Pretraga

Pred Hrvatima su novi važni izbori: Za njih zainteresirano čak 6 od 10 građana

A- A+

U Hrvatskoj su u srijedu održani parlamentarni izbori, a Hrvati će na birališta ove godine izaći još dvaput – na izbore za Europski parlament i na predsjedničke. Izbori za Europski parlament održat će se 9. lipnja. Rezultati novog Eurobarometra govore da šest od deset ispitanika u Hrvatskoj iskazuje interes za izlazak na EU izbore. Čak 81 posto Europljana smatra da je izlazak na europske izbore još važniji u aktualnim međunarodnim okolnostima.

Rezultati novog  Eurobarometra Europskog parlamenta prije izbora u lipnju otkrivaju sve veću zabrinutost građana trenutačnim geopolitičkim okolnostima. U Hrvatskoj će se ti izbori održati 9. lipnja, a interes za njima porastao je u odnosu na jesen prošle godine.

U Hrvatskoj 61 posto građana kaže da ih zanimaju europski izbori

– U Hrvatskoj sada 61 posto građana kaže da ih zanimaju europski izbori, što je četiri postotna boda više u odnosu na jesen 2023. te čak +24 postotna boda u odnosu na veljaču / ožujak 2019. godine, a 57 posto ističe kako bi na njih vjerojatno izašli da se održavaju idući tjedan, što je plus četiri postotna boda u odnosu na prošlo istraživanje te + 15 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje uoči EU izbora 2019. Velika većina građana (83 posto) smatra da Hrvatska ima koristi od EU članstva, što je više od europskog prosjeka, koji iznosi 71 posto, navodi Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Što se općenito Europljana tiče, njih 60 sada je zainteresirano za izbore, što je za tri posto više nego ujesen prošle godine.

– 71 posto ispitanika kaže da će vjerojatno izaći na izbore što je tri postotna poena više u usporedbi s jesenskim rezultatom te 10 postotna poena više nego u predizbornim razdoblju 2019. (veljača / ožujak). Ovi rezultati ukazuju da su građani svjesni važnosti glasanja u aktualnim geopolitičkim okolnostima. Njih 8 od 10 (81 posto) slaže se kako je izlazak na birališta sada još važniji. To je stajalište velike većine u svim državama članicama te 79 posto ispitanika u Hrvatskoj, priopćio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Mladi glasači najveće veselje rekordne izlaznosti na izbore: ‘Daju vjeru u demokratski proces u ovoj zemlji’

‘Europljani su svjesni važnosti izbora’

Ove je rezultate komentirala i  predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

– Europljani su svjesni važnosti izbora te činjenice da glasanje još važnije u trenutačnom geopolitičkom kontekstu. Pozivam građanke i građane da iskoriste svoj glas na predstojećim europskim izborima kako bi ojačali europsku demokraciju i oblikovali budućnost Europe, navodi Metsola.

Rezultati Eurobarometra ukazuju i da ususret kraju ovog saziva, 81 posto EU građana ima pozitivnu ili neutralnu predodžbu Europskog parlamenta, a samo 18 posto negativnu. Istodobno 56 posto ispitanih smatra da bi Parlament trebao imati važniju ulogu.  S tim se ne slaže samo 28 posto, a njih 10 posto bi zadržalo postojeće ovlasti. Kada je riječ o građanima u Hrvatskoj, 64 ispitanika bi voljelo da Europski parlament ima važniju ulogu, 27  manje važnu, a sedam posto ne želi nikakve promjene. Ukupno pozitivnu ili neutralnu predodžbu o Parlamentu ima čak 86 posto građana u Hrvatskoj.

– Parlament i Europska unija postigli su nevjerojatno mnogo proteklih godina. Bili smo suočeni s izvanrednim i teškim okolnostima, ali smo iz tih izazova izašli još snažniji i ujedinjeniji. Parlament je bio i bit će glas građana i njihov zagovornik u Europskoj uniji, navela je predsjednica Metsola.

Izdvojeni članak

Želite se informirati o europskim izborima? Ovo je događaj za vas

Hrvati najviše priželjkuju rasprave o jačanju gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta

Kada je riječ očekivanjima građana u izbornoj kampanji za Europski parlament, Hrvati najviše priželjkuju rasprave o jačanju gospodarstva i stvaranju novih radnih mjesta te borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Slijede budućnost Europe, obrana i sigurnost EU-a, borba protiv terorizma i organiziranog kriminala, poljoprivreda i djelovanje protiv klimatskih promjena javno zdravstvo, vladavina prava te autonomija EU-a u području industrije i energetike.

Svega 16 posto ispitanih smatra da su važna tema migracije i azil i isto toliko prava potrošača. Eurobarometar pokazuje da digitalizacija je prioritet za njih 15 posto, a za 13 posto rodna ravnopravnost kao i humanitarna i razvojna pomoć. Detaljan pregled rezultata istraživanja dostupan je ovdje.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem