Pretraga

Kako točno funkcionira ChatGPT? ‘On je sam po sebi dosta glup, zapravo je samo jako dobra papiga’

A- A+

Svi pričaju o njemu, velika većina ga koristi, ali jeste li se ikada zapitali kako zapravo funkcionira ChatGPT? Na to pitanje odgovorio nam je Matija Pajas, 26-godišnji inženjer strojnog učenja i data scientist koji se bavi umjetnom inteligencijom. S njime smo pričali u podcastu ‘AI i izborni sustav’ gdje smo se fokusirali na to kako će umjetna inteligencija utjecati na izbore, ali i na to kako zapravo sam ChatGPT funkcionira i treba li nas biti strah umjetne inteligencije. Pajas je ChatGPT opisao kao papigu koja jako dobro ponavlja za ljudima, a objasnio je i zašto tako misli.

osoba tipka na laptopu i piše chat ai

Foto: Canva

Ako ste učenik, sigurno ste barem jednom pokušali preko ChatGPT-a napisati zadaću. Ako ste student, sigurno ste probali napisati seminarski rad uz ChatGPT. No, jeste li se ikada zapitali kako on stvarno funkcionira? ChatGPT, iako je temeljen na umjetnoj inteligenciji, ne razmišlja ‘svojom glavom’ kada vam sastavlja sastavak. On uzima tuđe radove i kreira potpuno novi oblik, ali ono što generira svakako nisu njegove riječi.

‘Dobro oponaša neke stvari, odnosno ponavlja za ljudima, iako se čini da razmišlja svojom glavom’

Kako ChatGPT zapravo funkcionira objasnio nam je u podcastu Matija Pajas, 26-godišnji inženjer strojnog učenja i data scientist koji se bavi umjetnom inteligencijom. S njime smo pričali u podcastu ‘AI i izborni sustav’ gdje smo se fokusirali na to kako će umjetna inteligencija utjecati na izbore, ali i na to kako zapravo sam ChatGPT funkcionira i treba li nas biti strah umjetne inteligencije.

– Ja ga često volim zvati papiga jer dobro oponaša neke stvari, odnosno ponavlja za ljudima, iako se čini da razmišlja svojom glavom. On koristi podatke iz hrpe tekstova s interneta. On je u biti model strojnog učenja, samo je jako, jako velik, jako, jako komplicirano ga je za naučiti. Ali ako ga shvatimo kao matematičku funkciju, on dobije na ulazu nešto i daje, dakle, na izlazu neko svoje predviđanje. Znači on na temelju teksta koji dobije na ulazu predviđa iduću najvjerojatniju riječ, ali moraš ga dodatno usmjeravati na on pošto želiš dobiti na kraju. Tako da on je sam po sebi dosta glup, zapravo, on je jako dobra papiga, kaže naš sugovornik.

Izdvojeni članak
u pozadini ruka koja stavlja glasački listić u kutiju, naprijed Matija Pajas

Kako će AI utjecati na izbore? ‘Mislim da postoji stvarna opasnost i toga treba biti svjestan’

Teško ga je odučiti od lošeg ponašanja

Osim što ponavlja ono što se od njega traži, ChatGPT je zapravo i jako pristran, ovisno od toga što od njega tražite i kako mu naredite da se tekst kreće u određenom smjeru ili tonu. Pajas je rekao kako su stručnjaci uspjeli riješiti problem seksizma i rasizma ChatGPT-a, ali da ga je zapravo jako teško odučiti od lošeg ponašanja ako ga se namjerno uči isključivo tome.

– Naravno, ti kada pokupiš s Reddita hrpu tekstova, ljudi su komentirali svašta i onda moraš kasnije ispravljati da se ne ponaša loše prema ljudima ili da im ne prostači ili da ih ne proziva po njihovim osobnostima koje u biti nemaju veze ni s čime što ta osoba predstavlja. Tako da postoje takve stvari i postoje tehnike koje se bore protiv toga, ispričao je Pajas.

Cijeli podcast možete pogledati u videu ispod, na YouTube kanalu srednja.hr ili poslušati na Spotifyu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem