Pretraga

Ono kad AI koristiš pametno: Stručnjakinja savjetuje kako uz ChatGPT pobijediti na natjecanju

A- A+

Imate poslovnu ideju, no mislite da i dalje nije usavršena? Dobro bi vam došao poneki savjet i dodatan ‘par očiju’? Možda za to možete koristiti i ChatGPT. Potvrdili su nam to iz jedne od najvećih tehnoloških tvrtki na ovim prostorima i partnera ovogodišnjeg izdanja Ideje godine. Tako je voditeljica odjela istraživanja i razvoja u KONČAR – Digitalu, Leila Luttenberger Marić, natjecateljima dala i par savjeta za razvoj svoje poslovne ideje putem alata umjetne inteligencije.

Leila Luttenberger Marić | Foto: KONČAR

Možemo reći da su novi alati umjetne inteligencije već sada obilježili ovo desetljeće. Sve je češća njihova upotreba u privatnim, ali i poslovnim sferama društva. Koriste ih učenici, studenti, profesori, znanstvenici, ali i sve veći broj tvrtki i institucija. Da su uvelike olakšali poslovanje, no da su donijeli i nove izazove, slaže se i Leila Luttenberger Marić, voditeljica odjela istraživanja i razvoja u KONČAR – Digitalu. KONČAR je domaći tehnološki div i jedan od ovogodišnjih partnera Ideje godine, poduzetničkog natjecanja za srednjoškolce u organizaciji portala srednja.hr.

Obrazac poslovnog plana kojeg natjecatelji trebaju ispuniti pronađite ovdje. Prijaviti se možete do 20. travnja u 23:59 sati. To učinite slanjem ispunjenog poslovnog plana putem ovog obrasca.

Finale se održava 2. svibnja u prostorima Effectus Veleučilišta, a idući dan, odnosno 3. svibnja, organiziran je i posjet finalista ZICER-u i razgovor s vodećim hrvatskim startupovima iz prve ruke. U finale prolazi deset najboljih projekata koje će učenici izložiti pred stručnim žirijem i tako ih pokušati uvjeriti da je baš njihov najbolji.

Ako još niste sigurni kako točno oformiti svoj poslovni plan, iz KONČARA su dali nekoliko savjeta kako pretočiti svoju ideju na papir.

Izdvojeni članak
ideja godine 2024 je poduzetničko natjecanje za srednjoškolce

Započela je Ideja godine 2024: Nagradni fond za najbolje ideje učenika je 6.000 €

‘Potražite povratne informacije, informirajte se’

Ako se prijavljujete na Ideju godine, ključno je da vaša poslovna ideja bude jasna i dobro definirana, naglasila je Luttenberger Marić.

– Razmislite o tome kako vaša ideja može riješiti konkretan problem. Bitno je istražiti tržište i shvatiti tko bi mogli biti potencijalni korisnici vašeg proizvoda ili usluge. Budite kreativni i inovativni – razvijajte nešto novo ili poboljšajte postojeće rješenje na originalan način, poručila je.

Dodala je i kako je izrazito bitno biti uporan i ne odustajati od svoje ideje, čak i ako nailazite na prepreke. Također je naglasila važnost konstanog učenja i samousavršavanja.

– Potražite povratne informacije od ljudi oko sebe i budite otvoreni za njihove sugestije – taj dio je jako važan. Edukacija je također ključna. Nastavite učiti i istraživati područje na kojem želite raditi, rekla je.

‘Možete koristiti ChatGPT, no budite kreativni’

Tehnologija koja će zasigurno obilježiti 2024. godinu, a obilježila je i one prijašnje, je umjetna inteligencija (AI). Sve veći broj kompanija koristi napredne analitičke alate temeljene na AI-u kako bi donosile informirane odluke o svojim proizvodima i uslugama. Međutim, Luttenberger Marić naglasila je kako uz ove napretke dolaze i izazovi, poput pitanja privatnosti podataka i potrebe za etičkim smjernicama u razvoju i primjeni AI-a.

– Dok tehnološki napredak otvara nove mogućnosti, važno je da istražimo i adresiramo potencijalne izazove s kojima se možemo susresti, rekla je.

Ako ste u razradi svojeg poslovnog plana planirali koristiti pomoć ChatGPT-ja, to vam nećemo braniti. Međutim, iz KONČARA savjetuju da to radite s razumijevanjem i kreativnosti.

– Ako želite koristiti ChatGPT u razvoju svoje poslovne ideje za Ideju godine, imam nekoliko savjeta za vas. Prvo, dobro je razumjeti kako ChatGPT radi i koje su njegove mogućnosti. Zatim, razmislite o tome kako biste ga mogli primijeniti u svom poslovnom konceptu. Možete ga koristiti za generiranje ideja, analizu tržišta, poboljšanje korisničkog iskustva ili automatizaciju određenih procesa. Važno je imati jasnu viziju onoga što želite postići i kako vam ChatGPT može pomoći u tome, rekla je Luttenberger Marić.

ChatGPT

Foto: Unsplash

Dodala je i da budete svjesni ograničenja te tehnologije i uvijek provjeravate dobivene rezultate. Preporučila je i da istražite primjere uspješne primjene ChatGPT-ja u poslovnom svijetu da biste dobili inspiraciju i ideje kako ga najbolje iskoristiti za svoj projekt.

– Budite kreativni i otvoreni za eksperimentiranje kako biste maksimanlno iskoristili potencijal ChatGPT-ja u razvoju vlastite poslovne ideje, poručila je Luttenberger Marić.

Rekla je i kako u KONČARU koriste umjetne inteligenciju za rješavanje različitih problema u industriji.

– Što se tiče ChatGPT-ja, koristim ga gotovo svakodnevno. Mislim da je to super alat koji može dosta pomoći i ubrzati određene procese. Ipak, važno je znati kako ga pravilno koristiti i na koji način provjeriti jesu li rezultati točni. Mislim da je važno poticati korištenje ovakvih alata, ali je važno i biti dovoljno obrazovan i pripremljen kako bismo ih koristili na najbolji mogući način, zaključila je.

Mladi su iznimno važni za energetiku

Luttenberger Marić naglasila je kako mladi poduzetnici i inovatori imaju važnu ulogu u sektoru energetike i elektroenergetike, pa tako i u KONČARU.

– Oni su posebno važni jer donose svježe ideje, brzo se prilagođavaju promjenama i često su usmjereni na održivost. Njihova kreativnost i tehnološka stručnost pomažu u razvoju novih, održivih rješenja za energetski sektor, kao što su obnovljivi izvori energije ili energetska učinkovitost. Ukratko, mladi su ključni za stvaranje bolje i održivije budućnosti u energetskom sektoru, poručila je.

U KONČARU aktivno koriste najnoviju tehnologiju kako bi unaprijedili elektroenergetski sektor. Tako se koriste suvremenim programskim jezicima i alatima za izradu softverskih rješenja koji se primjenjuju u energetici, kao i u kritičnoj i urbanoj infrastrukturi.

– Putem sufinanciranih projekata iz najprestižnijih programa Europske unije, surađujemo s partnerima iz cijele Europe na razvoju i testiranju najsuvremenijih rješenja koja će biti ključna za budućnost. Trenutačno je vrlo važna tema otvorenog pristupa podacima, što se odnosi na stvaranje ekosustava koji omogućuje otvoreni pristup podacima iz različitih industrija radi poticanja razvoja naprednih analitičkih rješenja. Stručnjaci KONČAR – Digitala, u suradnji s tehnološkim partnerima, aktivno rade na razvoju tehnoloških rješenja koja podržavaju ovu inicijativu i olakšavaju njenu primjenu u praksi, zaključila je Luttenberger Marić.


Ideja godine 2024 je poslovno natjecanje za srednjoškolce koje organizira srednja.hr. Zlatni partner projekta je EFFECTUS veleučilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Končar. Pokrovitelj projekta je Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Odgovore na često postavljana pitanja o Ideji godine pronađite ovdje. Sve novosti pratite na Facebook stranici Ideja godine ili nas pitajte putem maila [email protected]. Poslovni plan preuzmite ovdje, a prijavite se putem ovog linka. Kako vam ne bi promaknula niti jedna vijest o natjecanju, pridružite se Facebook događaju Ideje godine.

EU emblem