Pretraga

Preseljenje u drugu EU zemlju: Kako izgleda školovanje i treba li dijete ponavljati razred?

A- A+

Planirate uskoro promijeniti zemlju stanovanja, a imate dijete ili djecu koja pohađaju školu? Ako je vaša zemlja preseljenja članica Europske unije, možda ste čuli da vaše dijete mora ponavljati razred. No, taj mit nije sasvim točan. Kao građani EU vaša djeca imaju pravo pohađati školu u bilo kojoj zemlji EU-a pod istim uvjetima kao i državljani te zemlje. Također imaju pravo biti raspoređeni u razred sa svojom dobnom skupinom, na razini koja je jednaka njihovom razredu u vašoj zemlji porijekla, bez obzira na razinu njihovog jezika.

u pozadini eru zastava, naprijed školski pribor oko zvjezdica

Foto: Canva

Preseljenje u drugu zemlju koja je članica Europske unije kao i Hrvatska stresan je pothvat, posebice ako imate dijete ili djecu koja još uvijek idu u školu. Nekada se zna dogoditi da je preseljenje usred školske godine, a onda se postavljanja pitanje – kako će učenik ili učenica nastaviti svoje obrazovanje u drugoj zemlji? Iako neki kažu kako će morati ponavljati razred, to baš i nije sasvim točno.

Postoje osnovna pravila i prava koja vrijede za svu djecu u EU, ali obrazovni sustavi su u svakoj zemlji drugačiji

Kao građani Europske unije vaša djeca imaju pravo pohađati školu u bilo kojoj zemlji EU-a pod istim uvjetima kao i državljani te zemlje. Također imaju pravo biti raspoređeni u razred sa svojom dobnom skupinom, na razini koja je jednaka njihovom razredu u vašoj zemlji porijekla i to bez obzira na razinu njihovog jezika.

Kako stoji na službenim stranicama EU, djeca koja se presele iz jedne zemlje članice u drugu imaju pravo i na besplatnu uvodnu nastavu u zemlji u koju ste se preselili. Tako im se pomaže kako bi se lakše integrirali i prilagodili tamošnjem školskom sustavu. No, obrazovni sustav razlikuje se od zemlje do zemlje EU članice.

Čak se i u osnovnoškolskoj razini stvari jako razlikuju usporedimo li, na primjer, njemački obrazovni sustav s našim. Još je više razlike kada je dijete starije, odnosno kada je već u Hrvatskoj upisao srednju školu i onda se preseli u drugu EU zemlju jer se u mnogim državama članicama djeca rano opredjeljuju za akademske ili strukovne smjerove pa postoji mogućnost da će vaše dijete u nekim segmentima ‘zaostajati’ po pitanju gradiva.

Izdvojeni članak
karta irske i zastava irske na krati, slika učenika s torbom okrenut leđima

Kako izgleda škola u Irskoj? ‘Samo je jedan roditeljski sastanak godišnje, djeca uče kroz igru’

Prije preseljenja pripremite sve potrebne dokumente

Zbog toga ne postoji automatsko priznavanje školskih svjedodžbi u cijeloj EU. U nekim zemljama morate zatražiti od državnih ustanova da priznaju školske svjedodžbe vaše djece prije nego što ih možete upisati u lokalnu školu. Iako je teško pronaći idealni model obrazovanja za učenika doseljenika iz Hrvatske, to nije nemoguće. Samo je potrebno prije preseljenja dobro se informirati o zemlji u koju odlazite, a detaljne informacije o svakoj zemlju članici EU-a možete pronaći ovdje.

Stoga, ako već znate da ćete se u dogledno vrijeme preseliti u neku EU zemlju, dobra je ideja imati sve potrebne papire o obrazovanju vašeg djeteta na jednom mjestu. Preporučuje se svakako imati originale, ali i kopije svih svjedodžbi, neku vrstu pisma, odnosno preporuke razrednika ili ravnatelja, popis udžbenika koje vaše dijete trenutno koristi, a ako je moguće i ispis svih ocjena iz svih predmeta tekuće školske godine s posebnim naglaskom na hrvatski jezik, matematike i prirodnih znanosti. Osim administrativnih školskih dokumenata, EU preporučuje da se svakako uz to pripreme i dokumenti o cijepljenju djeteta kao i povijest bolesti.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem