Pretraga

[LiDraNo ’18] Srednjoškolci-novinari predstavili se brojnim intervjuima, ali i otkrili što ih muči na pragu zrelosti

A- A+

Na ovogodišnjoj državnoj smotri LiDraNo, svojim su se samostalnim radovima predstavili i srednjoškolci-novinari. Njih deset odabranih, uz svoje su mentore, međusobno i s povjerenstvom komentirali radove najrazličitijih tema i formi. Ove godine svakako je prevladala forma intervjua, no bilo je tu i reportaža, komentara, problemskih tekstova… Kroz njih, doznali smo mnogo o problemima koji muče srednjoškolce, ali i otkrili njihovu ljubav prema knjizi, glazbi i izazovnim temama poput umjetne inteligencije.

Srednjoškolci koji su se na LiDraNu predstavili svojim novinarskim radovima | Foto: Dora Kršul, srednja.hr

Deset srednjoškolaca iz cijele Hrvatske predstavilo se svojim samostalnim novinarskim radovima na ovogodišnjoj državnoj smotri LiDraNo u Primoštenu. Srednjoškolci s novinarskim afinitetom najviše su pažnje ove godine pridali novinarskoj formi intervjua pa su tako čak četiri od deset predstavljenih radova bili upravo intervjui.

Povjerenstvo za novinarske radove Agencije za odgoj i obrazovanje istaknulo je kako je većina prijavljenih radova bila u formi intervjua, no i kako srednjoškolci koji se prijavljuju na LiDraNo vrlo često ‘miješaju’ forme, a nije rijetkost da se u ovu kategoriju prijavljuju standardnim školskim esejima ili zadaćama.

Povjerenstvo za samostalne novinarske radove

U ovogodišnjem AZOO-ovom povjerenstvu za samostalne novinarske radove našli su se Saša Drach, novinar i jedan od legendarnih Lastana u Modroj lasti; Snježana Marić, novinarka i urednica Smiba; Antonela Nižetić-Capković, bivša novinarka i savjetnica za odnose s javnošću u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Ipak, najbolji od najboljih predstavili su svoje radove pa smo tako imali prilike pročitati zanimljive, kritičke komentare, ekskluzivne intervjue, osvrte na književne bestsellere te izvještaje s koncerata. Krenimo redom.

APOKALYPSO NOW: Izvještaj s koncerta nezaboravnog Rundeka

Amalija Danjek, učenica 1. razreda zagrebačke III. gimnazije na papir je prenijela svoj doživljaj slavljeničkog koncerta Darka Rundeka u Domu sportova iz prosinca prošle godine. Amalija je izvještaj izvorno pisala kao zadaću za glazbeni, no profesorica joj je odbila tekst. Što i nije ispala velika tragedija, s obzirom na to da je s mentoricom Majom Ilić tekst u konačnici prijavila na LiDraNo i predstavila se na državnoj smotri.

ZAPIS S INTERLIBERA: Uz brojne sugovornike, učenica pokušala doći do istine o hrvatskom nečitanju

Reportažom s Interlibera predstavila se Magdalena Živković, učenica 1. razreda Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku. Magdalena je uz brojne sugovornike u tekstu dočarala atmosferu s Interlibera, a posebno je bilo zanimljivo čitati o tome kako se osjećaju pisci čije su knjige snižene na zaista simbolične cijene. Povjerenstvo je primijetilo da je iz Magdalenine reportaže jasno kako je prevladala njezina ljubav prema knjizi. Magdalenina mentorica bila je profesorica Vera Bilandžić.

Izdvojeni članak

[LiDraNo ’18] Ovo su najbolji školski listovi u državi: Krasi ih besprijekoran dizajn i osjetljiva socijalna tematika

GRAD DELNICE BEZ NOVCA: Intervju kompleksne lokalne tematike o posljedicama ukidanja brdsko planinskog statusa

Učenica 4. razreda Srednje škole Delnice, Dora Jakupak, na LiDraNu se predstavila svojim opsežnim intervjuom s gradonačelnikom Delnica Ivicom Kneževićem. Doru su zanimale posljedice koje su u gradu nastupile nakon što je Delnicama ukinut brdsko planinski status. One su se ponajviše očitovale u drastično umanjenim gradskim prihodima, a Dora je gradonačelnika ‘rešetala’ ozbiljnim pitanjima kojih se ne bi posramio i malo jači nacionalni dnevni list. S pitanjima joj je sigurno pomogla i njezina mentorica, profesorica Jasminka Lisac.

INTERVJU S GORANOM VIŠNJIĆEM: Holivudska zvijezda ekskluzivno za zadarski Stručak

Marko Ladof, maturant zadarske Strukovne škole Vice Vlatkovića, na LiDraNu se pohvalio ekskluzivnim intervjuom s najpoznatijim Hrvatom u Hollywoodu – Goranom Višnjićem. Višnjić je za časopis škole Stručak dao intervju prilikom boravka u Zadru i snimanja filma ‘General’. Zanimljiva je priča kako je Marko došao do Višnjića – automehaničar mentorice Šejle Babin zapravo je Višnjićev bratić pa intervju i nije bilo toliko teško dogovoriti. Goran je Marku otvoreno odgovarao na sva pitanja pa i ono kako je ljubiti se s Madonnom.

RAZGOVOR UGODNI S KNJIŽEVNIKOM: Intervju s Kristianom Novakom

Još jedan intervju predstavila je Lara Guzić, učenica 3. razreda Srednje škole Vladimir Gortan iz Buja. Lara je razgovarala s piscem Kristianom Novakom o romanu ‘Ciganin, ali najljepši’, o tome zašto uopće piše, kako piše, kako je počinjao te koji su mu književni uzori. Lara je Novaka ‘uhvatila’ prilikom njegova gostovanja u umaškoj gradskoj knjižnici povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige. Na LiDraNu je priznala kako knjigu još uvijek nije stigla pročitati jer u njihovoj lokalnoj knjižnici postoji duga lista čekanja za Novakove knjige. Larina mentorica bila je profesorica Dunja Janko.

