Pretraga

„Ali mama, ja ju volim“ ili Patnje mladog Werthera

A- A+

Ljubav je bol. Slatka, slatka bol. To je stanje u kojem cvjetaš od sreće, ali opet patiš zbog te jedne jedine sitnice, komplikacije ili osobe. Voliš nekoga svakim dijelom sebe i očekuješ isto od ljubljene osobe.

Young Goethe In Love

Young Goethe In Love | screenshoot iz filma

Ali ne, ona tebe ne voli, ili još gore, pravi se da te ne voli. Priča ti slatke maštarije istim usnama kojima ljubi drugoga. Pa jasno da ćeš poludjeti i otići u krajnost, a kako te ljubav uništi i fizički i psihički najbolje zna još jedan junak još jedne nesretne ljubavne priče, mladi Werther, autor Johann Wolfgang von Goethe.

Uvod u patnju

Naslovni je junak došao u gradić W. pod izlikom neriješenog obiteljskog nasljedstva, zapravo poslovno izgubljen, ostao je jer se zaljubio. Ima srca za sve, osim za sebe. E, to je mračno. Osvaja druge, a sebe pušta u propast. Na balu upoznaje Lottu, kćerku velike face. Bravo Werther, visoko se cilja. Zna da je zaručena, ali odlučuje se praviti da to nije tako. Tako je, najbolje riješeni problemi su oni koji se ignoriraju.

Izdvojeni članak
U registraturi film

Žena za koju nebo nije navijalo, a karma je čekala: Laura G. (iz U registraturi)

Vani oluja, kao da će smak svijeta, njih dvoje se povežu na duhovnoj razini razmišljajući o istoj pjesmi. Pa Wertheru, da li se tako osvajaju djevojke? Da odmah srušim snove svima koji se nađu u sličnoj situaciji i misle da će nešto postići na taj način, nećete. Duhovnost vam u osvajanju ljubavnog interesa neće pomoći.

Lotta i Werther su postali prijatelji, mada to našem patniku nije bilo u planu. A što možeš kada žena ima principe. Dolaskom zaručnika Alberta, prijetnja je postala stvarna, Werther je osvijestio da možda neće biti toliko lako osvojiti Lottu.

Lottin Albert

Albert je, za razliku od Werthera, stabilan i realan. Iako je Wertherov neprijatelj u borbi oko djevojke, nije negativac. On je poželjan muškarac: pametan, obrazovan, u dobrom financijskom stanju (čitaj: bogat), uz njega se Lotta osjeća sigurnom (čitaj: osiguranom). On je ili jedan vrlo pametan čovjek ili čudna ličnost, pošto prihvaća Wertherove ljubavne iskaze Lotti. Naravno da sam razvila teorije zašto, ali sam se ograničila na dvije.

Prva je da smatra Werthera bezazlenom prijetnjom koja nije sposobna pronaći curu pa se okomio na jedino žensko u blizini. Albertu je zabavno gledati i smijati mu se iza leđa, pa dopušta daljni razvoj situacije. Druga je teorija bliža svakidašnjoj praksi, a tiče se čuvanja neprijatelja dovoljno blizu sebi. U bilo kojem slučaju, Albert misli da je netko poseban i da Lotta ima oči samo za njega. Laska li si, laska.

Werther je izgubljeni slučaj

Taktika pritajenja osjećaja u nadi da će nestati nije baš upalila, nego se dogodilo upravo suprotno: ljubav je još više narasla. Shvatio je da prijateljstvo neće utažiti stalnu napaljenost u Lottinoj prisutnosti. Svu svoju snagu uložio je u ljubav čime si je oduzeo svaku volju za bilo kakav rad. Da je više vremena posvetio osvajanju Lotte, kao gospodin naravno, možda bi ga Albert i smatrao konkurencijom.

Izdvojeni članak

Vrhunske spisateljice o kojima nas škola nije dovoljno naučila

Nastavljamo s izgubljenim slučajem zvanim Werther. Prijateljstvo je prešlo granice, ali ne u smjeru u kojem se patnik nadao. Nakon poklona golupčića (Lotte i Alberta), sjetio se da postoji jedna mala sitnica zvana moral i kao kukavica otišao iz grada. To nije bilo dugog vijeka, nije mu sjeo taj sloj ljudi, mada ni Lotta nije daleko od tog sloja, ali opet ljubav je slijepa.

Vijest o vjenčanju dvoje golupčića udarila je Werthera na dušu i on je odlučio  vratiti se, sigurno u namjeri da im čestita i pita može li biti kum djetetu. Šala, Lotta nije trudna, što ni ne začuđuje jer ni ovaj ljubavni par ništa ne radi.

Pravi pogled na glavnoga junaka

Werther je, uslijed svoje zaljubljenosti i konstantnih neuspjeha, poput curice u pubertetu. Zlovoljan je, nesretan je, dodaj krv i dragi moj, doborodošao u mjesečnu muku ženskoga roda. Zavaravanje sebe da je Albert duša od čovjeka rezultiralo je razdorom Wertherove utrobe, barem metaforički, čime se opet vraćamo na curicu u pubertetu. Nije baš dobro odigrao cijelu situaciju jer su Albertu dosadile njegove izjave i osjećaji prema Lotti, što je dovelo do zabrane prilaska.

Izdvojeni članak
Gospoda Glembajevi

Prokletstvo Glembajevih ili samo nedostatak ljubavi? (uvid u Gospodu Glembajeve)

Kao što smo naučili do ove prijelomne točke, jedina stvar koja stoji na putu ljubavi je Wertherov kukavičluk ili kako se on pravda, viša načela. Izgleda da mu nitko nije spomenuo da u ljubavi i ratu nema pravila. A mogli su biti zajedno, sretni, živi, Albert je mogao biti taj nesretnik koji želi imati zauzetu curu. Ali sve su to snovi, sve su to slatke maštarije koje su se pretvorile u ništarije.

Upozorenje: skrećemo na mračne teme

Werther se odlučio ubiti i u Albertovoj odsutnosti, otišao je do voljene. Pao je poljubac, Lotti je trebalo malo da shvati da je zauzeta kako bi ga odgurnula. Tako je to, kada osjećaš isto, a praviš se nevina. Napisavši oproštajno pismo, Werther se ubio Albertovim pištoljem, obukavši odijelo koje je nosio iste večeri kada je upoznao uzrok svih svojih patnji, gospodičnu Lottu. Tim činom samoubojstva završio je još jedan mladi život, i to zbog gluposti.

Za više iz rubrike lektire pogledajte ovdje. Popis svih djela za maturu iz Hrvatskog jezika u 2019./2020. pronađite ovdje.