Pretraga

Što influenceri kažu o online sigurnosti? Top 3 savjeta kako sigurno koristiti internet

A- A+

Želiš nešto pojesti? Naruči online. Trebaju ti tenisice? Naruči online. Tražiš curu ili dečka? Potraži online. Život nam se preselio u minijaturna računala koja nosimo u džepu, a to znači i da sve više osobnih podataka stavljamo online. Zato smo pitali Marka Doleneca, poznatog gamera i content creatora, da podijeli savjete kako se zaštititi na internetu.

Marko Dolenec, sigurnost na internetu

Foto: Marko Dolenec, srednja.hr

Uzmi mobitel u ruku i pogledaj što sve možeš napraviti u nekoliko poteza palcem preko ekrana. Poslati poruku (na nekoliko različitih mreža), uploadati video, naručiti večeru, platiti parking ili račune… Sve te podatke – ime i prezime, fotografije, lozinke – povezujemo s internetom. Što znači da smo svi mi potencijalna meta cyber napada.

Ali, moderni problemi zahtijevaju moderna rješenja! Tako je Europski parlament u studenom 2022. godine ažurirao svoje zakone kako bi se povećala ulaganja u cyber sigurnost za ključne usluge i infrastrukturu, te ojačala pravila na razini cijele Europske unije. Možda tvoj profil na dating mreži ne spada pod ključnu uslugu, ali i dalje trebaš paziti na sebe i svoje podatke.

Zato smo kontaktirali Marka Doleneca i zamolili ga da s nama i vama podijeli svoje savjete kako sigurno koristiti internet. Njegova top 3 savjeta glase: vodi računa o tome što objavljuješ, provjeri postavke privatnosti na računima koje koristiš i obriši informacije te korisničke račune koje više ne koristiš.

Njegove savjete u cijelosti pogledaj u videu.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem