Pretraga

A koja ti je ta? – ljubavne zavrzlame u Snu Ivanjske noći (drami Williama Shakespearea)

A- A+

Ako ste ikada bili na jednome kraju ljubavne patnje, ili ste uzrokovali da druga osoba pati radi vas ili su vam dosađivali svojim ljubavnim problemima, ova je knjiga vaše štivo za iduću godinu.

predstava San Ivanjske noći

San Ivanjske noći | predstava u HNK-u

Da smo odmah načisto, drama San Ivanjske noći je više od zapetljane ljubavne priče, ima poruka koje bi vrijedilo usvojiti za daljnje životne podvige, ali to nije tema i to nije misija ovoga teksta. Tema je sadržana u naslovu, a misija je kao i uvijek, zabaviti i opsrbiti nimalo svježim, ali uvijek aktualnim informacijama. Ton ovoga teksta ići će malo više u narativnom stilu jer je bitno shvatiti radnju, a ne smijati se tuđoj patnji i lošim odlukama.

Glavne stvari koje treba osvjestiti

Drama je sastavljena od pet činova, lako je štivo, ništa previše zahtjevno, nitko ne filozofira više od potrebnog, pjevanje ljubavnih stihova ne računam. Radnja je smještena u Ateni na dvije glavne lokacije, atenski dvor i atenska šuma. Priča počinje i završava u dvoru, a sve važno za radnju se po običaju, događa u šumi. I sve to u jednoj te istoj šumi jer očito Atena ima samo jednu jedinu šumu.

Izdvojeni članak
Moulin Rouge

Zorane, srećo, gdje si ti zalutao? (iz romana Planine)

Što se likova tiče, oni dolaze u parovima, iako nisu svi parovi jednako toga svjesni. Krenimo s budućim mladencima, Tesejem i Hipolitom. Ovaj par predstavlja zanimljivu kombinaciju, pošto je on atenski vojvoda, a ona amazonska kraljica.

Idući problemi javljaju se s djevojkom Hermijom i mladićem Lisandrom, oni žele biti zajedno, ali Atena to ne dopušta. Par koji ni ne zna da je par, čine Demetrij i Helena.

Zadnji par su vilinski kralj Oberon i vilinska kraljica Titanija, za koje klasifikacija para nema smisla, a vidjet ćemo i zašto.

Drama za sve osim za mladence

Kao i svaka dobra knjiga, i ova započinje pripremama za vjenčanje. Tesej nam se ženi za četiri dana i nestrpljivo očekuje prvu bračnu noć. U tijeku svadbenih priprema, saznajemo korijene njihove nesvakidašnje ljubavne priče. Naime, Tesej je, kao atenski kralj, u ratu pobijedio Amazonke i za nagradu, uzeo njihovu kraljicu Hipolitu za ženu. Ali on se želi promijeniti, on se može promijeniti, omamljuje lažima i sebe i nju.

Izdvojeni članak
Sjećanje šume - predstava

Sjećanje šume – osvrt na moderni hrvatski roman Damira Karakaša

Dolaskom Egeja, napokon dolazimo do prve drame. Egej je Hermijin otac koji joj je predodredio za muža mladića imena Demetrij, a Hermiji je mladić imena Lisandar zaokupirao srce slatkim poklonima i ljubavnim sonetima. Problem je u tome što Hermija želi poći za Lisandra, ali to je rješenje moguće jedino u njezinim očima.

U atenskome svijetu, morat će ili uzeti Demetrija za muža ili umrijeti ili pak otići u časne i tako se zauvijek odvojiti od muškoga roda.

Nemojte se usuditi žaliti Demetrija, teško će proći pod nevinašćem, pošto je i on zavodio u slobodno vrijeme. Njegova žrtva, Helena ljubomorna je na Hermiju, malo i ljuta jer Demetrij ne vene za njom. Radi konteksta citirat ću dio njihova razgovora. Uživajte.

Hermija. Ja mrštim se, a on sve za mnom teži. Helena. Ja smiješim se, a on od mene bježi. Hermija. Što većma mrzim, on me slijedi većma. Helena. Što većma ljubim, on me mrzi većma.

Lisandar i Hermija, kao i svaki drugi nadobudni mladi par, odlučili su pobjeći i potajno se vjenčati. Mjesto sastanka bit će, vidi čuda, šuma. Hermija, u slatkom uvjerenju da ima prijateljicu kojoj je stalo više do nje nego do muškarca, povjerila se Heleni koja je naravski, rekla sve drugom udvaraču za kojega želi da je njezin udvarač. Sanjaj, Helena, sanjaj.
https://kvizovi.srednja.hr/embeddedquestion/17998

Oberon i Titanija, nedostatak razuma i cijela zabuna

Drugi je čin onaj koji vas zanima, jer u tom činu stvari idu u smjeru u kojem želimo da idu, a taj je smjer naravno onaj koji vodi u propast jer ako nije naš život, zašto bi nas bilo briga?

Oberon i Titanija svađaju se oko djeteta, jer ga oboje žele imati uz sebe i dalje od druge osobe. Ponavljam, nisu u braku, nisu u vezi, ne podnose se nimalo, možda je to dijete znak koji su čekali i poricali. Iz njihovog dobacivanja jedno drugome, saznajemo da se Oberonu sviđa Hipolita, a Titaniji je toplo oko srca kad čuje Tesejevo ime. Zapravo probadaju jedno drugo istom boli.

Izdvojeni članak
Young Goethe In Love

„Ali mama, ja ju volim“ ili Patnje mladog Werthera

Oberon, snažni muškarac, naredio je Puku da mu donese cvijet Hir ljubavi jer ta biljka funkcionira na foru da kad staviš njezin sok na kapke uspavanom muškarcu ili ženi, kada se probude, zaljubit će se u prvo živo stvorenje koje ugledaju. Nekome Hir ljubavi, svakom drugom droga za silovanje, i tako. Oberon želi napakostiti Titaniji da se zaljubi u neku životinju i onda ju ucijeniti izliječenjem kada mu preda maloga dječaka. E, to je taktika zavođenja.

S dolaskom cvijeta, stvari su krenule nizbrdo. Puk je zamijenio Demetrija s Lisandrom što je uzrokovalo da se Lisandar zaljubi u Helenu i zaboravi na buduću si ženu. Bez brige, i Demetrij je došao pod utjecaj čarobnog soka, i napokon se i on zagledao u Helenu. Helena, luda osoba kakva jest, nije navikla da muškarci trče oko nje, pa si je umislila da joj se rugaju.

Slatki kraj koji bi bio bolji da je otrovan

Tijekom pet činova, Tesej i Hipolita nisu bili ni blizu pripremama za vjenčanje.

Izdvojeni članak
Gospoda Glembajevi

Prokletstvo Glembajevih ili samo nedostatak ljubavi? (uvid u Gospodu Glembajeve)

Lisandar i Hermija su opet zaljubljeni i trebali bi uskoro pred oltar, Demetrij i Helena su završili zajedno. Helena se malo smirila, ali ljubomora će je pratiti do kraja života i šanse za opstanak te veze su minimalne. Oberon i Titanija su se pomirili i njihova se priča nastavlja, nadajmo se samo da će ovoga puta ići u smjeru morala, a ne zabluda i prevara.

A ako ste upoznati s djelima Williama Shakespearea, znate da šansa da se to dogodi ne postoji.

 

Za više iz rubrike lektira pogledajte ovdje. Cjelovit popis lektirnih naslova za maturu 2019./2020. pronađite ovdje.