Pretraga

Krenule kandidature za europske izbore: Nezavisne liste trebaju 5.000 potpisa birača

A- A+

Državno izborno povjerenstvo od danas prihvaća kandidature stranaka i birača za europske izbore. Hrvatska u lipnju, naime, bira 12 zastupnika za Europski parlament. Kandidacijske liste predlažu stranke, ali i nezavisni kandidati koji za listu moraju skupiti barem 5.000 potpisa birača. Kandidature se prihvaćaju sljedeća dva tjedna.

zgrada europskog parlamenta u strasbourgu

Europski parlament | foto: Canva

Političke stranke i nezavisni kandidati od danas mogu podnositi kandidature za europske izbore koji se održavaju 9. lipnja. Predaju ih Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) sljedećih dva tjedna, najkasnije do 23. travnja u ponoć.

Hrvatska ukupno bira 12 zastupnika za Europski parlament, nema izbornih jedinica

Nezavisni kandidati za svoje liste, za razliku od stranaka, trebaju prikupiti barem 5.000 potpisa birača. DIP kandidature prima od 10. do 20. travnja u svojoj zgradi u Visokoj 15, a nakon toga u zgradi Hrvatskog sabora. Predaju liste treba ranije najaviti DIP-u. Nakon završetka roka za predaju lista DIP će objaviti sve izborne liste i kreće izborna promidžba.

Napomenimo da na europskim izborima nema izbornih jedinica kao što je to slučaj na parlamentarnim izborima, već je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. Glasači imaju pravo na preferencijalni glas, odnosno osim liste mogu zaokružiti i konkretnu osobu koju žele vidjeti u Europskom parlamentu. Hrvatska ukupno bira 12 zastupnika.

Izdvojeni članak
prva slika lijevo ogromni glasački listić, durga slika desno glasačka kutija

VIDEO: Prvi puta idete na izbore? Pogledajte kako će izgledati proces glasanja na biralištu

Članovi u Europskom parlamentu organizirani su prema svojoj političkoj pripadnosti

Europski izbori u svim zemljama Europske unije održat će u periodu od 6. do 9. travnja. Bira se 720 zastupnika Europskog parlamenta za razdoblje od pet godina. Kao što smo pisali, Europski parlament tijelo je Europske unije koje donosi zakone s Vijećem Europske unije u kojem su ministri država. S Vijećem mora postići i dogovor o godišnjem proračunu Europske unije, a zastupnici nadziru izvršno tijelo Europske unije – Komisiju Europske unije.

Što je država manja, to ima proporcionalno veći broj predstavnika u Europskom parlamentu.  To znači da su Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska proporcionalno najnezastupljenije, dakle imaju proporcionalno manje zastupnika nego što im pripada. Članovi u Europskom parlamentu organizirani su prema svojoj političkoj pripadnosti. U glavnoj dvorani Europskog parlament zastupnici ne sjede jedni pokraj drugih s obzirom na to iz koje države dolaze nego za koju političku grupaciju su se odlučili. Detaljne upute DIP-a za kandidature možete pogledati u dokumentu ispod, a ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem