Pretraga

Mlada ste osoba i radite na europskom projektu? Možete dobiti sredstva za njegov razvoj

A- A+

Ako imate između 16 i 30 godina i radite na projektu s europskom dimenzijom, možete se prijaviti za nagradu za mlade ‘Karlo Veliki’. Tri pobjednička projekta dobivaju novčanu nagradu za daljnji razvoj svojih ideja. Prijave traju do sredine veljače.

pisanje

Pisanje projekta | foto: Christin Hume, Unsplash

Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade ‘Karlo Veliki‘ iz Aachena u Njemačkoj i ove godine dodjeljuju nagradu za projekte mladih osoba sa snažnom EU dimenzijom. Prijaviti se mogu osobe između 16 i 30 godina koje rade na projektu s europskom dimenzijom, a najbolji osvajaju sredstva za daljnji razvoj svojih inicijativa.

Projekti trebaju promicati europsko i međunarodno razumijevanje, poticati razvoj zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije, služiti kao uzor mladim ljudima koji žive u Europi i ponuditi praktične primjere kako Europljani žive zajedno kao jedna zajednica. Organizatori kao primjere navode organizaciju različitih događanja za mlade, poput razmjena mladih, simulacijskih igara, političkih festivala za mlade, izložbi, obuka, internetskih projekata ili sličnih vježbi.

Izdvojeni članak
Lana Par ESU

Kako funkcioniraju studentski zborovi u drugim zemljama? U Austriji svi studenti plaćaju članarinu

Projekti se ocjenjuju po kriterijima koliko dobro su postignuti ciljevi Nagrade, kreativnost i originalnost projekta, a prednost će se dati projektima s transnacionalnom dimenzijom koji uključuju mlade iz više država članica. Tri pobjednička projekta biraju se između 27 projekata koje nominiraju nacionalni žiriji u svakoj zemlji EU-a. Prva nagrada iznosi 7.500 eura, druga 5.000 eura, a treća 2.500 eura. Predstavnici svih nacionalnih pobjedničkih projekata bit će pozvani na dodjelu nagrada u Aachen. U sklopu Nagrade za autore triju najboljih projekata na europskoj razini bit će i prilika da sudjeluju u programu Schuman Europskog parlamenta posvećenom stažiranju.

Prošle godine prvu nagradu osvojila je jezična aplikacija ‘AILEM-u’ iz Belgije, prilagođena izbjeglicama i tražiteljima azila. Aplikacija uključuje korisne fraze, priče i igre za učenje jezika, kao i načine povezivanja s drugim korisnicima. Cilj aplikacije je razbijanje međukulturnih nesporazuma i jaza između izbjeglica i zemlje domaćina. Prijave se podnose ovdje gdje se mogu pronaći i svi drugi detalji.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem