Pretraga

Novi Eurobarometar otkriva kakva očekivanja imaju građani EU-a uoči europskih izbora

A- A+

Više od 26.000 građana iz 27 država članica Europske unije intervjuirano je u novom istraživanju Eurobarometra za proljeće 2024., ususret izborima za Europski parlament. Istraživanje je pokazalo da se gotovo tri četvrtine ispitanika osjeća građanima EU-a, što je najviša razina u više od dva desetljeća. Europljani žele da Unija bude još snažnija i neovisnija u vrijeme trenutačnih globalnih izazova, no optimizma za budućnost ne nedostaje.

Zastava Europske unije

Zastava Europske unije | foto: Canva

Objavljeni su rezultati najnovijeg istraživanja Eurobarometra u kojem je sudjelovalo 26.399 građana Europske unije. Nakon više od 20 godina ponovno je najviša razina onih koji se osjećaju građanima EU-e, a riječ je o 74 posto ispitanika. Povjerenje u Europsku uniju je također poraslo, i to od jeseni prošle godine. Gotovo polovica ispitanika osjeća povjerenje u EU, a 33 posto u nacionalne vlade. Europljani su vrlo optimistični što se tiče budućnosti Europske unije, i to njih 16.367.

Prioritetno područje djelovanja EU-a je sigurnost i obrana

Više od dvije trećine građana smatra EU mjestom stabilnosti u turbulentnom svijetu, a njih 69 posto misli da ima i dovoljno ovlasti i instrumenata za obranu interesa Europe u globalnom gospodarstvu. No kada je riječ kapacitetima za proizvodnju vojne opreme, 18.743 ispitanika smatra da ih EU treba ojačati.

Zajedničku obrambenu i sigurnosnu politiku država članicama EU-a podržava više od 77 posto, a 69 posto građana EU-a izjasnilo se za zajedničku vanjsku politiku država članica. Na prvom mjestu prioritetnih područja djelovanja EU-a nalazi se sigurnost i obrana, s 34 posto, nakon toga je klima i okoliš, s 30 posto. Treće mjesto zauzelo je zdravlje s 26 posto, a četvrto gospodarstvo i migracije s 25 posto.

Kratkoročno najveći pozitivan učinak na život građana EU imat će osiguravanje mira i stabilnosti te tako smatra njih 46 posto. Nakon mira, slijede zdravlje, opskrba hranom i industrija u EU s 28 posto, dok 26 posto smatra da je to otvaranje novih radnih mjesta i upravljanje migracijama.

 

EU je mjesto stabilnosti u turbulentnom svijetu

EU je mjesto stabilnosti u turbulentnom svijetu | foto: europa.eu

 

Građani podupiru pristup Europske unije prema ratu u Ukrajini

U studenom prošle godine 28 posto ispitanika smatralo je rat u Ukrajini jednim od dvaju najvažnijih pitanja s kojima se EU suočava, a sada to misli 7 posto više njih. Idući je problem useljavanje, zatim međunarodna situacija i inflacija, koja je najčešći problem s kojim se zemlje suočavaju.

Pružanje humanitarne pomoći ljudima pogođenima ratom podržava 87 posto građana, a njih 83 posto podržava prihvat osoba koje bježe od rata u EU. Sankcije protiv ruske vlade, poduzeća i pojedinaca podupire njih 72 posto, a 70 posto slaže se s pružanjem financijske potpore Ukrajini.

Isto tako, 60 posto ispitanika slaže se da EU Ukrajini dodijeli status zemlje kandidatkinje te da financira kupnju i isporuku vojne opreme Ukrajini. Na predodžbu građana EU-e o budućnosti najviše je utjecala ruska invazija na Ukrajinu, što smatra njih 42 posto, zatim pandemija i druge zdravstvene krize pa gospodarska i financijska kriza.

Izdvojeni članak

Pred Hrvatima su novi važni izbori: Za njih zainteresirano čak 6 od 10 građana

 

U sferi gospodarstva raste optimizam

Pogled na stanje europskog gospodarstva poboljšao se od jeseni 2023., pri čemu 47 posto ispitanika smatra da je ‘dobro’, što je najviša ocjena od 2019. Gotovo pola građana smatra da će europsko gospodarsko stanje ostati stabilno u sljedećih 12 mjeseci. Pozitivan trend vidljiv je i iz kontinuirano visoke potpore euru, u EU-u u cjelini, što ističe 70 posto i u europodručju, 78 posto.

Načinom na koji demokracija u Europskoj uniji funkcionira zadovoljno je 57 posto, a njih 58 posto zadovoljno je kako ona funkcionira  i u njihovoj zemlji. Ovo je istraživanje Eurobarometra  provedeno od 3. do 28. travnja 2024. u 27 država članica.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem