Pretraga

Kako znate je li ovaj tekst napisala umjetna inteligencija? Donosimo savjete koji će vam u tome pomoći

A- A+

U našem podcastu pod nazivom ‘AI i izborni sustav’ gostovao je Matija Pajas, inženjer za strojno učenje i data scientist. O ovoj temi smo razgovarali jer nas ove godine očekuju čak tri izbora – predsjednički, parlamentarni i za EU parlament, a kreiranje AI sadržaja nikada nije bilo lakše. Stoga postoji opravdana opasnost od sadržaja koji vidimo na društvenim mrežama ili općenito na internetu, a koji je generiran pomoću umjetne inteligencije i često lažan ili navodi na krive zaključke. Kako se obraniti od takvog sadržaja, odnosno kako prepoznati radi li se o tekstu koji je napravila umjetna inteligencija otkrio je Pajas u podcastu.

osoba drži tablet u krilu i čita vijesti

Foto: Canva

‘Ne vjeruj svemu to pročitaš na internetu’. Ova izjava vjerojatno je stara koliko i sam internet, a danas ju, prema mišljenju inženjera za strojno učenje Matije Pajasa, treba primjenjivati svakodnevno. Pajas je bio gost u našem podcastu ‘AI i izborni sustav’ gdje smo pričali o tome kako će umjetna inteligencija utjecati na izbore, a posebice se to odnosi na Hrvatsku koju čekaju predsjednički, parlamentarni i izbori za EU parlament.

‘Došli smo u doba u kojem tekst više nije siguran, ne znaš tko ga je napisao i jako često je to generirano’

Pajas je komentirao kako postoji realna opasnost da se AI koristi u predizbornim kampanjama, koje su već naveliko krenule, kako bi se generiranjem sadržaja pomoću umjetne inteligencije kreirali lažne vijesti, slike, ali i video uratke. Upravo zato treba biti oprezan prilikom konzumiranja sadržaja u online okruženju, a posebice na društvenim mrežama.

– Više niti jedan tekst nije siguran na internetu. Nikada nije ni bio, ali sad pogotovo nije jer stvarno dobro oponaša ljudsko pisanje. Ja ne bih vjerovao svemu što vidim na internetu. Došli smo u doba u kojem tekst više nije siguran, ne znaš tko ga je napisao i jako često je to generirano. Često možeš skužiti da su lošije kvalitete ti članci. Nema baš puno toga što možeš napraviti osim toga da ne vjeruješ ničemu što vidiš na prvu, rekao je Pajas.

Tri savjeta kako prepoznati AI tekst

Zatim je podijelio i tri savjeta kako se obraniti od takvog sadržaja, odnosno kako prepoznati AI generirani članak. Kao najvažniji način da se takav sadržaj na vrijeme prepozna Pajas je istaknuo edukaciju o samoj umjetnoj inteligenciji.

– Prvi savjet je misliti svojom glavom i biti skeptičan oko svega. Imati na umu da je to možda tekst koji nije pisala stvarna osoba i koji možda nije dobre namjere. Drugi savjet je proučiti koji su ti dobri izvori, moraš nekako steći povjerenje u izvore koji su ti se pokazali da stvarno jesu dobri i korektni izvori. Treći i možda najvažniji savjet je educirati se o tome kako ta tehnologija radi i za što se koristi. Da probate i sami koristiti to malo jer je onda lakše osvijestiti se o tome da više ni jedan tekst nije siguran na internetu, poručio je Pajas.

Cijeli podcast možete pogledati u videu ispod, na YouTube kanalu srednja.hr.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem