Pretraga

Ističe rok koji je posebno važan studentima: Brzo škicnite svoje podatke, možda vam treba ‘žuta potvrda’

A- A+

Registar birača popisuje tko sve glasa i gdje prema mjestu svog prebivališta. Ako se 9. lipnja ne budete nalazili na svom prebivalište, svejedno možete glasati. No, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, mora doznati informaciju gdje biste glasali do 29. svibnja. Dakle, ostao vam je još samo jedan dan da se javite ako planirate glasati izvan svog prebivališta.

europski izbori 2024.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj su 9. lipnja | Ilustracija: Pexels

Europski izbori sve su bliže te je sve manje vremena za odlučivanje kome ćete iskazati povjerenje da bude jedan od 12 zastupnika u Europskom parlamentu u narednih pet godina. No, ako 9. lipnja ne budete bili na mjestu svog prebivališta, ostalo vam je, u trenutku pisanja ovog teksta, manje od 24 sata da prijavite svoje boravište kako vaš glas ne bi propao.

Kao što smo ranije pisali, Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije do 29. svibnja prikuplja popis osoba kojima je potrebna tzv. ‘žuta potvrda’. Dakle, svi koji će glasati izvan mjesta svog prebivališta, moraju u još kratkom razdoblju do 24 sata javiti kako bi se promjena mogla navesti u registru birača. Registru birača možete pristupiti na stranicama Ministarstva, a prijavu moraju dati i glasači koji žele dati svoj glas tijekom boravka u inozemstvu.

Izdvojeni članak

Jeste li već provjerili svoj inbox? Građanima stigla važna poruka oko nadolazećih izbora

– Obavijest o biračkom mjestu dobit ćete u svoj korisnički pretinac najkasnije dva dana prije dana održavanja izbora, poručili su ranije iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije putem sustava E-građani.

Budući da Hrvatska usvoji 60 do 80 posto zakona koji se izglasaju na europskoj razini, ovi su izbori iznimno važni. Na ovogodišnjim izborima za Europski parlament, za Hrvatske će se naslonjače natjecati 25 lista, sve skupa 300 kandidata. Od ostalih važnih datuma prije izbora za Europski parlament, ističe se i početak izborne šutnje 8. svibnja.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem