Pretraga

VIDEO: Jelena je iz Splita otišla na Erasmus u Španjolsku: ‘Bilo je to vatreno krštenje’

Erasmus je nešto što svi studenti trebaju probati, smatra splitska studentica Jelena Špika. Gostujući u našem podcastu, opisala je vlastito iskustvo Erasmusa u Granadi u Španjolskoj. Sviđa joj se što je nastava tamo praktičnija, drugi studenti su je često ispitivali o Jugoslaviji te joj se dopala tamošnja tapas kultura. U Splitu je i potpredsjednica udruge Erasmus studentska mreža (ESN). Ova volonterska udruga pomaže Erasmusovcima u Splitu sa svime što im je potrebno, kao i za organizaciju izleta i druženja. Jelena je istaknula da je Erasmus sjajna prilika za osamostaljenje.

Jelena Špika gostovala je u našem podcastu i pričala o svom Erasmusu u Španjolskoj. Foto: Srednja.hr

Među brojnim gradovima na Erasmus karti, svoje je mjesto našao i Split koji ima svoje sveučilište od 1974. godine. U akademskoj godini 2023./2024., u drugi najveći grad u Hrvatskoj je došlo 408 europskih studenata. Najviše iz Poljske, Francuske, Njemačke, Španjolske i Portugala. S druge strane, 302 splitska studenta su otišla u druge dijelove Europe, najviše u Španjolsku, Portugal, Italiju i Poljsku.

Prvi odlazak od doma u Granadu: ‘Bilo je vatreno krštenje’

Među onima koji su, iz polarnog ‘najlipšeg grada na svitu’ otišli malo razgledati svijeta je i Jelena Špika, koja je gostovala u našem podcastu na Srednja.hr. Špika je studentica 5. godine ekonomije (s naglaskom na turizam) ujedno i potpredsjednica studentske volonterske udruge Erasmus studentska mreža (ESN) u Splitu.

Prije godinu dana je bila u Granadi, u Andaluziji u Španjolskoj. Prijavila se godinu prije putovanje i iako je navela da je papirologija bila malo izazovna, zahvalna je što su joj prijatelji pomogli. Pogotovo prijateljica koja je bila godinu prije je u Granadi te joj je na kavi prije puta dala hrpu korisnih savjeta.

– Moram priznati da je to bilo vatreno krštenje. Prvi put sam išla od doma jer živim sa svojim roditeljima, prvi puta mi je bilo u Španjolskoj. Htjela sam ići u mediteranske zemlje, malo dalje odavde. Tu je pao odabir Portugal ili Španjolska. Drugi izbor je zapravo bila Granada, ali nekako me srce više vuklo u Granadu. Više me privlači ta kultura, arhitektura, ipak je to Andaluzija. Praktički, prvo kad pomislite na Španjolsku, Flamenco, to je Andaluzija, prisjetila se Jelena kako je birala kamo će otići.

Izdvojeni članak

VIDEO: Ivo i Ozod odlučili su se na Erasmus u Puli: ‘Ponudili su mi i posao, bit će to avantura’

Blaži profesori i studenti znatiželjni o Jugi: ‘Pitali me mrzimo li Srbe?’

Govoreći o profesorima, generalni dojam joj je bio da su profesori bili blaži nego u Splitu, iako napominje da nije sigurna jesu li općenito takvi ili samo prema Erasmusovcima. U svakom slučaju, čini joj se da kolegiji iz ekonomije tamo imaju više dodira s praksom, praktičnim primjerima. Španjolske riječi su joj bile jako korisne jer taksisti i mladi u Španjolskoj, kaže nam, baš ne pričaju engleski. Družila se i s Erasmusovcima i s ‘domaćim’ španjolskim kolegama. Kad je rekla da je iz Hrvatske, prva reakcija, kaže nam, bila je Luka Modrić.

– Jako ih zanima pitanje Jugoslavije, povezuju je s Hrvatskom. Pitali su me ‘jel se vi i Srbi mrzite’ pa sam objašnjavala tu geopolitičku situaciju. Njima je to bilo jako interesantno. Dosta njih ne zna razliku između hrvatskog, poljskog i ruskog. Meni je u Granadi bila zanimljiva tapas kultura. Dosta ljudi je na tapasu pa sam ih pitala ‘je l’ znaju kuhat?’. Stalno jedu tapase. Ima jako puno interesantnih stvari i kulturnih razlika. Mi smo možda za razliku od njih malo hladniji, rezerviraniji. Ipak se možda više vidi taj slavenski utjecaj kod naše kulture, rekla nam je kroz smijeh Jelena što su drugi ispitivali nju, a što je ona ispitivala druge.

Preporuka za Eramus: Osamostaljenje i divni ljudi

Imala je priliku i proputovati cijelu Andaluziju pa čak i skoknuti do Afrike, u Maroko. U Africi joj je bilo zanimljivo jahati deve, spavati u Sahari, ali kako nam je rekla, ‘najveći smrad života’ je osjetila kada je prolazila pokraj bazene gdje umaču kožu od životinja. Kao potpredsjednica ESN-a, Jelena nastoji promovirati mobilnost među studentima, a ova udruga pomaže i Erasmusovcima koji su došli u Split. Za njih organiziraju ‘Welcome day’ i pomažu na druge načine.

– Dajemo im razne informacije kako napraviti, boravišnu dozvolu, pronaći smještaj. Zatim organiziramo razna događanja kao što su putovanja, izleti, partiji, obilazak grada. Pomažemo im u integraciji u samom gradu. Zadovoljni su, sviđa im se Split, a ESN im je stvarno prva adresa kojoj se mogu obratiti. Uvijek početkom semestra organiziramo WhatsApp grupu za pomoć ali i za dogovore za kavu, rekla je Jelena.

Izdvojeni članak
Andrej Soldo Erasmus+

Andrej je na račun EU proveo 10 dana u Norveškoj, evo kako to možete i vi

Upitana o financijama, rekla je da se i sama bojala da će zbog novaca Erasmus biti nedostižan. Ipak, stipendija u Španjolskoj za studente iz Hrvatske iznosi 550 eura, a može se na dodatne uvjete dobiti i 250 eura mjesečno. Ako se izbjegnu veliki gradovi poput Madrida i Barcelone, to je sasvim dobar iznos.

– Smatram da bi se svatko od nas trebao odlučiti na Erasmus. Pogotovo ako vas zanimaju druge kulture, želite se osamostaliti vidjeti kako funkcionirate u drugoj zemlji. Tamo se život praktički mora početi od nule. Tražiš stan, moraš se uklopiti u novu sredinu, tražiš nove prijatelje. To je sve jedan proces gdje se i sami razvijamo i daje nam mnogo samopouzdanja i iskustva. Bolje se izborimo s nekim nedaćama u životu. Erasmus je stvarno jedno predivno iskustvo. Obogatilo me i dovelo mi u život mnogo predivnih ljudi, zaključila je Jelena.

Cijeli podcast pogledajte na našem YouTube kanalu u videu ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem