Pretraga

Mogu li studenti na Erasmus u zemlju koja nije u EU? Evo odgovora na ovo često pitanje

A- A+

Odlazak na Erasmus + razmjenu izvrsna je prilika za promjenu akademske okoline i ‘berbu’ znanja na drugom studiju, ali i za upoznavanje novih kultura i ljudi. Baš ovih dana nekolicina sveučilišta otvorila je natječaje za studentsku razmjenu, a jedan od češćih mitova oko odlaska je i onaj da na Erasmus možete samo u zemlju članicu Europske unije.

Erasmus razmjena

Ilustracija: Unsplash

Erasmus+, poznato je to većini studenata, je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Kolokvijalno rečeno, program je to putem kojeg, među ostalim, studenti na semestar ili dva mogu otići studirati u neku drugu zemlju i na neki drugi fakultet. Čest mit je da to mora biti zemlja članica Europske unije, što je netočno.

Osim u zemlje EU, na razmjenu možete i u nekolicinu koje nisu članice

Naime, istina je da države članice EU-a u potpunosti sudjeluju u svim aktivnostima programa Erasmus+. To su, dakle, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Estonija, Irska, Grčka, Španjolska, Francuska, Hrvatska, Italija, Cipar, Latvija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Austrija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Slovačka, Finska, Švedska. No, osim njih, programu su pridružene sljedeće treće zemlje:

  • članice Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA) koje su članice Europskog gospodarskog prostora (EGP): Norveška, Island i Lihtenštajn
  • države pristupnice, zemlje kandidatkinje i potencijalne zemlje kandidatkinje: Republika Sjeverna Makedonija, Republika Turska i Republika Srbija.

Neke od aktivnosti iz programa Erasmus+ mogu provoditi, u opravdanim slučajevima i ako je to u interesu EU i dodatne, treće zemlje koje nisu pridružene programu.

Izdvojeni članak

Španjolka se odlučila na Erasmus u – Osijeku: ‘Mnoge frustrira jer to nije tipični grad za razmjenu’

Kako izgleda odabir zemlje za odlazak na Erasmus?

Kako izgleda odabir zemlje u koju želite na Erasmus + razmjenu? Pa to je detaljno propisano natječajem vašeg sveučilišta. Mi ćemo uzeti za primjer natječaj Sveučilišta u Zagrebu. Studijski boravak može se ostvariti samo na inozemnim partnerskim ustanovama s kojima Sveučilište u Zagrebu ima potpisane Erasmus+ sporazume o razmjeni studenata za tekuću akademsku godinu.

Još konkretnije, prilikom prijave na natječaj moguće je prijaviti se isključivo za mjesta i područja koja je dogovorio njegov matični fakultet ili akademija. Popis tih ustanova, kao i broj mjesta, stupanj studija i broj mjeseci po studentu obično se nalaze uz tekst natječaja. U slučaju Sveučilišta u Zagrebu student ispunjava i šalje samo jednu online prijavu u kojoj je moguće odabrati do tri različita izbora inozemnih sveučilišta na koje želi ići. Matični fakultet ili akademija onda će u tijeku natječajnog procesa studenta rangirati na samo jedan od odabranih izbora.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem