Pretraga

Nova odluka Europskog parlamenta: Mobiteli će se popravljati lakše i povoljnije

A- A+

Europski parlament izglasao je ovoga utorka direktivu koja, među ostalim, omogućuje potrošačima da lakše i povoljnije poprave svoje mobitele, čak i nakon isteka tvorničkog jamstva. Nova pravila također postavljaju strože zahtjeve za proizvođače, zabranjujući upotrebu ugovornih klauzula ili tehnika koje ometaju popravak.

Foto: Unsplash

U pokušaju da se smanji otpad i produži životni vijek proizvoda, Europski parlament je s 584 glasova ‘za’, tri ‘protiv’ i 14 suzdržanih donio direktivu o pravu potrošača na popravak. Riječ je, naime, o direktivi koja osigurava da proizvođači moraju nuditi razumne cijene i rokove za popravke, čak i nakon isteka jamstva.

‘Bit će jednostavnije i jeftinije popraviti proizvode’

Proizvodi popravljeni unutar jamstvenog roka dobit će produljeno jamstvo u trajanju od jedne godine, čime se potrošače želi potaknuti da se, umjesto za zamjenu proizvoda, odluče na njegov popravak. Nakon isteka jamstva proizvođač je i dalje obvezan popraviti kućanske uređaje koji se prema pravu EU-a tehnički mogu popraviti (poput perilica rublja, usisavača pa čak i pametnih telefona).

Izlagasano je da će se popis kategorija proizvoda moći će nadopuniti u budućnosti, kao i da će potrošači moći dobiti zamjenski uređaj dok je njihov na popravku ili se pak odlučiti za rabljeni, ali obnovljeni proizvod.

– Bit će jednostavnije i jeftinije popraviti proizvode nego kupovati nove, skuplje. To je značajno postignuće Parlamenta i dokaz njegove predanosti osnaživanju potrošača u vrijeme borbe protiv klimatskih promjena. Ovim se zakonom produljuje jamstveno razdoblje za dodatnih 12 mjeseci ukoliko se potrošači odluče na popravak. Također se osigurava bolji pristup rezervnim dijelovima te jednostavnijem, jeftinijem i bržem popravku, rekao je zastupnik Europskog parlamenta, Rene Repasi.

Izdvojeni članak

Pitali smo vas koliko često mijenjate mobitel: ‘Danas koštaju nenormalno puno’

Stroži zahtjevi za proizvođače

Osim toga, bit će napravljen i europski obrazac o popravku koji će sadržavati detaljne informacije o kvarovima, cijenama i trajanju popravka. Kako bi se postupak popravka pojednostavnio, uspostavit će se europska internetska platforma s nacionalnim odjeljcima koja će potrošačima pomoći u pronalasku lokalnih servisera, prodavatelja obnovljene robe, kupaca neispravne robe ili inicijativa za popravak pod vodstvom zajednice poput kafića za popravke i slično.

Nova pravila također postavljaju strože zahtjeve za proizvođače, zabranjujući upotrebu ugovornih klauzula ili tehnika koje ometaju popravak. Također, nezavisni serviseri neće biti spriječeni u korištenju rabljenih rezervnih dijelova ili dijelova izrađenih pomoću 3D printera, što omogućava veću fleksibilnost u pružanju usluga popravka.

Nakon što Vijeće odobri direktivu i ona bude objavljena u Službenom listu, države članice imat će 24 mjeseca da je prenesu u nacionalno pravo.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem