Pretraga

Djeca su sve češća meta seksualnog zlostavljanja na internetu, roditeljska zaštita ponekad nije dovoljna

A- A+

Novo istraživanje Eurobarometra o borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece pokazalo je kako više od 80 posto ispitanika podupire otkrivanje zlostavljanja kroz poruke. Velika većina smatra da je seksualno zlostavljanje djece na internetu velik problem, a 82 posto složilo se da roditeljska kontrola nije dovoljna za zaštitu djece na internetu. Slažu se i s novim mjerama Europske komisije o ovom problemu.

učenik u školskom hodniku, crno-bijela fotografija

Zlostavljanje | lustracija: Unsplash

Objavljeni su rezultati novog istraživanja Eurobarometra o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja na internetu. Rezultati su pokazali da 73 posto Europljana smatra da je seksualno zlostavljanje djece na internetu raširen ili vrlo raširen problem. Više od 80 posto ispitanika podupire otkrivanje zlostavljanja kroz poruke.

Povećao se broj materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece

– Više od 90 posto građana uključenih u ispitivanje slaže se da su djeca sve izloženija riziku na internetu. 96 posto ispitanika izjavilo je da je otkrivanje zlostavljanja djece važnije ili jednako važno kao pravo na privatnost na internetu. Samo dva posto ispitanika smatra da je pravo na privatnost na internetu važnije od mogućnosti otkrivanja zlostavljanja djece, objašnjeno je u rezultatima istraživanja.

Čak 87 posto ispitanika podupire otkrivanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu u komunikacijama kao što su e-pošte i chat, a 83 posto podupire takvo otkrivanje u šifriranim porukama. Istraživanje govori i da se povećao broj materijala povezanih sa seksualnim zlostavljanjem djece na internetu i slučajevi mamljenja, to jest groominga.

Izdvojeni članak

Kako policiji prijaviti zlostavljanje na društvenim mrežama? Evo kako smo mi to učinili u pet koraka

Roditeljska kontrola nije dovoljna, smatraju ispitanici

Fotografije i videozapisi seksualno zlostavljane djece masovno se dijele na internetu, a internetska poduzeća 2021. prijavila su 85 milijuna takvih slika i videozapisa. Ukupno 82 posto ispitanika u istraživanju slaže se da roditeljska kontrola nije dovoljna za zaštitu djece na internetu.

Europska komisija još je u svibnju prošle godine predložila mjere za bolju zaštitu djece i ciljano otkrivanje prema potrebi. Prema novom zakonodavstvu pružatelji usluga morat će prijaviti seksualno zlostavljanje djece na svojim platformama i upozoriti o tome nadležna tijela. Pružatelji usluga trebat će prijaviti i slučajeve mamljenja u kojima seksualni predatori s djecom grade odnos koji se temelji na povjerenju i emocionalnoj povezanosti, a kako bi ih mogli iskorištavati, zlostavljati ili manipulirati njima. Takvo zakonodavstvo u istraživanju podupire 78 posto ispitanika.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.