Pretraga

Ova četiri proizvoda povoljnija su za okoliš od uložaka i tampona, a na nekima ćete i uštedjeti

A- A+

Menstruacija, a samim time i kupnja menstrualnih proizvoda, normalan je dio života za dobar dio svjetske populacije. No, tema o kojoj se ne govori mnogo je problem otpada povezanog s menstrualnim proizvodima. Prema nekim procjenama, jedna će osoba tijekom perioda života u kojem menstruira iskoristiti oko 11.000 jednokratnih higijenskih proizvoda, a neki od njih sadrže i do 90 posto plastike. Srećom, postoje ekološki prihvatljivija rješenja, poput menstrualne čašice ili platnenih uložaka, proizvoda koji dugoročno mogu biti i isplativiji. A u Europskoj uniji imamo i primjere zemalja koji kod rješavanja problema menstrualnog siromaštva istodobno vode računa i održivosti.

menstruacija

Foto: Unsplash

Jednokratni menstrualni proizvodi koji su postali široko dostupni sredinom prošlog stoljeća svakoj su ženi uvelike olakšali nošenje s ciklusom. No, sa sobom su povukli i jedan veliki problem – menstrualni otpad. Prema jednostavnoj računici jedna će osoba tijekom perioda života u kojem menstruira iskoristiti oko 11.000 jednokratnih higijenskih proizvoda.

S obzirom na to da neki od njih sadrže i do 90 posto plastike, proces razgradnje jednog takvog proizvoda trajat će više stoljeća. Nasreću, ulošcima i tamponima koje većina koristi postoje održivije alternative. Osim što povoljno utječu na okoliš, traju godinama i samim time su dugoročno isplativije od jednokratnih proizvoda.

Menstrualna čašica

U proteklih desetak godina porasla je popularnost menstrualne čašice. Riječ je o proizvodu koji je najčešće izrađen od medicinskog silikona, fleksibilan je i u obliku zvona, a umeće se u vaginalni otvor. Dolazi u više različitih veličina, a učestalost čišćenja čašice ovisi o jačini krvarenja, ali kreće se između četiri i 12 sati. Menstrualna čašice se preporučuje djevojkama ispod tridesete godine, a koje nisu vaginalno rodile te tinejdžericama i ženama bolje fizičke spreme, koje se bave sportom i imaju ojačane vaginalne mišiće. Veća čaše je za žene iznad tridesete godine te one koje tijekom ciklusa nešto jače krvare.

Jasno, jedna čašica može se koristiti godinama, ovisno o proizvođaču vijek joj je između pet i deset godina. Princip korištenja menstrualne čašice već smo objasnili, a vrlo je jednostavan: nakon što se čaša ispuni menstrualnom krvlju potrebno ju je izvaditi iz vagine, isprazniti krv, oprati ju pod mlazom vode te ponovno umetnuti. Na kraju mjesečnog ciklusa potrebno ju je sterilizirati, najbolje tako da se kratko prokuha u vodi.

Izdvojeni članak
uložak nakon menstruacije

VIDEO: Kako nastaje menstruacija? Tijekom ciklusa događaju se tri faze

Perivi platneni ulošci

Još jedan perivi menstrualni proizvod su platneni ulošci. Riječ je o višekratnim higijenskim ulošcima, koji se kao i jednokratni, nose u donjem rublju kako bi prikupili menstrualnu tekućinu, ali su napravljeni od tkanine. Budući da se mogu opetovano koristiti, dugoročno su također manje skupi od jednokratnih uložaka i smanjuju količinu otpada koji se proizvodi.

Višekratni higijenski ulošci uglavnom se izrađuju od slojeva apsorbirajućih tkanina, kao što su pamuk ili konoplja. Osim za vrijeme menstruacije, mogu se nositi i nakon poroda ili kada je potrebno zaštititi donje rublje od redovitog lučenja vaginalnih tekućina, kao što je to slučaj tijekom ovulacije. Nakon upotrebe se peru, najbolje u perilici rublja, suše se i zatim ponovno koriste.

Menstrualne gaćice

Na sličan način kao platneni ulošci funkcioniraju i menstrualne gaćice. Riječ je o upijajućim komadima rublja koje je oblikovano poput konvencionalnog rublja, ali izrađeno je od visoko upijajućih tkanina koje apsorbiraju menstrualnu krv. Većina komercijalno proizvedenih menstrualnih gaćica koristi mikrofiber od poliestera. Mijenjanje menstrualnih gaćica preporučuje se svakih osam do 12 sati kako bi se izbjegle curenja i infekcije, a pere se i suši te ponovno koristi isto kao platneni ulošci.

Izdvojeni članak
menstrualna čašica

Menstrualna čašica: Kako je umetnuti i kako se ona održava?

Biorazgradivi ulošci i tamponi

Jedina od četiriju održivih opcija koja će vas koštati isto kao i obični ulošci i tamponi su biorazgradivi tamponi i ulošci. No njihova ključna  prednost je da koriste prirodna vlakna, dakle ne polietilene koji se razgrađuju i do 800 godina. Primjerice, slojevi biorazgradivih uložaka sastoje se od netkanog bambusa, netkanog pamuka, vlakna kenafa i hitozana te listova bio plastike na bazi kukuruznog škroba.

Znanstvenici s njemačkog Sveučilišta primijenjenih znanosti Kaiserslautern testirali su biorazgradive uloške, a rezultate svog istraživanja objavili su sredinom 2023. godine. Osim što ne sadrže nikakve mirise, izbjeljivače ili kemikalije koje su opasne za ljude i ekosustav, ispostavilo se i da su biorazgradivi ulošci funkcionalniji od običnih po pitanju apsorpcije i zadržavanja tekućine.

Problem menstrualnog siromaštva kod mladih može se rješavati na održivi način

Uz menstrualni otpad, problem o kojem je potrebno govoriti, a sve češće i je u fokusu javnosti i menstrualno siromaštvo. Kontinuirani je to izazov u Europskoj uniji, gdje si trenutno jedna od deset osoba koje imaju menstruaciju ne može priuštiti kupovinu higijenskih proizvoda. Problem je to koji postoji i u Hrvatskoj. Neke od zemalja EU-a, a u posljednjih nekoliko godina i Hrvatska, to su počele rješavati barem za mlade žene i tinejdžerice pa u brojnim školama i na fakultetima postoje besplatno dostupni ulošci i tamponi.

Da takva praksa ne mora nužno biti u skobu s održivošću, izvrsno pokazuje primjer francuskog Sveučilišta Paris-Saclay (UPS). Europska komisija ovo sveučilište smatra primjerom dobre zelene javne nabave jer menstrualno siromaštvo nastoje iskorijeniti tako da studenticama u financijski najnepovoljnijem položaju pružaju besplatan pristup višekratnim higijenskim proizvodima – menstrualnim gaćicama, višekratnim ulošcima i menstrualnim čašicama. Proizvodi moraju imati i određenu oznaku kvalitete koja omogućuje kontrolu njihovog porijekla i kvalitete.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem