Pretraga

Rektor se pohvalio novim Statutom: Studenti moraju promicati ugled faksa, a novinari paziti s upitima

Studenti imaju obvezu promicati ugled faksa, nastavnika i kolega studenata, a novinari moraju paziti s upitima prema rektoratu, da ne budu ‘bezrazložni’ ili ‘pretjerani’. Ako se to ne bude poštovalo, studenti na stegovni sud, a novinari i javnost neće dobiti odgovore. Nisu ovo Mućke ni Monty Python, ovo su poprilično ozbiljne i realne odredbe novog Statuta Sveučilišta u Zagrebu, dokumenta s temeljnim internim propisima te institucije koje su senatori izglasali na posljednjoj sjednici. Ovo je, naglasimo, samo dio potencijalno problematičnih točaka u novim propisima kojima se naše vodeće, javno financirano sveučilišta pohvalilo na svojim stranicama.

stjepan lakušić

Novi zagrebački rektor Stjepan Lakušić
Foto: srednja.hr

Senatori zagrebačkog sveučilišta na posljednjoj su sjednici 21. ožujka, premoćno, s 57 glasova za, četiri protiv i tri suzdržana, izglasali novi Statut. Dokument je to koji sadrži temeljne interne propise koji reguliraju cjelokupan rad Sveučilišta u Zagrebu, a stupit će na snagu 31. ožujka. Izmijeniti propise su bili dužni sukladno novim zakonskim odredbama, no tu su priliku iskoristili i za neke druge preinake. U finalnu je verziju Statuta tako ušao nemalen broj potencijalno problematičnih odredbi. O nekima od njih smo pisali kada je objavljen prvi nacrt statutarnih odredbi, no do izglasavanja konačnog dokumenta došlo je do nekih promjena.

Izdvojeni članak
vlatka vukelić fakultet hrvatskih studija

Senat još nije potvrdio Vlatku Vukelić za dekanicu, ali je usvojio važne smjernice o sjećanju na holokaust

 

Rektor može računati na glasove prorektora

Pa krenimo. U članku 10. godinama se ranije, pa i u prvoj verziji novog Statuta, nalazila odredba koja obvezuje članove sveučilišne zajednice – nastavnike, studente i službenike – da na Sveučilištu djeluju ‘politički neutralno, bez isticanja političkih stavova’. Tu smo odredbu odmah kritizirali kao nedovoljno konkretnu. Svaki vrijednosni sud je politički stav pa je u tom pogledu politička neutralnost samo nerealan teorijski konstrukt. Do finalne verzije to su shvatili i na zagrebačkom sveučilištu pa je odredba konkretizirana. Obveza je članova sveučilišne zajednice, po novome, da djeluju ‘stranačko-politički neutralno’ i to ‘bez isticanja specifičnih stranačko-političkih stavova’.

Prorektori će imati pravo glasa, propisano je to u članku 21. Statuta zagrebačkog sveučilišta, što rektoru u Senatu koji broji 70 članova, ovisno o broju prorektora, može donijeti znatnu prednost i podršku oko inače polarizirajućih pitanja. I u članku 50. došlo je do nekih promjena u odnosu na prvu verziju propisa; bilo je zamišljeno da rektor, koji smatra da je neki statut ili pravilnik faksa nezakonit ili protustatutaran, o tome pita za mišljenje sveučilišni Odbor za statutarna pitanja. Po proceduri to, finalna verzija propisuje, neće biti tako. Moći će pitati Odbor za mišljenje, ali ne nužno.

U prvoj verziji Statuta bilo je predviđeno novo tijelo, tzv. Kolegij tajnika koji bi okupljao glavnu tajnicu Sveučilišta u Zagrebu te tajnika fakulteta i akademija. Oni bi imali sjednice i međusobno dogovarali ujednačavanje propisa i praksi pod okriljem istog rektorata. No to tijelo je potpuno izbačeno iz finalne verzije Statuta. Nije jasno zašto je tomu tako.

Izdvojeni članak
predavanje na fakultetu

Četiri velika sveučilišta imaju prve verzije novih statuta: Analizirali smo najspornije odredbe

Student mora, pazite sad, promicati ugled faksa, nastavnika i kolega

Neosporno najproblematičnije odredbe dolaze u drugoj polovici Statuta. Tako članak 65. propisuje da student ima obvezu ‘čuvati i promicati ugled i dostojanstvo Sveučilišta, sastavnice, studenata, nastavnika i drugih članova akademske zajednice’. Asistenti, prema članku 98., bivaju ocjenjivani jednom godišnje. Ako ih netko uzme na pik i dvije godine zaredom njihov rad negativno vrednuje, automatski dobivaju otkaz.

Što je najgore od svega, na to se rješenje ne mogu žaliti, već angažirati odvjetnika i pokrenuti spor pred Upravnim sudom. To je, napomenimo, skupo i dugotrajno, a asistenti su na dnu hijerarhije primanja u visokom obrazovanju. Prema posljednjim podacima koje imamo za listopad 2022., uvjerljivo najmanje plaće imaju asistenti. Prosječna neto plaća im je oko 1.040 eura, a medijan oko 1.019 eura. Ujedno su i najmlađi zaposlenici u sustavu, prosjek je 33 godine. Ovo je, pak, odredba koja proizlazi iz novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Istovremeno, članak 102. sveučilišnim profesorima omogućava da rade i na drugim sveučilišta, a više, za razliku od prethodno važećih propisa, nema odredbe o izbjegavanju sukoba interesa. Za medije i javnost te porezne obveznike iz čijih se džepova financira rad Sveučilišta u Zagrebu, i svakog javnog visokog učilišta u državi, najveći problem dolazi u vidu članka 126. Statut tu kaže da se pravo na pristup informacijama može uskratiti u slučaju ‘zloporabe, šikaniranja i drugih postupanja kojima se pretjerano i bezrazložno iscrpljuju resursi te kojima se ometa i sprječava redoviti rad Sveučilišta’.

Novi Statut Sveučilišta u Zagrebu možete pogledati u dokumentu ispod. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, ponovno učitajte stranicu)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab