Pretraga

Bijes i bol prevarene žene: Euripidova Medeja

A- A+

Nitko nije rekao i nijedna duša ne tvrdi da je lako voljeti. Privlačnost je opasna, a zaljubljenost još gora. Općepoznate činjenice do kojih se ne mora doći iskustvom, ali antički junaci to nikako da nauče.

Gone Girl

Gone Girl | screenshoot iz filma

Euripidova tragedija priča je o osveti ljubomorne, izdane i povrijeđene žene Medeje nad onima koji su to zaslužili, i onima koji su joj se našli na putu.

Prije kulminacije, laganica

Građa ove tragedije uzeta je iz jedne od najpoznatijih grčkih mitoloških priča. Grčka je mitologija očigledno esencijalni dio grčkog tragičara ili barem njegovog stvaralaštva.

Izdvojeni članak
Reign - execution

Uzaludno vam čekanje, smrtnici! (pregled književnosti stare Grčke i Rima)

 

Započinjemo otimanjem vlasti među braćom. Kralj Pelij preoteo je od brata Jazonova vlast u gradu Jolku. Uslijedilo je odrastanje Jazonovog sina, prigodnog imena, Jazon. On je u svojim mladenačkim godinama osvijestio želju za vraćanjem svojega i zahtijevao je od strica vlast.

Mladost – ludost, ludost – glupost. Pelij je pristao na Jazonovu malu emancipaciju, ali uz uvjet da mu donese zlatno runo iz Kolhide.

Jasno vam je da je to obećanje palo u vodu, no neka nam to mitologija sama servira. Ionako u čitanju antičkih djela, najbolja je taktika praviti se naivan i ostaviti razum u modernizmu gdje je čitateljska psiha ionako uništena, smlavljena i nepostojeća.

Jazon je tako izgradio brod jer iako nije na vlasti i nema para, ali njegov stric ima. Okupio je vojničko društvo i krenuo. Put mu nije bio naklonjen, njegovoj četi još manje, bilo je dosta neprilika, no uspjeli su stići do odredišta. U Kolhidi ih je dočekala, bolje reći tamo je Jazon pronašao i upoznao, Medeju.

Izdvojeni članak
serija Frikovi

Ako treba birati između ljubavi i novca, ljubav ne pobjeđuje (Marin Držić: Dundo Maroje)

Ah, Medeju. Kraljevu kćer i vračaricu, opasnu kombinaciju kojoj bi se možda bilo najpametnije ne zamjeriti. No, dječaci će biti dječaci. Jazon je uz njezinu pomoć uspio pobijediti zmaja koji je čuvao zlatno runo. Osvojivši runo, osvojio je i djevojku. Medeja se udala za njega i zbog njega je napustila svoj dom i domovinu. Obiteljskog oproštaja nije bilo jer si je ubila brata kako bi spriječila oca koji je naredio potjeru za njom.

Samo da ponovimo omjer djela koji je mladi par učinio za drugo stvorenje u toj vezi. Medeja je pomogla u krađi, napustila dom, napustila prijestolje i ubila si brata. A Jazon je… rekao da pred oltarom.

Ali nadoknadit će on to, jelda?

Neće. Po povratku u rodni grad, Pelij nije održao obećanje i Medeja ga je zato kaznila. Jazon je po običaju čekao da žena sve obavi. Medeja je nagovorila Pelijeve kćeri da ga ubiju i raskomadaju.

Izdvojeni članak
Prijatelji

Kako smo izgubili razum ili U očekivanju Godota (drama Samuela Becketta)

Posljedično, Pelijev je sin potjerao bračni par i oni su se našli u Korintu. Tamo su se nastanili i odgajali dvojicu sinova. Sada se otkriva pravo Jazonovo lice. Osim što je niškoristi, također je i lažov. Zaljubio se u Glauku, kćer korintskog kralja i odlučio je oženiti. Njegov razlog: ženidba će omogućiti Medejinoj i njegovoj djeci poštenu budućnost.

Prije nego što nastavim dalje, samo želim da osvijestite da je sve ovo do sada bio uvod. Euripidova tragedija tek počinje.

A mogao si živjeti

Euripid uvodi u radnju prologom, i neka mu je na slavu pošto se taj prolog smatra jednim od najboljih koje je ikada napisao. U prologu, Medejina dadilja žali svoju gospodaricu zbog povrede i nevjere koja ju je snašla.

Izdvojeni članak
Reign

Velika djela, hrpa mrtvih junaka i nedostatak morala (tj. antička književnost)

Dadilja daje mali uvid u buduće događaje, jer je uvjerena da tek ono što slijedi će biti ono najgore.  Kor, koji čine korintske žene, ima ulogu komentiranja, ali i izazivanja prigodnih osjećaja za Medeju. No, u ovoj tragediji nije potreban kor da se bi se ustvrdilo da je Jazon, kao muškarac i ljudsko biće, sramota.

Taman kada je Medeja skupila hrabrosti i smirila razum, napao ju je korintski kralj naredbom da smjesta napusti zemlju, naravno sa svojom djecom. Ne želi da mu novopečeni zet ima teret.

Medeja je uspjela ostati još jedan dan, ne da se oprosti, nego da se osveti. Besramnik Jazon ne može tvrditi da je bio u neznanju što će mu Medeja učiniti, pošto ga je bivša žena lijepo upozorila.

Osveta zbog slomljenog srca i ponosa

Medeja je ubila Glauku na najbolji mogući način, odjećom i nakitom. Kolateralna šteta bio je Glaukin otac Kreont. Nažalost, pod izlikom teške duševne borbe, Medeja je ubila i vlastitu djecu.

Tragedija završava moćno jer Medeja nije dopustila Jazonu da dotakne tijela sada mrtve djece i isto tako, završava veličanstveno jer je glavna junakinja prikazana kako odlazi na čarobnim kolima.

No, kako je ovo antika i dio trilogije, ima vremena da stvari krenu nizbrdo.

Za više iz rubrike lektire pogledajte ovdje. Cjelovit popis lektirnih naslova za maturu 2019./2020. pronađite ovdje. Testirajte svoje znanje na našoj novoj platformi za učenje ovdje.