Pretraga

[LiDraNo ’18] Splitski gimnazijalci u samo dva tjedna pripremili komediju od koje se nismo mogli prestati smijati

A- A+

Premda je konkurencija na skupnim scenskim nastupima ovogodišnjeg LiDraNa bila žestoka, prema subjektivnoj ocjeni autora, ali i gromoglasnom smijehu koji se mogao čuti u publici, učenici II. gimnazije Split imali su najkomičniju predstavu. Radilo se o predstavi Kako je počeo rat u mojoj gimnaziji, čiji je scenarij doduše velikim dijelom preuzet iz poznatog Brešanova filma Kako je počeo rat na mom otoku. Međutim, bez sjajnih glumačkih izvedbi i dobro osmišljene scenske prilagodbe u režiji profesora Borisa Škifića, izvrstan rezultat ne bi bilo moguće ostvariti.

Srećom imamo i snimku predstave pa ćete se u dosta ovih kritika moći i sami uvjeriti. Prije toga pročitajte razgovor s jednim od glavnih aktera, maturantom Zdravkom Vukelićem (u predstavi Roko Papak), koji je dobar dio tereta iznio na svojim leđima, zbog količine teksta koju je morao izgovoriti, ali i uvjerljive glume koju je prezentirao na sceni.

Drugu gimnaziju sam i upisao radi glumačke družine i nisam se pokajao

Izdvojeni članak

[LiDraNo ’18] KRIM TIM 3: 100% učenička predstava koja je pokorila ovogodišnju državnu smotru

Da zabavna glumačka družina Druge gimnazije Split ima tradiciju odmah na početku nam otkriva Zdravko, koji je sada maturant, a već u osmom razred je znao da upravo radi te sekcije želi upisati ovu školu.

– Dramska družina Druge je jedan od glavnih razloga zašto sam i upisao tu školu i vjerujte mi nisam požalio ni sekunde. U dramsku nije lako upasti jer treba proći niz audicija na kojima pokazujemo svoje glumačke, govorne, ali i pjevačke sposobnosti, objašnjava nam Zdravko Vukelić, maturant ove škole.

Dodaje da Družina broji deset članova, koji su prilično različite ličnosti, što je mentor Škifić pretvorio u jak kolektiv. Svi su sudjelovali u predstavi Kako je počeo rat u mojoj gimnaziji, koju su izveli na Lidranu 2018.

Nina Crnčević (Spomenka Šupljača, nastavnica glazbenog), naša je najmlađa glumica koja ide u prvi razred. Drugaši su Jozica Javorčić (Jakica/recitatorka) i Franko Jakovčević (Murko Munita, zamjenik šefa kriznog stožera), a u treći razred ide Laura Vejnović (bubnjarica/pripovjedač). Maturanti su Ivana Komić (Radodajka, Joskanova ljubavnica), Antonija Grljušić (štreberica, predsjednica razreda), Petra Krolo (Luce, Joskanova žena) , Sven Bakić (Franjo bravar/ Ante Genetika), Mihovil Puljiz (Joskan/ ludi ravnatelj) i moja malenkost Zdravko Vukelić (Roko Papak, šef kriznog), pojasnio nam je Vukelić tko je tko u zabavnoj predstavi.

Pripremali se svega dva tjedna, a za formiranje likova dobili potpunu slobodu

Izdvojeni članak

[LiDraNo ’18] Kroz poeziju o našem školskom sustavu koji od nas stvara prazne kutije

Brešanov sada već kultni film Kako je počeo rat na mom otoku, odavna je ušao u popularnu kulturu pa nije nimalo čudno ako ste i sami čuli susjedu, kolegicu u školi ili koju drugu znanicu da oduševljeno doziva ‘Aleksa, vrati se doma… skuvala sam ti paštašutu!’. No, zanimalo nas je kako su Splićani došli na ideju da obrade ovaj film u predstavu o svojoj školi.

