Pretraga

Usvojen prvi Zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu: Evo što će se sve promijeniti

A- A+

Prvi zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu imat će za cilj postaviti zaštitu od tehnologije i zaštititi temeljna ljudska prava. Europski političari u dva ključna odbora odobrili su nova pravila za reguliranje umjetne inteligencije (AI) uoči značajnog glasovanja koje bi moglo utrti put prvom svjetskom zakonu o toj tehnologiji. Osim zaštite od rizika AI-ja, više neće biti dopušteno neselektivno skidanje slika s interneta ili sigurnosnih snimaka radi stvaranja baza podataka za prepoznavanje lica.

Foto: Pexels; Tara Winstead

Predstavnici 27 država članica Europske unije početkom su veljače jednoglasno usvojili Zakon o umjetnoj inteligenciji, koji predstavlja prvu regulaciju AI-ja putem višerazinskog sustava rizika na svijetu. Zbog toga su u utorak dva odbora u Europskom parlamentu, za građanske slobode i zaštitu potrošača, velikom većinom podržala privremeni zakon kako bi se osiguralo da umjetna inteligencija poštuje zaštitu temeljnih ljudskih prava. Službeno je glasovanje u Europskom parlamentu zakazano za travanj.

‘Cilj mu je uspostaviti Europu kao lidera u području AI-ja’

Zakon o umjetnoj inteligenciji ima za cilj postaviti zaštitnu ogradu za tehnologiju koja se koristi u nekoliko industrija, od bankarstva i automobila do elektroničkih proizvoda i zrakoplovnih prijevoznika, kao i za sigurnosne i policijske svrhe.

– U isto vrijeme, cilj mu je potaknuti inovacije i uspostaviti Europu kao lidera u području umjetne inteligencije, stoji u priopćenju parlamenta.

Na zakon se općenito gleda kao na globalno mjerilo za vlade koje se nadaju iskoristiti potencijalne prednosti umjetne inteligencije, a istodobno se štite od rizika koji variraju od dezinformacija i premještanja s posla do kršenja autorskih prava. Zakon, kojeg je Europska komisija predložila još 2021., odgođen je zbog podjela oko regulacije jezičnih modela koji brišu online podatke i upotrebe umjetne inteligencije od strane policije i obavještajnih službi.

Također, pravila će regulirati temeljne modele ili generativne umjetne inteligencije poput one koju je izgradio OpenAI koji podržava Microsoft, a to su sustavi umjetne inteligencije obučeni na velikim skupovima podataka, sa sposobnošću učenja iz novih podataka za obavljanje različitih zadataka.

Izdvojeni članak
osoba drži tablet u krilu i čita vijesti

Kako znate je li ovaj tekst napisala umjetna inteligencija? Donosimo savjete koji će vam u tome pomoći

Tehnološki divovi oprezni, morat će otkriti podatke za obuku AI sustava

Zakon zahtijeva da temeljni modeli i sustavi umjetne inteligencije opće namjene budu usklađeni s obvezama transparentnosti prije nego što se stave na tržište. To uključuje izradu tehničke dokumentacije, usklađivanje sa zakonom EU o autorskim pravima i širenje detaljnih sažetaka o sadržaju koji se koristi za obuku.

Tehnološki divovi ostaju oprezni u pogledu zahtjeva i njihovog potencijalnog učinka na inovacije. Prema ovom zakonu, te velike tehnološke tvrtke koje posluju u EU morat će otkriti podatke koji se koriste za obuku AI sustava i provođenje testiranja proizvoda, posebno onih koji se koriste u visokorizičnim aplikacijama kao što su samovozeća vozila i zdravstvena njega.

Osim što zakon zabranjuje neselektivno skidanje slika s interneta ili sigurnosnih snimaka radi stvaranja baza podataka za prepoznavanje lica, uključuje i iznimke za korištenje prepoznavanja lica u ‘stvarnom vremenu’ od strane tijela za provođenje zakona za istraživanje terorizma i teških zločina.

Izdvojeni članak
robot za laptopom

Trebamo li se bojati AI-ja? ‘Kada ništa ne valja na internetu, morat ćemo naći nešto sigurno’

GONG ističe kako su mnoga pitanja oko Zakona i dalje ostala otvorena

Međutim, GONG ističe kako su mnoga pitanja i dalje ostala otvorena te traže daljnja pojašnjenja. Tako su pojedine države tražile detaljnija objašnjenja ključnih termina, međunarodnih odnosa, čuvanja podataka te tehnologija opasnih za održavanje i očuvanje digitalnih prava građana i građanki, poput biometrijske identifikacije.

Pritom će države članice EU imati prostora utjecati na načine implementacije Zakona o AI-ju, sukladno izabranim nadležnim nacionalnim tijelima i nacionalnim stručnjacima, dok će se morati koordinirati s novouspostavljenim Uredom za umjetnu inteligenciju.

– Prije nego što bude implementiran, Zakon čega odobrenje od strane Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača te Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta 13. veljače 2024., uz plenarno glasanje koje se planira održati 10. travnja 2024. Prakse koje se zabranjuju će se krenuti nadzirati nakon prijelaznog perioda od šest mjeseci, a zadane obveze za AI modele će krenuti biti primjenjivane nakon godinu dana. Ostatak pravila će na snagu dospjeti nakon dvije godine, uz iznimku AI sustava koji se klasificiraju visokorizičnima, za koje će ograničenja dospjeti na snagu nakon tri godine, poručuju iz GONG-a.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem