Pretraga

Želite se informirati o europskim izborima? Ovo je događaj za vas

A- A+

Europski parlamentarni izbori pružaju priliku mladima da izraze svoje stavove o ključnim pitanjima poput zaštite okoliša, borbe protiv nejednakosti, poticanja zapošljavanja mladih, njihovog obrazovanja u Europskoj uniji i promicanja ljudskih prava.

Foto: Pozitiva Samobor

Europski parlamentarni izbori su prilika za mlade da izraze svoje mišljenje i utječu na političke odluke koje će oblikovati budućnost Europe i Europske unije. Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina te su najveći transnacionalni izbori na svijetu (jeste li znali ovaj fun fact?).

Što mladi navode kao razloge nesudjelovanja na izborima? Nepotizam, korupciju i mito, lažna obećanja i ne transparentnost stranaka. Znate li da do ovoga možda ne bi došlo da zaista svaka mlada osoba izađe na izbore i glasa za ono što želi i smatra adekvatnim za sebe? Zašto ne koristimo svoj glas, a imamo puno pravo i građanska dužnost nam je učiniti upravo suprotno?

Mladi su često suočeni s preprekama kada je u pitanju sudjelovanje u političkom procesu. Nedostatak informacija, osjećaj nevažnosti svog glasa i nedostatak vjere u političke institucije samo su neki od razloga zbog kojih mladi rijetko izlaze na izbore. Međutim, važno je shvatiti da svaki glas ima težinu i da je sudjelovanje u demokratskom procesu ključno za izgradnju društva u kojem mladi imaju glavnu ulogu.

Europski parlamentarni izbori pružaju priliku mladima da izraze svoje stavove o ključnim pitanjima poput zaštite okoliša, borbe protiv nejednakosti, poticanja zapošljavanja mladih, njihovog obrazovanja u Europskoj uniji i promicanja ljudskih prava. Važno je shvatiti da je svaki glas jednako važan i da može donijeti promjene te da mladi imaju moć da utječu na političke odluke koje će oblikovati njihovu budućnost.

Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor vjeruje u važnost aktivnog sudjelovanja mladih u političkom procesu i stoga poziva građane da se pridruže panel raspravi koja će se održati 15. svibnja 2024. godine u Samoboru, u Centru za mlade Bunker s ciljem poticanja mladih da se informiraju o europskim izborima i aktivno sudjeluju u demokratskom procesu. Prijaviti se možete na sljedećoj poveznici.