– Profesor Boris Škifić poznat je po svojim čudnovatim idejama, a sudeći po prošlogodišnjim predstavama ni ove godine se nije očekivalo ništa manje čudnovato i neobično. Najavio nam je prošle godine da ćemo raditi komediju, a ja mislim da je to i opravdao, objašnjava Vukelić.

Odgovor kojim nas je zbilja ovaj maturant iznenadio je količina vremena koju su utrošili u pripremu predstave, budući da je trajala više od 20 minuta.

– Za probe smo imali svega dva tjedna. Ostajali bismo nakon nastave nekoliko sati i vježbali, dodavali, oduzimali i svašta nešto, a profesor nam je dao potpunu slobodu u stvaranju naših likova, što se vidi i po govoru i psovkama, koje smo pažljivo birali i njima gradili likove primitivizma i seljaštva, napominje Zdravko, dodajući kako su bili toliko samouvjereni oko ove predstave, da su unatoč snažnoj konkurenciji na gradskoj i županijskoj razini, znali da će proći na državnu smotru LiDraNo.

Nažalost bojim se da smo na LiDraNu zadnji put izveli ovu predstavu

Izdvojeni članak

[LiDraNo ’18] Potrgao izvedbom: Matej je dobroćudni div koji savršeno skida naglaske, a nakon srednje želi biti ‘teta u vrtiću’

Iako biste prema sjajnoj izvedbi učenika Druge gimnazije Split zaključili da su u najmanju ruku česti gosti daski koji život znače, Zdravko primjerice nema nikakvih glumačkih iskustava. Osim u školi. Ipak to nije utjecalo na to da se ustrtari na sceni, zbog međusobnog povjerenja koje imaju članovi ove družine.

– Osobno nemam glumačkih iskustava niti sam se ikada bavio glumom osim u školi. Glumim iz zabave i osobnog zadovoljstva. Po meni, najbolji osjećaj je kada nekoga mogu nasmijati i mislim da nisam mogao dobiti boljeg lika od Roka Papka u predstavi Kako je počeo rat u mojoj gimnaziji. Nije mi dugo trebalo da naučim tekst jer sam većinu teksta osmislio sam prateći strukturu profesora Škifića. Izvedbom sam više nego zadovoljan jer sam imao priliku glumiti sa nevjerojatno talentiranim mladim ljudima za koje sam znao da ako itko zaboravi tekst netko će uskočiti i improvizacijom ispraviti grešku, a bez toga na umu ne bih mogao biti siguran da ćemo razvaliti, obrazlaže Vukelić.

S obzirom na popularnost filma Kako je počeo rat na mom otoku, ali i izuzetno zabavne, priproste i širem puku razumljive likove koje su utjelovili glumci iz ove predstave, a koji su prigodni i za primjerice narodne veselice ili lokalne fešte, pitali smo Zdravka imaju li namjeru još negdje izvesti svoju predstavu.

– Nama je žao što nam je na državnoj smotri vjerojatno bio posljednji nastup, jer više nemamo gdje izvoditi tu predstavu. Dobili smo neke ponude, ali nažalost škola nema sredstava financirati put i smještaj, a ako je itko zainteresiran da nas vidi uživo samo nam treba osigurati put i smještaj, a mi ćemo rado doći i nasmijati publiku, jer kao što sam već spomenuo po meni nema boljeg osjećaja nego nekome uljepšati dan, a humor je izvrstan način za to, smatra Zdravko, a s čime bismo se svakako mogli složiti.

No, premda je publika bila u deliriju dok su Splićani izvodili predstavu, ovaj maturant smatra da stručnom žiriju njihova izvedba baš i nije bila smješna.

– Zabavili smo se stvarajući likove koji predstavljaju stereotipe današnjeg zaostalog društva u kojem vlada primitivizam, a očekivano, jedini kojima predstava nije „sjela“ je stručni žiri Agencije za odgoj i obrazovanje koji je upravo kritiziran u našoj predstavi, govori Vukelić.

Čini se da se Zdravku jako svidjela vojna uniforma pa ju namjerava nositi kroz profesionalnu karijeru

Izdvojeni članak

[LiDraNo 2018.] Nenad iz Crno bijelog svijeta je odrastao: Pogledajte kako sada izgleda ovaj maturant koji se sprema za ADU

Lik Roka Papka kojeg u predstavi igra Zravko Vukelić odjeven je u vojnika, a prema profesonalnim ambicijama koje ovaj maturant ima, čini se da mu ne bi bilo mrsko vojnu odoru nositi iz dana u dan.

– Ne planiram upisati dramsku akademiju jer mislim da nisam dovoljno u tome da pokušavm. Neki se od malena pripremaju, idu na različite play drame, glume u kazalištima, a ja sam samo običan momak kojem je to hobi. Meni je prvi izbor za upis Vojna akademija, smjer vojnog pilota jer mislin da ću tu uistinu uživati, otkriva nam Zdravko.

I na kraju smo ga pitali je li se počeo pripremati za maturu, budući da je do prvog ispita ostalo manje od dva mjeseca.

– Za maturu se ne spremam baš aktivno osim za matematiku za koju sam upisao pripreme jer mi je to slabija točka i trebam više pripreme. Mislim da ima još dovoljno vremena da se pripremim jer kad nešto krenem učiti onda to brzo savladam, samouvjeren je Zdravko Vukelić.

Pogledajte predstavu Kako je počeo rat u mojoj gimnaziji za koju će šteta biti, ako više nikada ne bude izvedena u ovom sastavu.

https://www.facebook.com/srednja.hr/posts/1539995169382875

Fotografije omogućilo Gradsko dramsko kazalište Gavella.

Pročitajte i ostale tekstove s ovogodišnjeg LiDraNa:

[LiDraNo ’18] Intervju s ravnateljem Strukovne škole Vice Vlatkovića koji je za svoj rad dobio i nagradu Grada Zadra

[LiDraNo ’18] Mladi Riječani oživjeli Kult, a glavni urednik nam govori: Mi smo kao elitna škola, a ne možeš si ni dupe obrisati!

[LiDraNo ’18] KRIM TIM 3: 100% učenička predstava koja je pokorila ovogodišnju državnu smotru

[LiDraNo ’18] Zagrebačka maturantica pita se kako danas ostati u Hrvatskoj: Nemoj mi reći kako otići, reci mi kako ostati

[LiDraNo ’18] Pita li itko djecu? Potresan intervju s djevojčicom Anom P. o bolnom odlasku iz Hrvatske

[LiDraNo ’18] Srednjoškolci-novinari predstavili se brojnim intervjuima, ali i otkrili što ih muči na pragu zrelosti

[LiDraNo ’18] Potrgao izvedbom: Matej je dobroćudni div koji savršeno skida naglaske, a nakon srednje želi biti ‘teta u vrtiću’

[LiDraNo ’18] Uznemirujuća priča o sedamdesetima: Moja i Njegova…ljubav u doba heroina

[LiDraNo ’18] Nenad iz Crno bijelog svijeta je odrastao: Pogledajte kako sada izgleda ovaj maturant koji se sprema za ADU

Komentar: LiDraNo ’18. – Je li Thompsonu mjesto na državnoj smotri?

[LiDraNo ’18] ‘Da crkneš od smija’: Zadarski srednjoškolci donose najveće provale i šale u svom školskom listu

[LiDraNo ’18] Učenik šestog razreda o putovanju koje neće zaboraviti: Kako me zagrlila Bosna

[LiDraNo ’18] Ovo su najbolji školski listovi u državi: Krasi ih besprijekoran dizajn i osjetljiva socijalna tematika

[Fotogalerija] Bili smo na otvorenju državne smotre LiDraNo i vidjeli prve nastupe

[VIDEO] Srednja.hr ide na LiDraNo ’18