O ROBOTIMA I LJUDIMA: Postaju li ljudi višak u svijetu?

Izdvojeni članak

[LiDraNo ’18] Uznemirujuća priča o sedamdesetima: Moja i Njegova…ljubav u doba heroina

Matija Borovac, učenica 3. razreda Gimnazije Metković na LiDraNu se predstavila tekstom ‘Je li robot postao čovjekom ili je čovjek postao robotom?’. Pod mentorstvom profesorice Martine Pačić, Matija se raspisala o sve aktualnijoj temi robotike i umjetne inteligencije. Uz sve pozitivne strane koje tehnologija donosi, Matija se zapitala i o onim negativnima na ljudsko razmišljanje i pamćenje. Dotaknula se i robota Sophie, koji je nedavno dobio državljanstvo Saudijske Arabije, dok su tamošnje žene tek nedavno dobile pravo na vožnju automobilom.

INTERVJU S EKSCENTRIČNOM DANKINJOM: Danci odrastaju s olovkom i kistom u ruci

Dosta pažnje privukla je učenica 3. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca Tina Čatlaić svojim intervjuom s osebujnom Dankinjom Anne Mohr. 18-godišnja Anne došla je u Čakovec na učeničku razmjenu, što je Tini poslužilo kao povod za opsežan intervju s Anne. U intervjuu je otkrila zaista zanimljive razlike između danskog i hrvatskog školskog sustava, Tini je ispričala sve o dosta samostalnom životu u Danskoj, a dotakla se i svojih hobija – pisanja i modelinga. Tini je s pitanjima za intervju pomogla njena mentorica, profesorica Mirjana Vidović.

OZBILJAN PRIKAZ OZBILJNE TEME: Sluškinjina priča

Prikazom distopijskog romana o seksualnosti i teokraciji ‘Sluškinjina priča’ na LiDraNu se predstavio maturant zagrebačke Klasične gimnazije Grgur Plavec. S obzirom na to da Grgura inače zanimaju distopijski romani, temu mu je predložila profesorica Ivana Černelč. Povjerenstvo je primijetilo kako je tema iznimno aktualna s obzirom na prijepore oko Istanbulske konvencije. Grgur je priznao kako je prikaz pisao dan prije školskog roka te kako voli čitati uglavnom djela koja nisu u lektiri. Kako je rekao, lektiru čita zbog mature.

Izdvojeni članak

[LiDraNo ’18] Zagrebačka maturantica pita se kako danas ostati u Hrvatskoj: Nemoj mi reći kako otići, reci mi kako ostati

KAKO OSTATI U HRVATSKOJ? Ozbiljna pitanja s kojima se suočila zagrebačka maturantica

Ozbiljan, kritički komentar napisala je maturantica zagrebačke XVI. gimnazije Ines Kocijan, uz mentorstvo profesorice Ane Bedek. Iako je povjerenstvo istaknulo kako je njezin rad mogao proći i u literarnoj skupini, Ines je svojim komentarom svima dala misliti. Zapitala se kako ostati u Hrvatskoj uz sve svakodnevne nedaće i kako se ipak odlučiti za studij u Hrvatskoj uz sve ponude za odlazak u inozemstvo. Tekst maturantice Ines u cijelosti možete pročitati OVDJE.

SVINJE OSTAJU UNUTRA: Borba mladih vrhunskih sportaša s obrazovnim sustavom

Komentar je za LiDraNo napisao i maturant zagrebačke XII. gimnazije Filip Škrlec. Potaknut vlastitim sportskim iskustvom i usklađivanjem školskih obaveza, osvrnuo se na probleme s kojima se suočavaju mladi vrhunski sportaši tijekom obrazovnog puta. Od netolerancije do prebacivanja krivnje na učenika zbog čestog izostajanja s nastave, Filip je ukazao na situaciju u kojoj su učenici-sportaši često dovedeni pred zid. Filip je komentar pisao pod mentorstvom profesorice Korane Serdarević.

__________________________________________________

Fotografije omogućilo Gradsko dramsko kazalište Gavella.

Pročitajte i ostale tekstove s ovogodišnjeg LiDraNa:

[LiDraNo ’18] Potrgao izvedbom: Matej je dobroćudni div koji savršeno skida naglaske, a nakon srednje želi biti ‘teta u vrtiću’

[LiDraNo ’18] Uznemirujuća priča o sedamdesetima: Moja i Njegova…ljubav u doba heroina

[LiDraNo ’18] Zagrebačka maturantica pita se kako danas ostati u Hrvatskoj: Nemoj mi reći kako otići, reci mi kako ostati

[LiDraNo ’18] Nenad iz Crno bijelog svijeta je odrastao: Pogledajte kako sada izgleda ovaj maturant koji se sprema za ADU

Komentar: LiDraNo ’18. – Je li Thompsonu mjesto na državnoj smotri?

[LiDraNo ’18] ‘Da crkneš od smija’: Zadarski srednjoškolci donose najveće provale i šale u svom školskom listu

[LiDraNo ’18] Učenik šestog razreda o putovanju koje neće zaboraviti: Kako me zagrlila Bosna

[LiDraNo ’18] Ovo su najbolji školski listovi u državi: Krasi ih besprijekoran dizajn i osjetljiva socijalna tematika

[Fotogalerija] Bili smo na otvorenju državne smotre LiDraNo i vidjeli prve nastupe