Pretraga

Nakon požara, u paviljonu na Cvjetnom i poplava: Zgradom se širi nesnosasn smrad, a studenti strahuju za svoje zdravlje

A- A+

U veljači prošle godine u novoobnovljenom paviljonu Studentskog naselja Cvjetno došlo je do požara čiji uzrok nikada nije službeno objavljen. Godinu dana poslije, tamošnji se studenti suočavaju s drugim problemom – poplavljenim podrumom u jednom od paviljona. Zbog vode na podu podruma i vlage u zidovima, paviljonom se širi nesnosan smrad, a studenti strahuju za svoje zdravlje. No, sudeći po odgovoru Studentskog centra, sve dok u zgradi ima stanara ovaj problem neće biti moguće sanirati.

Na redakcijsku e-mail adresu našega portala prstiglo je pismo anonimnog zagrebačkog studenta, inače stanara Studentskog naselja Cvjetno.

‘Uglavnom se sve svodi na bacanje klora ili sličnih kemikalija’

Izdvojeni članak

[Prijelomna vijest] Požar u studentskom domu Cvjetno naselje

Student je nakon useljenja u novoobnovljeni paviljon primijetio kako se zgradom šire neugodni mirisi, a nakon što su se intenzivirali sam je odlučio istražiti odakle dolaze.

U 6. paviljonu živim već treću godinu te sam se uselio odmah nakon obnove. Na samom početku useljenja sam primijetio neugodne mirise (smrad) pri samom ulazu u paviljon, no nisam previše obraćao pozornost dok u jednom trenutku taj neugodan miris nije postao intenzivniji. Odlučio sam pogledati odakle taj smrad dolazi, te sam imao i što vidjeti. Naime, u podrumu šestog paviljona iz nepoznatih razloga niz zidove se slijeva voda i ostaje u podrumu. Nekad su bili pokušaji izbacivanja vode ili nešto slično, no uglavnom se sve svodi na bacanje klora ili sličnih kemikalija. Žbuka na zidovima je sva ispucala od vlage te je u zadnjih par tjedana smrad postao još gori, piše nam anonimni student koji je uz pismo dostavio i fotografije te video kojim potkrjepljuje svoje navode.

Pomoć je najprije odlučio potražiti putem svojih studentskih predstavnika okupljenih u Domski odbor SD Cvjetno naselje. Kako do sada slučaj nije saniran, odlučio se obratiti medijima.

– Javljao sam se Domskom odboru te su mi oni rekli da su obavijestili upravu kao i sanacijskog upravitelja SC-a Mirka Bošnjaka, međutim nadležni su se oglušili na njihove zahtjeve o sanaciji te sam zato odlučio informirati javnost. Strah me prvenstveno za zdravlje sebe samog, kao i za zdravlje ostalih stanara te mislim da je krajnje vrijeme da se poduzmu nekakvi koraci u rješavanju problema. U privitku Vam šaljem foto i video dokaze. Ime i prezime ne bih navodio i želim u potpunosti ostati anoniman, poručuje zabrinuti student.

Sanacija će morati pričekati ljeto

Iako je paviljon nedavno obnovljen, podrum zgrade nije bio predmet obuhvata u sklopu rekonstrukcije paviljona SN Cvjetno naselje, kaže nam sanacijski upravitelj Studentskog centra Zagreb, Mirko Bošnjak.

Izdvojeni članak

Studentskim domom Šara haraju ‘docimeri’ iz pakla: Zgroženi studenti po sobama i kupaonicama nalaze mrtve miševe

Iz kojeg razloga ne znam. Zbog čega voda izbija iz zidova u podrumu ovog trenutka možemo samo pretpostaviti. Moja je pretpostavka da se voda u ovaj prostor izlijeva iz odvodnih cijevi koje prikupljaju kišu s istočne strane objekta i odvode je ispod armirano betonske ploče prema zapadnoj strani gdje se spajaju na kanalizacijske vanjske cijevi. Najvjerojatnije su ove cijevi tijekom vremena (od 1986. kad se objekt gradio) dotrajale i na pojedinim mjestima popucale te uzrokuju izlijevanje vode u prostor ispod AB ploče. Kad se materijal ispod AB ploče napuni vodom dolazi do toga da voda curi van na mjestima gdje je zid najviše porozan. Točnost ove pretpostavke može se utvrditi snimanjem ovih cijevi posebnom kamerom. Snimanje se obavlja u uvjetima da su cijevi očišćene i da su za vrijeme snimanja van uporabe, što je ovog trenutka malo teže osigurati jer su na njih spojene i odvodne cijevi iz sanitarnih čvorova 6. paviljona, kaže nam Bošnjak.

Osvrnuo se i na zabrinutost studenata oko potencijalne ugroze za njihovo zdravlje.

– Je li vlaga opasna za zdravlje pravi odgovor može dati ZZJZ nakon uzimanja uzoraka i provedene analiza. Radnici na održavanju bi trebali koliko je maksimalno moguće vodu ispumpavati i svaki put nakon ispumpavanja prostor dezinficirati, rekao nam je Bošnjak.

Dodaje, Uprava doma na Cvjetnom upoznata je s problemom, a sa sanacijom istog može se započeti tek kada u zgradi ne bude stanara.

Iz gore navedenog se vidi da je uprava upoznata s problemom. Namjera je SC-a je obaviti snimanje cijevi za vrijeme ljetne stanke kad je objekt van uporabe i nakon toga iznaći rješenje za sanaciju što nije nimalo jednostavno jer se cijevi nalaze ispod AB ploče debljine cca 30 -50 cm. Za zamjenu eventualno puknutih cijevi ova se ploča ne može i ne smije razbijati jer bi u pitanje došla i statika objekta. U svakom slučaju ćemo uključiti stručnjake koji će iznaći najkvalitetnije rješenje ovog problema i pristupiti sanaciji. Najbolje vrijeme je ljetna stanka, zaključuje Bošnjak.