Pretraga

Google, Apple i drugi tehnološki divovi više neće biti isti: Danas na snagu stupa novi akt EU

A- A+

Danas za sve države članice Europske unije stupa na snagu Zakon o digitalnim tržištima koji će u narednim tjednima donijeti velike promjene za tehnološke divove, poput Googlea i Applea. Ovim se zakonom aktivno potiče veća konkurencija i zaštita potrošača, ali izaziva kontroverze među velikim tehnološkim tvrtkama. Građani EU mogu očekivati promjene u pretraživanju interneta i veću transparentnost u korištenju popularnih aplikacija poput Facebook Messengera i WhatsAppa.

Foto: Unsplash

Europljane ovog tjedna očekuju značajne promjene u digitalnom okruženju, a sve to zahvaljujući novom Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) Europske unije koji danas službeno stupa na snagu. Prema izvješću koje je pojasnio APnews.com, ove promjene će direktno utjecati na šest tehnoloških divova koji su označeni kao ‘čuvari ulaza’, a oni su Amazon, Apple, Googleov matični Alphabet, Meta, Microsoft i ByteDance, poznatiji kao vlasnik popularnog TikToka.

Ovo nije prvi put da EU regulira tehnološku industriju

DMA je u osnovi akt koji potiče konkurenciju i zaštitu potrošača, koji je nedavno izazvao kontroverze među tehnološkim divovima poput Applea. Nova pravila za App Store već su izazvala negodovanje tvrtki kao što su Meta, Spotify i Epic Games, a predstavlja novi skup pravila kojima se želi osigurati poštovanje i transparentnost u digitalnom poslovanju.

Prema ovom zakonu, Apple više ne može zahtijevati da se koriste njegovi alati poput WebKita za razvoj web-aplikacija. To bi moglo značiti da su trenutne promjene u iOS-u samo privremene dok se prilagođavaju novim regulativama.

Time se ponajviše cilja na stvaranje pravednijeg i konkurentnijeg digitalnog tržišta. Ipak, treba naglasiti i kako ovo nije prvi put da EU preuzima vodeću ulogu u reguliranju tehnološke industrije, već je i prije donosila propise kako bi suzbila monopolističke prakse i zaštitila privatnost korisnika.

Izdvojeni članak

Stiže promjena koju su mnogi zazivali: Komentiranje na Instagramu postaje znatno drugačije

Što točno znače ove promjene za građane EU?

Prije svega, DMA obuhvaća oko 22 usluge koje su ključne za svakodnevno digitalno iskustvo, uključujući operativne sustave, preglednike, aplikacije za slanje poruka i društvene mreže. To znači da će korisnici imati veću kontrolu nad svojim osobnim podacima i izborom aplikacija, dok će tehnološke tvrtke morati poštovati nova pravila ili se suočiti s ozbiljnim sankcijama.

Osim toga, očekuju se i promjene u načinu pretraživanja na internetu. DMA zabranjuje tvrtkama favoriziranje vlastitih proizvoda, što znači da će rezultati pretraživanja biti raznolikiji i transparentniji. Na primjer, pretraživanje hotela će sada uključivati i stranice za rezervacije poput Expedia, dok će se gumbi, poput Google letova, ukloniti iz prikaza rezultata pretraživanja.

Veća transparentnost, kontrola i konkurencija u digitalnom prostoru

Što se tiče najpopularnijih aplikacija poput Facebook Messengera i WhatsAppa, korisnici će moći očekivati poboljšanu interoperabilnost, što znači da će moći lakše razmjenjivati tekstualne poruke, videozapise i slike između ove dvije platforme.

Ove promjene imaju i globalni utjecaj, budući da se druge zemlje poput Japana, Velike Britanije i Australije već pripremaju za donošenje sličnih pravila kako bi spriječile dominaciju tehnoloških kompanija na digitalnom tržištu. Dakle, Zakon o digitalnim tržištima ne samo da postavlja standarde za europsko digitalno okruženje, već će vjerojatno postati i model za regulaciju u ostatku svijeta.

Građani EU, dakle, mogu očekivati veću transparentnost, kontrolu i konkurenciju u digitalnom prostoru, dok će tehnološke tvrtke morati prilagoditi svoje poslovanje novim pravilima kako bi ostale usklađene s DMA-om.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem