Pretraga

Čak 190.000 djevojčica u 17 europskih zemalja u opasnosti je od genitalnog sakaćenja

A- A+

Uoči Međunarodnog dana nulte tolerancije, Europska Komisija poziva na iskorjenjivanje genitalnog sakaćenja žena diljem svijeta za ovaj strašan problem u društvu. Procjenjuje se da je 190.000 djevojčica u 17 europskih zemalja u opasnosti od sakaćenja ženskih spolnih organa, dok 600.000 žena u Europi živi s posljedicama te prakse. Trenutno se radi na prijedlogu kojim bi se ovaj problem kriminalizirao kao samostalno kazneno djelo.

zlostavljanje

Ilustracija: Pixabay

Uoči Međunarodnog dana nulte tolerancije za genitalno sakaćenje žena, koji se obilježava svake godine 6. veljače, Europska komisija jasno izražava svoju predanost u borbi protiv ovog barbarskog čina diljem svijeta. Genitalno sakaćenje žena nije samo grubo kršenje ljudskih prava, već je i oblik nasilja nad djevojčicama i ženama koji je potpuno neprihvatljiv u suvremenom društvu.

190.000 djevojčica u 17 europskih zemalja u opasnosti je od sakaćenja

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, genitalno sakaćenje žena obuhvaća sve postupke djelomičnog ili potpunog uklanjanja vanjskih ženskih spolnih organa ili druge ozljede ženskih spolnih organa iz medicinski neutemeljenih razloga. Procjenjuje se da je 190.000 djevojčica u 17 europskih zemalja u opasnosti od sakaćenja ženskih spolnih organa, dok 600.000 žena u Europi živi s posljedicama te prakse. Svake godine najmanje 20.000 žena i djevojčica dolazi u Europu iz zemalja u kojima postoji rizik od sakaćenja ženskih spolnih organa u potrazi za azilom.

– Genitalno sakaćenje žena ne samo da ugrožava živote djevojčica i žena, već predstavlja i duboko nepoštivanje njihovih ljudskih prava te ih izlaže dugotrajnoj tjelesnoj i psihološkoj traumi. Jednostavno rečeno, nema opravdanja za ovakav postupak, istaknuo je visoki predstavnik Europske komisije.

U skladu s tim, Europska unija jasno se zalaže za iskorjenjivanje svih oblika rodno uvjetovanog nasilja, uključujući genitalno sakaćenje žena unutar i izvan EU-a. Kao što je navedeno u Akcijskom planu EU-a za ljudska prava i demokraciju za razdoblje od 2020. do 2024. te Strategiji EU-a za rodnu ravnopravnost od 2020. do 2025., Europska komisija aktivno radi na promicanju politika koje štite ljudska prava, dostojanstvo i zdravlje žena i djevojčica diljem svijeta.

Izdvojeni članak
menstruacija

Ova četiri proizvoda povoljnija su za okoliš od uložaka i tampona, a na nekima ćete i uštedjeti

Radi se na prijedlogu kojim bi se sakaćenje tretiralo kao kazneno djelo

Jedan od ključnih koraka u ovom procesu bio je ratifikacija Istanbulskih konvencija prošle godine, što predstavlja temeljni korak prema priznavanju nasilja nad ženama kao kršenja ljudskih prava. Nadalje, Europska komisija trenutno pregovara o prijedlogu iz 2022. godine koji bi genitalno sakaćenje žena kriminalizirao kao samostalno kazneno djelo, a radi se i na pripremi preporuka o sprečavanju i suzbijanju štetnih praksi usmjerenih protiv žena i djevojčica.

Kako bi podržala ovu borbu, Europska unija pruža financijsku potporu za projekte koji se bore protiv rodno uvjetovanog nasilja, uključujući i genitalno sakaćenje žena. Dodatno, putem programa ‘Građani, ravnopravnost, prava i vrijednosti’, financiraju se projekti i inicijative usmjerene na jačanje pozitivne muževnosti i angažmana muškaraca u prevenciji štetnih praksi, poput genitalnog sakaćenja.

U konačnici, iskorjenjivanje genitalnog sakaćenja žena zahtijeva zajednički napor svih članica društva, vlada, organizacija i međunarodnih partnera. Europska komisija poziva da jedino zajedničkim djelovanjem možemo osigurati svijet u kojem ni jedna djevojčica ni žena neće biti podvrgnuta ovakvom okrutnom i nehumanom postupku.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem