Pretraga

Europska komisija pokrenula postupak protiv TikToka, mreža je pod velikim povećalom

A- A+

Europska komisija pokrenula je službene postupke protiv TikToka. Žele procijeniti jesu li vlasnici ove društvene mreže prekršili Akt o digitalnim uslugama. I to područjima povezanima sa zaštitom maloljetnika,  transparentnošću oglašavanja, pristupom podacima za istraživače te upravljanjem rizicima povezanima s dizajnom koji stvara ovisnost i štetnim sadržajem.

tiktok na mobitelu

Ilustracija: Unsplash

TikTok mogao bi biti u ozbiljni problemima. Europska komisija (EK) pokrenula je istragu kojom želi doznati je li ova popularna društvena mreža prekršila Akt o digitalnim uslugama.

– Na temelju dosad provedene preliminarne istrage, među ostalim na temelju analize izvješća o procjeni rizika koje je TikTok poslao u rujnu 2023., kao i odgovora društva TikTok na službene zahtjeve Komisije za informacije (o nezakonitom sadržaju, zaštiti maloljetnika i pristupu podacima), Komisija je odlučila pokrenuti službeni postupak protiv društva TikTok u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, priopćila je EK.

Može li TikTok stvoriti ovisnost?

Naveli su i na koja će područja biti usmjerena rasprava. Cilj je doznati mogu li algoritamski sustavi potaknuti ovisnost o društvenoj mreži.

– Takva je procjena potrebna kako bi se suzbili mogući rizici za ostvarivanje temeljnog prava na tjelesnu i mentalnu dobrobit osobe, poštivanje prava djeteta i utjecaj na procese radikalizacije. Nadalje, mjere ublažavanja koje su na snazi u tom pogledu, posebno alati za provjeru dobi kojima se TikTok koristi kako bi spriječio pristup maloljetnika neprimjerenom sadržaju, možda nisu razumne, razmjerne i djelotvorne, navodi EK.

Rasprava će se usmjeriti na usklađenost s obvezama iz Akta o digitalnim uslugama u pogledu uvođenja odgovarajućih i razmjernih mjera za osiguravanje visoke razine privatnosti, sigurnosti i zaštite maloljetnika. I to, navode iz EK, posebno u pogledu zadanih postavki privatnosti za maloljetnike u okviru osmišljavanja i funkcioniranja njihovih sustava za preporučivanje.

Izdvojeni članak
učjiteljica i učenici u razredu

Novi trend na TikToku: Učenici se prave da se tuku u razredu, a učiteljicu onda dočeka iznenađenje

Što je s oglasima?

Razmatrat će se i obveza pružanja pretraživog i pouzdanog repozitorija oglasa prikazanih na TikToku te mjere koje je TikTok poduzeo kako bi povećao transparentnost svoje platforme.

– Istraga se odnosi na sumnje na nedostatke u pružanju pristupa istraživačima javno dostupnim podacima TikToka, kako je propisano člankom 40. Akta o digitalnim uslugama. Ako se dokaže, ti bi propusti predstavljali povrede članka 34. stavka 1., članka 34. stavka 2., članka 35. stavka 1., članka 28. stavka 1., članka 39. stavka 1. i članka 40. stavka 12. Akta o digitalnim uslugama. Komisija će sada prioritetno provesti temeljitu istragu. Pokretanjem službenog postupka ne prejudicira se njegov ishod, navode iz EK.

–  Nakon službenog pokretanja postupka Komisija će nastaviti prikupljati dokaze, primjerice slanjem dodatnih zahtjeva za informacije, provođenjem razgovora ili inspekcija. Pokretanjem službenog postupka Komisija se ovlašćuje za poduzimanje daljnjih provedbenih koraka, kao što su privremene mjere i odluke o neusklađenosti. Komisija je također ovlaštena prihvatiti sve obveze koje je TikTok preuzeo u pogledu rješavanja pitanja koja su predmet postupka, navode iz EK.

Zakonskog roka za okončanje postupka nema. Kako dodaju iz EK, trajanje temeljite istrage ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući složenost predmeta, mjeru u kojoj predmetno društvo surađuje s Komisijom i ostvarivanje prava na obranu.

Prema posljednjim podacima iz travnja 2023., TikTok u EU-u ima 135,9 milijuna aktivnih korisnika mjesečno.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem