Pretraga

Bojite se da ćete zaboraviti na izbore? EU ima alat koji će vas podsjetiti

A- A+

Na stranicama EU osvanuo je alat koji će vas podsjetiti na glasanje za Europski parlament 9. lipnja. Biračko pravo u Hrvatskoj imaju hrvatski državljani stariji od 18 godina koji na listi trebaju zaokružiti 12 zastupnika.

stavljanje listia u glasačku kutiju

Foto: Canva

Birališta za Europski parlament u Hrvatskoj bit će otvorena 9. lipnja. Podsjetimo, Hrvatsku u parlamentu trenutno predstavlja 12 zastupnika – Biljana Borzan (SDP), Valter Flego (IDS), Sunčana Glavak (HDZ), Ladislav Ilčić (Hrast), Romana Jerković (SDP), Mislav Kolakušić (nezavisni) Predrag Fred Matić (SDP), Tonino Picula (SDP), Karlo Ressler (HDZ), Ivan Vilibor Sinčić (Ključ Hrvatske ), Tomislav Sokol (HDZ) i Željana Zovko (HDZ).

Biračko pravo u Hrvatskoj imaju hrvatski državljani stariji od 18 godina. Moguće je i glasanje na biračkim mjestima u inozemstvu, uz određene uvjete. Pod određenim uvjetima i mobilni europski državljani imaju pravo glasa, o čemu više možete saznati na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak
europski parlament

Svi znamo da je Hrvatska u Europskoj uniji, ali znate li što točno za nas znači Europski parlament?

Ako znate da ćete izaći na izbore za Europski parlament, ali se bojite da ćete, iz nekog razloga, na to zaboraviti, EU je pripremio alat koji će vas podsjetiti na izađete na izborima. Sve što je potrebno za uključiti podsjetnik je otići na ovu poveznicu, upisati svoju mail adresu i staviti zemlju iz koje dolazite te kliknuti Prijavi se.

Nakon toga, na mail će vam stići verifikacijski pin kojeg morate upisati i – to je to. Do izbora možete očekivati još nekoliko mailova s praktičnim informacijama o izborima.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem