Pretraga

Neki imaju pravo na obje: Doznajte možete li istovremeno primati socio-ekonomsku i STEM stipendiju

A- A+

Dvije su vrste državnih stipendija koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja – stipendije za studente čiji se studiji nalaze u STEM područjima znanosti i za studente nižeg socio-ekonomskog statusa. Uvjeti za dobivanje ove dvije stipendije potpuno su različiti pa je zbog toga moguće da isti student ostvari pravo na obje. Često pitanje koje se kod takvih studenata pojavljuje jest ono smiju li i primati obje vrste državnih stipendija.

Foto: Srednja.hr

Pravo na državne socio-ekonomske stipendije studenti mogu ostvariti prijavom na natječaj i to temeljem niskih prihoda kućanstva i socijalnih uvjeta u kojima žive.

Izdvojeni članak
stipendije

Objavljeni rezultati natječaja za državnu stipendiju u 2018./2019. godini

S druge strane, natječaj za studente koji konkuriraju za državne STEM stipendije, a koje bi učenike trebale poticati na upis takvih studija, ne postoji. Postupak dodjele STEM stipendije provodi se tako da Ministarstvo, temeljem podataka prikupljenih od strane visokih učilišta, objedini podatke o studentima koji ostvaruju pravo na stipendiju te ih kontaktira putem elektroničke pošte.

Moguće je tako da student čiji se studij nalazi u STEM područjima znanosti, a koji se je iste godine prijavio i na natječaj za socio-ekonomske stipendije, ostvari pravo na obje stipendije. Velik broj studenata zbog toga se i ove godine pita može li na račun primati obje vrste državnih stipendija.

Odgovor na to pitanje je – ne može.

Naime, pravilnici Ministarstva o uvjetima i načinu ostvarivanja prava i na STEM i na državne socio-ekonomske stipendije kažu kako za vrijeme korištenja prava na državnu stipendiju student ne može primati niti jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora.

Nadalje, Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na STEM stipendiju propisuje se i što se događa ukoliko student prima više stipendija iz javnih izvora.

Izdvojeni članak
stipendije

Upravo je pomaknuta rang-lista dobitnika STEM stipendije: Rok za prihvaćanje vrlo je kratak

– U slučaju da se utvrdi da je u vrijeme korištenja prava na državnu stipendiju student korisnik neke druge stipendije koja se financira iz javnih izvora, studentu će se ponuditi mogućnost da uz uvjet obustave druge stipendije dobije državnu stipendiju. Ako se utvrdi da student uz državnu stipendiju prima neku drugu stipendiju ili za vrijeme trajanja državne stipendije dobije još neku stipendiju ili upiše mirovanje, a o toj okolnosti ne obavijesti Ministarstvo u roku od 30 dana od dana nastanka navedenih okolnosti, Ministarstvo će poslati studentu obavijest da se obustavlja isplata državne stipendije te da je obvezan vratiti do tada isplaćena sredstva, stoji u pravilniku.

Podsjetimo za kraj, obje vrste državnih stipendija iznose 1.200 kuna i dodjeljuju se za devet mjeseci akademske godine. U skladu s time, studentima ne bi trebalo biti preteško donošenje odluke oko toga od koje će stipendije odustati.