Pretraga

Šašavi britanski premijer pričom koju čitamo za lektiru objasnio Brexit

A- A+

Britanski premijer Boris Johnson na Generalnoj skupštini UN-a održao je neuobičajeni govor. Ukratko je prepričao priču o Prometeju iz grčke mitologije, te je to usporedio s Brexitom. Prometej je, naime, ljudima htio pomoći i pružiti im, kaže Johnson, znanstveno otkriće (vatru), ali je zato bio strogo kažnjen.

Screenshot YouTube

Okovani Prometej prvi je dio trilogije koju je napisao grčki dramatičar Eshil, a detaljno opisuje mit o Prometeju. Ovo djelo nalazi se na popisu izbornih djela s kojeg nastavnici biraju ona koja će se obrađivati, a na Generalnoj skupštini UN-a britanski premijer Boris Johnson njime se poslužio da bi opisao Brexit i trenutno stanje u kojem se Velika Britanija nalazi.

Izdvojeni članak
dvorana predavanje

I nakon Brexita imat će svoja prava: EU studenti u Velikoj Britaniji dobili novo obećanje

Na početku svojeg izlaganja Johnson je rekao da je dobro poznata metafora, stara kao literatura, da svaki znanstveni napredak biva kažnjen od bogova.

– Kada je Prometej donio vatru čovječanstvu, u stabljici od komorača, ako se sjećate, sa svojim bratom Epimetejem, Zeus ga je kaznio tako što ga je okovao za tartarski krak dok mu je orao stalno kljucao jetru. Svaki put kada bi se njegova jetra obnovila, orao bi se vratio i kljucao je iznova. I to je tako išlo zauvijek. Otprilike kao iskustvo Brexita u Ujedinjenom Kraljevstvu, ispričao je Johnson.

Johnson je time htio reći da tako i on svojim ljudima želi bolje kada se radi o Brexitu i izlasku Britanije iz Europske unije – baš kako je Prometej htio ljudima pomoći kada im je donio vatru i kada ih je učio raznim drugim vještinama i znanjima. Međutim, baš kako je Prometej zbog toga kažnjen te mu je orao uvijek iznova kljucao jetru, tako i s Brexitom, smatra Johnson, stalno malo ide, pa zapne i tako u beskonačnost.

Inače, Boris Johnson postao je premijer Velike Britanije prije otprilike dva mjeseca, a njegovo obećanje je da će Brexit, to jest izlazak iz Europske unije, biti ostvaren do 31. listopada ove godine – pa makar i bez ikakvog dogovora oko uvjeta izlaska. To se parlamentu nije svidjelo, pa ga je premijer stavio u miorvanje. U intervjuu s profesorom Zoranom Kurelićem s Fakulteta političkih znanosti, razgovarali smo i o tome, pa nam je on objasnio kako je Johnson stavio parlament u mirovanje da ga protivnici no-deal Brexita ne bi u tome blokirali. Međutim, jučer je Vrhovni sud u Britaniji jednoglasno donio odluku da je premijer postupio nezakonito kada je parlament stavio u mirovanje, te sada o daljnjim koracima odlučuje parlament. Ova odluka Vrhovnog suda u Britaniji će se poštovati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap