bilo. No, finalistima poslala je poruku – za nju su svi pobjednici.

– Budući da je Effectus čitav niz godina partner, znam da je bilo ideja koje nisu pobijedile, ali su danas doživjele svoj procvat i probile se na tržište. Zato nemojte odustati od svojih ideja, svoje kreativnosti, rekla je Uzelac.

Uspjeh je doći do finala, rekao je Frane Šesnić iz ZICER-a, jer prešli su ozbiljan put kako bi to postigli. Trebaju se ponositi i time što su svoje ideje prezentirali pred okupljenima, naglasio je.

– Mnogi imaju strah od javnog nastupa, nije to lako, tako da je ovo stvarno velik korak. Ako ne napravite nešto s ovim proizvodom, napravit ćete nešto s drugim. Uvijek gledajte imate li prostora za poboljšanje, istaknuo je Frane.

Za kraj, finaliste je pohvalila i Leila Luttenberger Marić iz KONČAR-a, a poslala im je i ohrabrujuću poruku.

– Ja sam danas puno od vas naučila. Jedna poruka za budućnost: budite ustrajni, gurajte svoje ideje, ali što ste fleksibilniji i spremni prilagoditi svoje ideje, to ćete biti uspješniji. Ne zaboravite učiti. Od svakog možete nešto naučiti, to je kontinuirani proces, poručila je članica žirija.

Cijelo finale možete pogledati na našem YouTube kanalu.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem