Pretraga

Nekad, naprosto, ne možeš pobijediti – Eshilov Okovani Prometej

A- A+

Okovani Prometej prvi je dio trilogije koji obrađuje nesretnu priču o još nesretnijoj sudbini titana Prometeja. Isto je tako jedini dio trilogije koji je u potpunosti sačuvan.

Besramnici

Besramnici | screenshoot iz serije

Drugi dio, Oslobođeni Prometej,  sačuvan je tek u fragmentima. Posljednji je dio trilogije poznat široj javnosti jedino po naslovu Prometej Vatronoša.

Zašto Prometeja jadnoga kažnjavaju?

Metaforička tema ovotjedne grčke tragedije ne može se proslaviti po originalnosti. Još jedanput, radi se o odnosu pobunjenog pojedinca i vlasti.

Za razumijevanje trilogije, ili barem onoga što je od nje sačuvano, potrebno je osvrnuti se na to kako je sve počelo. Dobiti odgovor na pitanje zašto muškarac pati.

Izdvojeni članak
Gone Girl

Bijes i bol prevarene žene: Euripidova Medeja

Dogodilo se to da je Zeus, bog bogova, pobijedio Titane uz pomoć nesretne duše koja ga je tada slušala. Kako je pobijedio neprijatelje, tako je zadobio vlast i malo se zanio tražeći pokornost. Odlučio je uništiti ljudski rod i zamijeniti ga nečime svojim, možda zbog težnje da se ima čime ponositi. Tu nastupa Prometej.

Prometej je lik koji u cijeloj toj Zeusovoj maloj izvedbi ne želi sudjelovati pa zato krade vatru bogovima i daruje ju ljudima. To je bio njegov čin osvete, želje za pravdom i blago rečeno, obilo mu se o glavu. Prema Zeusovoj naredbi, bio je okovan za strmu stijenu i orao je svaki dan imao bliski krvavi susret s njegovom jetrom.

Prometeja je na kraju oslobodio Heraklo, ubivši orla strelicom, a Zeusov i Prometejev sukob završio je pomirbom.

Dvostruki joj za Prometeja i grčku dramu

Kod analize grčke drame neizostavno je objašnjenje zašto je tragički junak tragički junak i u čemu je njegova tragička krivnja.

Prometej je tragički junak jer, po definiciji, on svjesno strada zbog svojih moralnih načela. Njegova je tragička krivnja u tome što ljubi ljude, a prezire moćnog Zeusa te ga nema namjeru, volju ili potrebu moliti za milost.

Glavni junak simbolizira težnju za idealima, žrtvu u cilju napretka čovječanstva, pobunu protiv svake tiranije te vječno traganje za znanjem.

https://kvizovi.srednja.hr/embeddedquestion/43234

Radnja, radnjica

Tragedija započinje dovođenjem Prometeja u kraj Sitije gdje ubrzo biva pribijen na stijenu, zahvaljujući Zeusovim slugama, Vlasti i Sili.

Izdvojeni članak
Reign - execution

Uzaludno vam čekanje, smrtnici! (pregled književnosti stare Grčke i Rima)

Hefest ga je pribio na stijenu, no bilo mu je žao. Žalio je nad osudom koja je snašla junaka, no bio je previše zastrašen Zeusovim prijetnjama da bi izveo bilo kakvu misiju spašavanja. Tijekom cijele navedene okrutnosti, Prometej se pravio jakim. Nije progovorio ni riječi, tek kada su ga napustili iskazao je svoju bol i izjadao se kompletnoj prirodi.

U tragediji je naglašen njegov dar pronicljivosti, zbog kojeg će mirno podnijeti sudbinu i zbog kojeg će biti tražena osoba.

Kako ne bi bio jedan jedini lik u tragediji, uskoro su mu se pridružile Okeanove kćeri, koje su izrazile svoju sućut i koje su htjele znati više o sudbini koja ga je snašla. Sažetak je taj da je Prometej prije cijele drame s vatrom i kaznom pomogao Zeusu da pobijedi Titane, no kap koja je za Prometeja prelila čašu bila je Zeusova želja za uništenjem ljudskoga roda.

Pojavio se i Okean, koji je savjetovao Prometeja da ne vrijeđa Zeusa. Isto tako je imao želju da mu pomogne, no Prometej je odbio. To je učinio jer ne želi da drugi obavljaju njegove poslove i uvjerio je samog sebe da će Zeus promijeniti mišljenje.

Dobra djela i djeva u nevolji

Prometej se, u društvu lijepih djevojaka, ishvalio. Obznanio im je svoja učinjena djela za ljudski rod.

Izdvojeni članak
Reign

Velika djela, hrpa mrtvih junaka i nedostatak morala (tj. antička književnost)

Naučio je ljude kako graditi brodove i njima ploviti, dao im je lijekove da se jadni ne razbole, upoznao ih je s računanjem i pismom, ali njegovi su najznačajniji doprinosi vidljivi u tome što je ljudima oduzeo mogućnost da naslute svoj smrtni čas i što im je doslovce ulio nadu.

Na scenu je u jednom trenutku naišla djevojka imena Ija. Njezina je priča ta da ju je ljubomorna Hera pretvorila u kravu i na nju natjerala obada koji ju napravi ludom svaki put kada ju ubode i sada ona jadna bježi po cijelom svijetu.

Tražila je junakovu pomoć zbog njegova dara pronicljivosti, i rekao joj je da će smirenje pronaći u Egiptu, gdje će joj i Zeus povratiti razum. Nije se zahvalila, već je samo pobjegla glavom bez obzira.

Kraj prvog dijela

Ne posjećuju glavnoga junaka samo djevojke, nego i muškarci. Tako mu je došao i Hermo, Zeusov sin, koji je veoma nepristojno tražio od njega informaciju o braku zbog kojeg će Zeus izgubiti vlast.

Prometej je naučio kako treba igrati ovu igru i nije se dao zaplašiti, već je rekao Hermu da će dobiti svoje informacije tek kada ga oslobodi.

E sada, možda bi drugačije ispalo da je bio precizniji jer tragedija završava njegovim doslovnim propadanjem u zemlju, preciznije u Tartar. Znate, ono isto mjesto gdje je on smjestio Titane.

Možda ga spasi pronicljivost. Ili ne.

Za više iz rubrike lektire, pogledajte ovdje. Cjelovit popis lektirnih naslova za maturu 2019./2020. pronađite ovdje. Testirajte svoje znanje na našoj novoj platformi za učenje ovdje.